La Clubul Copiilor din Întorsura Buzăului s-a desfășurat, în perioada 8-12 decembrie a.c., a V-a ediție a Proiectului Național de studiu al folclorului coregrafic românesc „Mlădițe românești”, organizat de Clubul Copiilor Întorsura Buzăului, Palatul Copiilor Sf. Gheorghe, Inspectoratul Școlar Județean Covasna, cu sprijinul Direcției Județene de Sport și Tineret Covasna și Primăriei Întorsura Buzăului, care a adunat laolaltă,  în mijloc de țară,  ansambluri folclorice din mai multe zone ale României.

 

Reuniți în Ansamblul „Mlădițe românești”, participanții au prezentat un spectacol care a cuprins dansuri populare  din zonele aparținătoare formațiilor participante, astfel:

Ansamblul Folcloric „Mugurașul”al Palatului Copiilor Brăila- suită de jocuri populare din zona de interferență Muntenia-Bărăgan; Ansamblul Folcloric „Codrulețul” al Clubului Copiilor Găești, Dâmbovița- jocuri din zona Teleorman; Ansamblul Folcloric „Rapsodia Prahovei” al Palatului Copiilor Ploiești- jocuri din zona sudică de curbură a Carpaților;  Ansamblul Folcloric „Mlădițe românești” al Clubului Copiilor Întorsura Buzăului, Covasna- jocuri populare din Țara Făgărașului și Ansamblul Folcloric „Mugurelul” al Casei de Cultură Costești, Argeș-jocuri din zona de sud a județului Argeș.

 

„Folclorul coregrafic românesc este extrem de divers, din acest motiv se desprinde necesitatea studierii amănunţite a tuturor zonelor şi subzonelor folclorice în vederea păstrării formei autentice precum şi  însuşirea stilului, amprenta specifică fiecărei zone folclorice a ţării noastre.

Din aceste considerente „Mlădițe românești” este un proiect naţional itinerant de cercetare a folclorului coregrafic românesc în vederea asigurării unei baze documentar folclorice autentice pentru copii şi tineret.

Acest proiect s-a desfășurat pe durata a patru zile cu participarea grupului de lucru alcătuit, din cauza legislației în vigoare, din 2-4 reprezentanţi, din 10 formaţii sau ansambluri de copii și tineri din diferite zone folclorice-ansambluri ale Palatelor și Cluburilor Copiilor din România, alături de alte persoane din afara sistemului, capabile pentru implicare în aceste acţiuni.

Activitatea principală a proiectului s-a desfășurat în incinta Clubului Copiilor Întorsura Buzăului şi a constat din studiul folclorului coregrafic românesc pe zone şi/sau subzone și-a culminat cu organizarea unui spectacol comun cu denumirea de „Mlădiţe româneşti”.

Printre alte beneficii, acest proiect contribuie la optimizarea procesului de predare–învăţare a dansului popular, a procesului de instruire, muncă de documentare şi culegere, scriere coregrafică, descompunere ritmică, adună alături copii şi tineri dansatori, din toate zonele şi subzonele folclorice situaţie care favorizează cunoaşterea şi socializarea, schimburile culturale, înţelegerea şi legarea de prietenii, oamenii putându-se cunoaşte mai bine şi înlătura, dacă nu integral, măcar o parte dintre prejudecăţi. Totodată în cadrul proiectului se îmbină competenţele specifice, ale educaţiei, cu activităţile de loisir (de plăcere, distracţie în timpul liber).

 

Intenţia proiectului a fost și este promovarea şi implementarea educaţiei prin cultură/folclor, raportarea acesteia la cerinţele şi nevoile actuale prin alăturarea într-o activitate complexă a componentelor educaţiei, promovarea acestora, cu finalizare printr-un studiu al folclorului coregrafic românesc și un festival care anul acesta, din cauza situației în care se află omeniarea, s-a desfășurat în incinta Clubului Copiilor Întorsura Buzăului, fiind transmis live pe paginile de socializare Faceboock.

Scopul proiectului și a festivalului a fost contribuția privind optimizarea procesului de predare-învâțare a dansului popular în vederea păstrării formei sale autentice, atingerea unui grad cât mai înalt de imitare a stilului de interpretare, din vatra folclorică de origine, a jocului popular în cauză, asigurând astfel viitorii specialişti în coregrafie şi instriure cu mijloacele specifice educaţiei nonformale.

A fost, este şi sperăm să devină o acţiune tradiţională atât pentru zonă cât şi la nivel naţional, perfectibilă, pe care o propunem ca, în anul care bate la ușă, să cuprindă reprezentanţi ai tuturor zonelor ţării, din cât mai multe judeţe.

Zona Întorsura Buzăului are un potențial natural și turistic remarcabil, de un pitoresc deosebit, care necesită a fi cunoscut și promovat.

Mulțumim organizatorilor, participanților, părinților, profesorilor, autorităților locale și județene pentru reușita proiectului și cu această ocazie Palatul Copiilor Sf. Gheorghe și Clubul Copiilor Întorsura Buzăului vă urează sărbători fericite și la mulți ani.”- a transmis Kerekes Jeno, directorul Palatului Copiilor Sfântu Gheorghe.

 

Maria Crețu-Graur

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail