Deşi actul normativ conform căruia Certificatul Energetic este obligatoriu atunci când se vinde sau se închiriază o clădire, a intrat în vigoare încă de la 1 ianuarie (a.c), la nivelul judeţului Covasna s-au înregistrat foarte puţine solicitări.

Certificatul energetic este un document tehnic cu caracter informativ care atestă performanţa energetică a unei clădiri, întocmit de către auditori energetici autorizaţ,. El este necesar în cazul unei tranzacţii imobiliare, respectiv vânzarea sau închirierea unei locuinţe. Potrivit Legii 372/2005, prin certificatul energetic potenţialul cumpărător sau chiriaş este informat asupra performanţei energetice a apartamentului exprimată, în principal, prin consumul total anual specific de energie în KWh/mp arie utilă, respectiv prin consumul de căldură anual specific pentru încălzire, apă caldă de consum şi iluminat.

În funcţie de consumul total anual specific de energie,  apartamentul este încadrarat într-o clasă energetică de la clasa A – eficienţă energetică ridicată, la clasa G – eficienţă energetică scăzută. Astfel, spre exemplu, un apartament care a primit calificativul G trebuie evitat, având un consum foarte ridicat de energie, ceea ce presupune cheltuieli foarte mari la întreţinere. Pentru a putea elibera certificatele energetice, auditorii energetici au nevoie de un plan al locuinţei care să conţină date privind structura pereţilor, structura planşeului interior şi celui superior,  tipul de geamuri existent şi date privind tipul de încălzire.

Din momentul emiterii, certificatul este valabil pe o perioadă de 10 ani. Potrivit administratorului unei firme de auditori din Sfântu Gheorghe, până în prezent foarte puţini covăsneni au solicitat certificatul energetic. „Noi avem 2-3 lucrări săptămânal… se putea mai bine (…) Când faci o investiţie mai mare, pe lângă asta, să faci şi documentele nu e mare lucru, numai că oamenii nu ştiu…”, ne-a declarat reprezentantul firmei.

Ana Alina Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail