Pe măsură ce ne apropiem de sfârșitul anului 2022, sub povara crizelor România devine tot mai zbuciumată. Evenimentele se succed cu rapiditate și un foc mocnește în adâncuri, cel al revoltelor sociale, generat de neputința guvernanților de a face față unei situații nefavorabile, provocată intern de decizii anterioare greșite și extern de complexitatea noilor realități, dintre cea mai deranjantă pare acum a fi războiul geopolitic din vecinătatea noastră.

Pe acest fond, avalanșa scenariilor de tot felul adâncește starea de spirit a unei populații tot mai sărăcite, în care oamenii nu-și mai văd un viitor stabil nici pentru ei, nici pentru urmașii lor.

Un articol semnat de Daniel Ionașcu și publicat, în 13.10.2022, în cotidianul național Libertatea, nr.10790, cu titlul „Inflația a urcat la 15,9% în septembrie, ne prezintă în cifre o imagine extrem de îngrijorătoare a momentul nefast în care se găsește țara noastră. Astfel aflăm că, față de septembrie 2021, „alimentele s-au scumpit cu aproape 20 de procente”, iar mărfurile nealimentare cu 16,61%, conform datelor Institutului Național de Statistică. Și, desigur, cea mai mare creștere de preț cea referitoare la gazele naturale, de plus 70,64% față de septembrie 2021, iar energia electrică este mai scumpă cu 24, 98%, cea termică cu 22,98% și a combustibililor cu 28,85%. Dacă adăugăm la acestea scumpirile de la transportul aerian (34,17%), transportul CFR (20, 92%) – și serviciile (apă, canal și salubritate) care s-au scumpit cu 22,05% față de septembrie 2021 – înțelegem foarte bine de ce o bună parte din populație, mai ales cei săraci,  nu mai suportă nivelul de trai scăzut și ies în stradă să-și strige of-urile, pe care cei aleși să guverneze țara nu prea le aud ori se prefac că nu le aud.

În aceste împrejurări, cel mai mult au de suferit cei cu salarii mici și mai ales pensionarii de rând, care, după ce-și plătesc dările la stat, nu mai au cu ce să-și cumpere cele necesare traiului zilnic și medicamentele, pentru că sărăcia aduce și boala. Ei simt din plin că, după o viață de muncă, acum sunt batjocoriți. Și sincer spus, văzând zi de zi mizeria politică, circul televizat în care se discută interminabil despre tot felul de procente referitoare la majorarea pensiilor („dacă bugetul permite”, vorba lui Caragiale), te apucă scârba. Dar cu salarii și pensii mici, când prețurile „explodează”, economia țării nu are cum „să duduie”, ci dimpotrivă, când puterea de cumpărare a celor mulți scade, acest lucru se resimte și în economia țării.

Războiul ruso-ucrainean, care a destabilizat Occidentul și chiar lumea întreagă, va continua să facă victime. Efectele acestuia se văd cel mai bine în domeniul industriei militare, care prosperă în detrimentul stării de bine a oamenilor, indiferent de care parte se situează aceștia. Cheltuielile excesive pentru „alimentarea” războiului duc la sărăcirea țărilor și implicit la revoltele sociale. Orgoliile nemăsurate ale liderilor politici care își doresc victoria de o parte sau alta, în timp, vor genera nemulțumirea oamenilor care vor să trăiască în pace și, ca urmare, toate țările implicate în conflict vor pierde. Nu va exista o victorie clară, ci doar „una de fațadă”, în cazul în care se va „cădea la pace”. În caz contrar, dacă ambițiile își vor spune cuvântul, nu este exclus chiar un război nuclear, bazat pe principiul periculos „Dacă mor eu, să piară toți”. Și, de ce să n-o spunem, așa cum se vede, Putin e capabil și de un asemenea scenariu.

Să sperăm totuși că acest lucru nu se va întâmpla și lumea își va relua cursul vieții, probabil pe o altă spirală evolutivă.

Acum pentru noi important este ca cei care au grijă de destinul României să nu uite pentru ce au fost aleși, să-și facă datoria cu onestitate și să păstorească poporul cum se cuvine, pentru a nu se mai rătăci „turma”, adică să facă „iarba mai dulce ” aici, „acasă”, pentru a fi și pe placul „oițelor rătăcite”. Se cer pentru aceasta mai puține vorbe fără rost și mai multă înțelepciune față de cei pe umerii cărora s-au cocoțat pentru a ajunge la putere. Dacă nu, toate sunt în van, pentru că tot ce veți face se va duce „pe apa sâmbetei”. Cine nu-și respectă părinții și bunicii să nu aștepte să fie respectat și ascultat. Și a nu se uita vorba poporului: „Azi ești, mâine nu ești”.

Mihai Trifoi

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail