În luna decembrie a fiecărui an se aud colindele noastre strămoșești, încărcate de emoția așteptării Crăciunului, a zilei în care creștinii din lumea întreagă sărbătoresc Nașterea Domnului Nostru Iisus Hristos. Este un prilej de a arăta tuturor cât sunt de frumoase colindele și obiceiurile de iarnă ale românilor.

Ne mândrim cu tradițiile noastre și dorim să arătăm și altora ceea ce avem noi mai valoros, dar mai ales dorim să ne arătăm nouă cât suntem de bogați prin ceea ce am moștenit de la străbuni…. Și dacă am primit ceva bun și folositor pentru neamul nostru, care să ne unească și să ne întărească sufletul și credința ortodoxă, trebuie să lăsăm și noi mai departe copiilor noștri.

 

În acest an organizatorii, Fundația „Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe și Asociația „Suflet românesc” – Asociație de dezvoltare locală și culturală Târgu Secuiesc au organizat trei concerte de colinde astfel:

Sâmbătă, 11 decembrie ora 14, un spectacol la Casa de Cultură „Vigado” din Tg. Secuiesc, la care au participat  Corul bărbătesc „Voineștenii” din Covasna și Grupul de Datini și Obiceiuri de Iarnă „Moștenitorii” din Com. Tupilați, jud Neamț.

Sâmbătă, 11 decembrie ora 16, un spectacol la Casa Orășenească de Cultură din Covasna, la care au participat Corul bărbătesc „Voineștenii” din Covasna, Ansamblul „Junii Covasnei” – Covasna, Grupul psaltic „Kyrios” din Brașov și Grupul de Datini și Obiceiuri de Iarnă „Moștenitorii”din Com. Tupilați, jud Neamț.

Duminică, 12 decembrie, după Sf. Liturghie, a vut loc un concert de colinde în Catedrala Ortodoxă din Sf. Gheorghe cu participarea Grupului de Datini și obiceiuri de Iarnă „Moștenitorii” din Com. Tupilați, jud Neamț.

Fiecare concert, spectacol, a adus farmecul colindelor în sufletele noastre,  s-a bucurat de aprecierea publicului și au stârnit ropote de aplauze.

 

Mulțumim pentru sprijinul  financiar  acordat de Consiliului Local  al Municipiului Sfântu Gheorghe și partenerilor, care prin dăruirea lor au făcut posibilă desfășurarea acestei ediții a Festivalului de colinde. Aceștia sunt: Primăria orașului Covasna, Asociația Proafaceri – Brașov,  din orașul Covasna: Asociația Culturală „Junii Covasnei”, Asociația Cultural – Creștină „Justinian Teculescu”, Asociația Grit, Hotel Montana și Centrul de Cultură al județului Covasna. Mulțumim de asemenea partenerilor media Mesagerul de Covasna,  Condeiul ardelean, Observatorul de Covasna, Impact Events, Coson Media, MIXTV, TVSE care au fost aproape de acest eveniment.

 

   

Maria PELIGRAD – președinte Fundația” Mihai Viteazul”  Sf. Gheorghe

   Constantin PĂTRU – președinte Asociația „Suflet românesc” –  Asociația de dezvoltare locală și culturală Tg. Secuiesc

 

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail