Aproape trei sferturi dintre elevii covăsneni care au picat examenul de Bacalaureat au depus contestaţii, sperând la o mărire de notă.
Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean Covasna, Alis Pop, a declarat marţi, pentru AGERPRES, că au fost înregistrate 866 de contestaţii, cele mai multe la Limba şi literatura română (351) şi la Limba maghiară (129). ”Nu ştim unde vor fi trimise lucrările pentru recorectare, acest lucru este secret”, a precizat Alis Pop.
În judeţul Covasna, procentul de promovabilitate la Bacalaureat a fost de 44,29%, ceea ce înseamnă că 1.099 de elevi au picat examenul, iar unii au depus contestaţii la 2-3 materii.
Elevii de la liceele cu predare în limba maghiară au obţinut note mai bune decât cei de la liceele româneşti. Cele mai bune rezultate au fost obţinute de Colegiul ”Szekely Miko” din Sfântu-Gheorghe, unde 98,91% dintre elevi au trecut toate probele la Bacalaureat, urmat de liceele teoretice ”Mikes Kelemen” din Sfântu Gheorghe şi ”Nagy Mozes” din Târgu Secuiesc, unde promovabilitatea a fost de peste 85%.
La Colegiul Naţional ”Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe, cel mai mare liceu cu predare în limba română din judeţul Covasna, promovabilitatea a fost de 64,34%, notele la Bac fiind mai mici decât ale elevilor de la Liceul Teoretic ”Mircea Eliade” din Întorsura Buzăului, unde promovabilitatea a fost de aproape 80%.
La grupurile şcolare rezultatele au fost dezastruoase, existând şcoli cu promovabilitate de 1%. Spre exemplu grupurile şcolare ”Puskas Tivadar” şi ”Gaman Janos” din Sfântu Gheorghe au avut câte un singur candidat admis, iar Grupul şcolar ”Constantin Brâncuşi” tot din Sfântu Gheorghe, doi candidaţi.
Mulţi dintre elevii maghiari susţin că subiectele nu au fost traduse corect la câteva materii, printre care chimie, istorie şi informatică, şi neînţelegând cerinţele nu le-au putut rezolva corespunzător. De asemenea, unii s-au plâns că au avut un examen în plus, la limba şi literatura maternă, care nu i-a ajutat deloc, în sensul de a le ridica mediile finale, dimpotrivă subiectele au fost foarte grele şi notele i-au ”tras” în jos.
Deşi procentul de promovabilitate a fost mai mic cu aproape 30% faţă de anul trecut, prefectul judeţului Gyorgy Ervin a apreciat că rezultatul la Bacalaureat a fost, în ansamblu, unul bun, având în vedere situaţia la nivel naţional. În opinia sa, notele denotă atât exigenţa cu care au fost tratate examenele de către examinatori, cât şi faptul că elevii nu au copiat.
Oana Mălina Negrea/AGERPRES