Consiliul Judeţean Covasna şi Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară AGROSIC au lansat, marţi, înscrierile pentru prima ediţie a concursului de pălincă şi distilate din fructe Transylvanian Spirit, care va avea loc în luna noiembrie la Sfântu Gheorghe.

Potrivit organizatorilor, scopul competiţiei este de a face cunoscuţi producătorii de pălincă şi distilate din fructe din Ardeal, de a evalua calitatea acestor băuturi, dar şi de a contribui la îmbunătăţirea acestora.

Preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Tamas Sandor, a declarat că un concurs de mai mică anvergură a fost organizat la Sfântu Gheorghe în anul 2019, la care au participat 93 de concurenţi din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş cu aproximativ 200 de mostre de băutură, însă acum aşteaptă la o participare mult mai numeroasă la competiţia din luna noiembrie, având în vedere că se pot înscrie persoane fizice şi distilerii din toată Transilvania.

Directorului general al concursului, Janos Andras Elod, a precizat că acesta se va desfăşura pe 10 categorii: fructe seminţoase: mere, pere, gutui etc, fructe sâmburoase (drupe): caise, prune, vişine, cireşe şi piersici, a treia categorie va fi fructe de pădure, urmată de struguri, cupaj din mai multe fructe, distilate/pălinci maturate în butoi din lemn, distilate/pălinci din fructe exotice, lichioruri din fructe, distilate/pălinci pe pat de fructe şi distilate din legume, cum ar fi ţelină, morcov, pătrunjel etc.

Juriul, format din specialişti din România şi Ungaria recunoscuţi la nivel internaţional, va evalua probele înscrise în concurs în perioada 5-6 noiembrie, iar gala de premiere va avea loc în 25 noiembrie la Sfântu Gheorghe. Fiecare mostră va fi degustată de cel puţin 5-6 evaluatori, iar fiecare concurent va primi din partea juriului o fişă de sinteză care va cuprinde, printre altele, calităţile şi eventualele defecte ale băuturilor, astfel încât să le poată îmbunătăţi pe viitor.

Vor fi acordate premii pentru „Cea mai bună distilerie comercială Transilvania Spirit 2022″, „Cea mai bună distilerie privată Transilvania Spirit 2022″, precum şi pentru „Cea mai bună pălincă Transilvania Spirit 2022″, iar băuturile de excepţie vor primi titlul de Champion.

Cei interesaţi se pot înscrie în concurs până pe 31 octombrie, dată până la care trebuie să depună şi mostrele de băuturi la punctele de colectare indicate de organizatori.

Producătorii privaţi trebuie să predea minimum o sticlă de jumătate de litru de băutură pentru fiecare tip înscris în concurs, distileriile comerciale, minimum 2 x 0,35 litri pentru fiecare tip, plus o taxă de înscriere de 30 de lei/ mostră.

Concursul este organizat în colaborare cu Asociaţia de Dezvoltare Turistică Covasna şi alţi parteneri din România şi Ungaria, iar detalii suplimentare legate de eveniment pot fi găsite pe site-ul www.transylvanianspirit.ro.

 

Oana Mălina Negrea/AGERPRES

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail