Să nu invidiem pe cei ajunși la putere. Deasupra capului acestora atârnă mereu „sabia lui Damocles”. Chiar dacă ei se bucură de multe avantaje, nu pot fi prea fericiți. Aflându-se mereu în „situații limită” și conștienți de marea responsabilitate pe care o au, se află zilnic într-o stare de stres sau cum frumos se exprimase Shakespeare în „Henric al IV-lea: „Nesigur doarme capul ce poartă o coroană”. Și știm bine că de-a lungul istoriei au căzut multe „capete încoronate”.

 

De fapt, este vorba despre decizii, cu cât funcția este mai înaltă, cu atât mai mult crește responsabilitatea deciziilor pe care le iau cei care le stăpânesc, și în funcție de acestea poți ajunge la mărire sau la decădere ori chiar în „situații cu un posibil sfârșit tragic” pentru ei sau pentru alții ori pentru comunități întregi. Sursa Wikipedia îl dă ca exemplu pe Președintele american John F. Kennedy, care compara „omniprezenta amenințare nucleară cu o sabie a lui Damocles atârnând deasupra umanității”.

 

Dar cine a fost Damocles? Un personaj din cultura clasică grecească. Acesta a devenit celebru în urma unei întâmplări, după cum spune legenda. Fiind un slujitor la curtea regelui Dionisos al II-lea al Siracuzei, considerat de mulți tiran, Damocles, vrând să-l lingușească pe acesta, îi dă de înțeles lui Dionisos că îl invidiază pentru norocul de a avea atâta putere, autoritate și măreție. Atunci Dionisos îi propune să facă schimb. Plin de dorință și lăcomie, Damocles se așeză bucuros pe tronul regesc, numai că înainte de aceasta, Dionisos a poruncit să fie agățată deasupra tronului „o sabie al cărei mâner atârna doar de un fir de păr din coada unu cal”. După nu mult timp, însă, Damocles îl rugă pe rege să-l scutească de acea experiență periculoasă căci el nu mai vrea să fie atât de norocos și preferă să se întoarcă la viața lui simplă și liniștită. În acest fel Damocles a intrat în legendă, sabia lui simbolizând un pericol iminent deasupra capului.

 

Acum se pare că „sabia lui Damocles” atârnă deasupra Ucrainei, și nu numai. Pericolul ca Rusia să invadeze Ucraina este extrem de mare. Să sperăm că acest lucru nu se va întâmpla, în caz contrar, nimeni nu poate prevedea cu precizie eventualele consecințe pe plan regional sau chiar mondial, mai ales că printre ultimele intenții ale Moscovei este și cea de a aduce spre Marea Neagră arme nucleare. Deocamdată acest „război geopolitic” se află în faza când combatanții „își arată mușchii” desfășurând la granițe forțe militare impresionante, în semn de  intimidare, însă nu se știe ce se poate întâmpla mâine. La nivel declarativ, Occidentul atrage atenția Președintelui Putin să se abțină de a lua decizii care ar putea avea urmări catastrofale pentru întreaga omenire. Dar cum „sabia lui Damocles” continuă să atârne undeva sus deasupra capului tuturor, tensiunea este în creștere. Este oare acum Putin fericit și poate dormi liniștit? Greu de crezut, căci orice pas necugetat în luarea deciziilor îl poate costa și pe el funcția sau chiar viața.

 

Așadar, cel mai bine este să nu-i invidiem pe cei care se luptă cu atâta înverșunare să ajungă la putere, mai degrabă sau mai târziu toți trebuie să plătească dacă au greșit, pe măsura faptelor, scapă doar cei care au folosit Puterea pentru binele public și mai puțin în interes personal sau pentru ambițiile lor nemăsurate. Sunt fericiți cei care au un nivel moral ridicat și conștiința datoriei împlinite, ceilalți vor trăi mereu cu „sabia lui Damocles deasupra capului”.

Mihai Trifoi

 

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail