Creștinii ortodocși dar și cei greco-catolici sărbătoresc în fiecare an Buna Vestire la data de 25 martie. În Calendarul popular, marii Sărbători i se spune și Ziua Cucului sau Blagoveștenia. Este momentul în care cucul are primul său cântec din an, prin care anunţă că primăvara a venit! Buna Vestire marchează momentul în care Fecioara Maria a fost aleasă de Dumnezeu să-l nască pe Fiul Său.
Minunata Veste a Arhanghelului Gavriil
În 20 martie 2021 am trăit Echinocţiul de Primăvară, momentul în care ziua a fost egală cu noaptea, semn că şi din punct de vedere astronomic am intrat în cel mai frumos anotimp. Deşi am avut și încă avem parte de o vreme rece, cu ninsori mai abundente ca iarna, totuşi trebuie să fim optimişti şi să aşteptăm să reapară, în sfârșit, câmpurile înverzite, florile, zilele călduroase de care ne este atâta dor. Mai cu seamă în perioada grea de Pandemie.
Semnificaţia termenului sacru vizează momentul în care Arhanghelul Gavriil o anunţă pe Fecioara Maria că-l va naşte pe Fiul lui Dumnezeu. Era o Veste minunată, dar neaşteptată, care se referea la împlinirea făgăduinţelor şi pregătirilor venirii pe lume a lui Iisus Hristos.
Din această zi fastă încep să treacă una după alta cele nouă luni ale sarcinii până la soroc, de Crăciun. Tânăra Maria, Fecioara din Nazaret crescută în Templu până la 15 ani şi apoi dată în tutela lui Iosif, a fost aleasă de Dumnezeu şi a primit magica Veste prin intermediul Arhanghelului Gavriil, care i-a spus aceste vorbe rămase celebre: „Bucură-te, ceea ce eşti plină de har! Domnul este cu tine. Binecuvantată eşti tu între femei”…
Buna Vestire este socotit un Praznic împărătesc dedicat Maicii Domnului, serbat cu nouă luni înainte de venirea pe lume a lui Iisus, în amintirea minunatei vești aduse de Arhanghelul Gavriil, cum că Fecioară Maria îl va naște pe Fiul lui Dumnezeu.
Celebra scenă a Bunei Vestiri se află pictată, de obicei, pe uşile iconostaselor – pereţii ce despart altarul de restul bisericii – simbolizând intrarea în Împărăţia Cerească.
În rugăciuni fierbinţi închinătorii invocă cu ocazia acestei mari Sărbători harul Fecioarei Maria de însănătoşire a celor suferinzi, dar şi pentru menţinerea sănătăţii proprii şi a familiei.
Sărbătoare dedicată Maicii Domnului
Aşa cum amintem la începutul articolului, evenimentul cinstit azi poartă încă o denumire. Are provenienţă slavă şi se numeşte Blagoveştenie, reprezentând prima Sărbătoare dedicată Maicii Domnului. La vremea respectivă Arhanghelul Gavriil a poposit în Cetatea Nazaret şi i-a dat minunata veste Fecioarei Maria, cum că a fost aleasă de Dumnezeu spre a da naştere Mântuitorului, rostind fraza memorabilă pe care deja am evocat-o.
Fericita prezicere avea să se înfăptuiască pe 25 decembrie, odată cu Naşterea Domnului nostru Iisus Hristos.
Dezlegare la peşte
Străbătând cel mai lung şi dificil Post al anului, azi este Dezlegare la peşte. Se spune în popor că aceia care se înfruptă cu asemenea delicatesă culinară, se vor simţi bine tot anul, precum… peştii în apă. O suprestiție spune că pescarii nu au voie pe 25 martie să arunce mămaliga în apa, întrucât că vor omorî peştii.
În Postul Paștelui mai sunt Dezlegări, nu doar la peşte, ci şi la vin şi ulei. Cele mai cunoscute sunt de Buna Vestire, pe data 25 martie, şi de Florii, în 25 aprilie 2021 ce preced Sfintele Paşti cinstite anul acesta pe 2-3-4 mai. Însă nu este permis consumul de carne, brânză, lapte şi ouă de către cei ce ţin Post.
Este bine să mai ştiţi, dragi cititori, că Sărbătoarea de Buna Vestire se petrece în condiții normale – nu ca acum când sunt restricții severe impuse de infectarea cu Covid 19 – împreună cu familia, cu toţi cei apropiaţi.
„Ziua Cucului”
Dincolo de aceste desluşiri, să precizăm că Buna Vestire are în popor şi o semnificaţie…lumească, pe lângă cea religioasă, fiind socotită şi „Ziua Cucului”. Se zice că de azi începe să se audă cântecul bisilabic al micuţei păsări solitare, vestitoare a sezonului cald, a pomilor înmuguriţi şi a florilor.
Cucul ocupă un loc central în tradiţia românească, mica pasăre anunţând sosirea efectivă a primăverii. Primul său cântec se spune că se aude de Buna Vestire, suprestițioșii afirmând că e bine să ai atunci bani în buzunar, urmând să ai noroc tot anul…
După Mărţişor, Babe şi Moşi a trecut şi Echinocţiul de Primăvară, prilej pentru o serie de ritualuri, mai ales de fertilitate. În unele sate, precum Păpăuţi, fetele pun grâu la încolţit în blide, invocând ploile şi rodul bogat. Dacă boabele vor încolţi şi vor lăsa să iasă spre lumină firişoarele de grâu verde, holdele vor fi mănoase.
Odată cu Buna Vestire reporneşte viguros întreg ciclul existenţei. În această zi se pot face şi previziuni meteorologice. Este o dată dedicată cucului, dar şi altor păsări ale cerului, cărora e bine să li se aducă ofrande, pentru ca ale să nu afecteze recoltele.
Să aveți o zi liniștită!
Horia C. Deliu