În actuala explozie a dezvoltării tehnologice, spațiul terestru a devenit neîncăpător, iar omul, curios din fire și doritor să depășească limitele care l-au ținut legat de Pământ timp de milenii, acum a pornit o adevărată ofensivă de cucerire a zonei extraterestre din sistemul nostru solar. Dacă la început pașii săi erau timizi, deja cadența devine mai fermă și nu va trece prea mult timp până când va alerga înălțându-se spre zările infinite; curajul și dorința de a descoperi lumi noi îl împing mereu înainte.

 

Să fie oare această dorință de a dezlega mistere înscrisă în ADN-ul nostru? Poate da, poate nu, dar totuși ceva atrage omul spre necunoscut și îl face să acționeze pentru a-și împlini visele, iar unul dintre acestea este cucerirea spațiului cosmic. Și chiar dacă stadiul în care se află în prezent știința și tehnologia omenirii încă nu ne permite să depășim o anumită zonă extrapământeană, Odiseea totuși a început și oricât de departe duce Calea, omul nu se va opri și poate chiar va reuși, dacă nu va uita cuvintele rugăciunii: „Facă-se voia Ta/ Precum în cer așa și pe Pământ”…

 

Printre ultimele știri parvenite prin Redacția Descopera.ro, dintr-o postare din 28.10.2021 aflăm lucruri extrem de interesante despre planul Companiei Blue Origin, a miliardarului Jeff Bezos, de a construi un „parc de afaceri” în spațiu: „.. planurile de dezvoltare a unei stații spațiale comerciale numită „Orbital Reef”, împreună cu Boeing, urmând să lanseze nava spațială în a doua jumătate a acestui deceniu”.

 

Așadar, dacă prin explorările de până acum doar s-a tatonat terenul și s-au manifestat primele interese militare în spațiul cosmic, iată că a sosit momentul să trecem la comerț. Nu-i așa că miliardarii lumii sunt foarte practici și abili?! Totuși, prin acțiunile lor, ei determină Știința să progreseze. Cert este că acum interesul științific se îmbină cu cel militar și comercial, care vor duce în curând la o acerbă concurență cosmică între marile puteri ale lumii.

 

Proiectul în discuție, după cum anunță Reuters, „va fi dezvoltat în parteneriat cu Sierra Space, divizia de zboruri spațiale a contractorului din domeniul apărării Sierra Nevada Corp, și va fi susținută de Redwire Space, Genesis Engineering Solutions și Arizona State University”. Dintr-un comunicat al companiilor, aflăm și scopul, de fapt o invitație la cooperare: „„Agențiile spațiale experimentate, consorțiile de înaltă tehnologie, națiunile suverane fără programe spațiale, companiile media și de turism, antreprenorii finanțați și inventatorii sponsorizați, precum și investitorii cu vederi de viitor, cu toții au un loc pe Orbital Reef”, aceasta însemnând un salt spre viitor. Să sperăm doar că nu vor prima scopurile militare.

 

      Mihai Trifoi

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail