DE LA 15 IULIE LA 4 AUGUST

Deşi se părea că termenul limită pentru asigurarea obligatorie a locuinţei împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren şi a inundaţiilor bate la uşă în 15 iulie 2011, potrivit domnului Attila Buna, Şef Serviciu Asigurări – Uniqa, termenul limită este 4 august (a.c): „Legea 260/ 2008- art. 3, aliniatul 1, spune clar că începând cu data la care se împlinesc 90 de zile de la data adoptării normelor de Comisia de Supraveghere a Asigurărilor emise în aplicarea prezentei legi, persoanele fizice şi juridice sunt obligate să îşi asigure locuinţa împotriva dezastrelor naturale.” a explicat acesta. Întrucât norma a fost adoptată în data de 4 mai, termenul limită este 4 august.

Se recomandă ca încheierea poliţelor să se facă din timp

Cu toate acestea, reprezentanţii firmelor de asigurări recomandă tuturor să vină din timp să îşi încheie asigurarea obligatorie. În opinia domnului Pethő István, director la Millenium Insurance broker, sucursala Hajnal&István, această amânare a termenului este nesemnificativă. „Dacă se aplică amenda, nu vom putea face faţă unui astfel de val. Pentru încheierea unei singure poliţe avem nevoie de 10-15 minute… Aş recomanda tuturor să vină să încheie din timp asigurările. Recomand, de asemenea, să încheie asigurări facultative. Pentru 20 de euro, acestea au mult mai multă acoperire: explozii, incendii etc.”, a explicat acesta.

Legea asigurării obligatorii a locuinţei a intrat în vigoare la 15 iulie 2010 şi îi vizează în mod direct pe toţi proprietarii. Încheierea acestor poliţe se fac prin programul PAID (Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor). Astfel, toate locuinţele vor fi asigurate împotriva cutremurelor, inundaţiilor şi incendiilor. Conform Legii nr. 260/2008, prima de asigurare este de 20 euro anual, pentru locuinţele de tip A şi de 10 euro anual pentru locuinţele  de tip B. Locuinţele  de tip A sunt cele  cu structura de rezistenţă din beton armat, metal sau lemn, cu pereţii exteriori din piatră, caramidă arsă sau materiale supuse unui tratament termic sau chimic. Locuinţele de tip B sunt cele  cu pereţii exteriori din cărămidă nearsă sau material nesupus unui tratament termic sau chimic (case din chirpici).

O poliţă PAID acoperă maxim 20.000 de euro. Proprietarii care doresc să-şi asigure casa sau apartamentul la o valoare mai mare, pot încheia o poliţă facultativă care trebuie însă să acopere, obligatoriu, şi cele trei riscuri de dezastre naturale: cutremur, alunecări de teren şi inundaţii prin viituri. „Este bine de ştiut că în cazul acelor persoane care au o asigurare facultativă care acoperă cele trei riscuri, poliţa este acceptată” a spus Attila Buna, reprezentantul Uniqa.

Cei care nu-şi vor asigura locuinţele, riscă sancţiuni cu amenzi cuprinse între 100 şi 500 de lei.

Creştere a cererilor în ultimele săptămâni

Potrivit lui Pethő István, procentul celor care şi-au încheiat, până în prezent, poliţa obligatorie pentru locuinţă, pe nivel de ţară, este de 25%: „În judeţul Covasna nu suntem încă la acest nivel. În ultimele 2-3 săptămâni am observat însă că oamenii încep să se intereseze de poliţe. Cred că cei care vin acum, vin datorită faptului că se apropie termenul limită”. În plus, Attila Buna, şef serviciu asigurări Uniqa, ne-a precizat că la nivel local, 10 % din populaţie au încheiat această poliţă: „În ultima perioadă am încheiat mai multe asigurări decât în mod firesc, dar nu la nivelul scontat”, a spus acesta. Şi directorul de la Carpatica Asigurări, Viorel Tarcău Pop, ne-a spus că a observat o creştere a numărului celor interesaţi de asigurări, în ultima perioadă.

Ana Alina Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail