Istoria arată că perioadele de acalmie sau pace alternează cu cele de război, încât lumea este în continuă schimbare, lucru ce ne trimite cu gândul la Legea conservării masei substanțelor a chimistului, filosofului și economistului francez Antoine Lavoisier (26 aug. – 8 mai 1794): „În natură nimic nu se pierde, nimic nu se câștigă, totul se transformă”.

Și în zilele noastre, după circa 70 de ani de pace, în 2014 a început noul război, prin anexarea Crimeei de către Rusia. Cauza? După ce și-a consolidat puterea, noul „țar” moscovit, mânat de setea de glorie, a decis să refacă, dacă nu vechiul imperiu rus, cel puțin fostul URSS. Și așa, în anii ce au urmat, lucrurile au degenerat până în 2022, când a început așa-zisa „operațiune militară specială”, o formă mascată a denumirii războiului, prin atacarea și invadarea Ucrainei de către armata rusă. După cum știm, de teama extinderii războiului în Europa, majoritatea țărilor lumii au reînceput cursa înarmărilor, astfel că acum planeta riscă să treacă prin Al Treilea Război Mondial, fapt ce ar provoca extincția vieții pe Pământ, dacă ținem cont de enorma putere distructivă a armelor nucleare.

Cum s-a ajuns la această situație?! Aflăm de la fostul premier britanic Margret Thatcher, care, într-un discurs la Stanford University, California, 19 iulie 2000, susținea următoarele (în traducere):

„În acest al 21-lea secol, puterea dominantă este Statele Unite; limba dominantă este engleza; modelul economic dominant este capitalismul anglo-american” (sursa: Internet).

Așadar, până acum rivalitatea politico-economică se ducea între SUA și China, puterile planetare supreme. Deranjat probabil de faptul că Rusia nu era prea vizibilă în acest „joc” și impulsionat de ambițiile istorice, președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, și-a propus să-și arate puterea și să schimbe polaritatea lumii, pornind un război menit a schimba Ordinea Mondială, iar acum acea flacără a tot crescut și, dacă nu va fi stinsă, va pârjoli pământul, căci nebunia n-are limite.

De fapt, deși nedeclarat, acest război s-a transformat dintr-unul european într-unul mondial, deoarece acum Putin nu luptă doar cu Ucraina, ci cu întreg Occidentul, care sprijină Ucraina. Aceasta ar însemna că el nu-și poate atinge obiectivul invadării, „denazificarea regimului de la Kiev”, ci, după gândirea sa, ar trebui să „denazifice” întreaga lume occidentală, dar uită că, prin faptele sale, însuși dă dovadă de comportament nazist. În fond, ce-au făcut naziștii la începutul celui de-Al Doilea Război Mondial?! Au invadat țările vecine, inclusiv Rusia, iar acum Rusia n-a făcut la fel invadând Ucraina fără Declarație de război?!

În ultima perioadă, „războiul amenințărilor reciproce” este în toi, dar sperăm totuși să nu se treacă de la vorbe la fapte. Deocamdată lumea mai e „în așteptare”, dar tot mai multe țări se pregătesc de un posibil conflict la scară largă, cheltuielile pentru înarmare cresc continuu, iar industria de război înflorește. Pe de altă parte, alianțele militare se fac și se desfac, după cum bate vântul. Concentrată pe această confruntare inutilă, lumea a cam uitat și de încălzirea globală, și de toate celelalte pericole care amenință existența vieții pe pământ.

Noi, oamenii obișnuiți și pașnici, așteptăm de la liderii lumii mai multă înțelepciune, mai multă colaborare și canalizarea energiilor umane, nu pentru distrugere, ci pentru asigurarea păcii și securitatății popoarelor, pentru binele comun al omenirii.

Mihai Trifoi

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail