Pentru mulți copii mamele sunt ființe sfinte, asemenea unor zeițe; ei le adoră și se simt indestructibil legați de ele. și neieșind din cuvântul lor. Asemenea mame, care și-ar da și viața pentru a-și apăra copiii, pe bună dreptate își merită comparația „ca o leoaică”. Se știe că și în lumea animală mamele își iubesc și ocrotesc puii, uneori chiar cu prețul vieții. Asemenea mame merită tot respectul și susținerea semenilor, căci ele reprezintă baza nucleului familial.

Din păcate, în contrast cu acestea sunt „mamele păcătoase”, cele care își neglijează copiii ori îi părăsesc, cele care la naștere își ucid copilul și îi ascund cadavrul în diverse locuri, cele care, dintr-un motiv sau altul, își vând copilul, cele care își obligă fata să se prostitueze, cele care chinuiesc sau își torturează proprii copii, așa cum s-a întâmplat recent într-o familie din Galați, un caz cutremurător (sursa: stiripesurse.ro, articol publicat în 01.02.2024, autor Alexandra Cruceru): „Femeia din Galați care și-a omorât fiica de 9 ani a lovit-o în mod repetat cu obiecte contondente, a sugrumat-o și a ars-o pe corp”: „Potrivit procurorilor, în perioada 26-30 ianuarie 2024, în timp ce se afla în locuinţa din municipiului Galaţi, femeia a exercitat acte de violenţă asupra fetiţei sale „pe care a lovit-o în mod repetat cu obiecte contontente, i-a cauzat arsuri şi a comprimat-o cu mâinile, provocându-i leziuni traumatice pe toată suprafaţa corpului, care şi-au cumulat efectul (şoc traumatico-hemoragic), conducând în final la producerea directă şi necondiţionată a decesului”.

Cât de crudă și de păcătoasă poate fi o astfel de mamă, mai ales că mai are două fetițe, de 5 și 6 ani, care erau nevoite să asiste la asemenea scene oribile, și ce efect nefast va avea acest lucru asupra psihicului acestora!

Și nu trebuie să ne sfiim s-o spunem, dar astfel de traume familiale nu sunt puține în „România educată”, încât societatea mai are mult de lucru în mediul educativ.

Un alt aspect nefericit îl reprezintă „copiii nedoriți”, aceștia ori sunt abandonați în spitale după naștere, ori se întâmplă altceva cu ei; nu mai dorim să dăm exemple sau să intrăm în amănunte, ci doar să scoatem în evidență unele imperfecțiuni ale omului și ale societății ca întreg. Poate că ar trebui o mai mare atenție din partea centrelor de asistență socială și mai multe activități pregătitoare cu cele care urmează să devină mame.

Păcatul mamelor care nu-și doresc copiii născuți se va răsfrânge în viitor atât asupra lor, cât și a copiilor, și cum nimic nu rămâne fără răspuns, conform legii cosmice a cauzei și efectului, nimeni nu scapă de pedeapsă. De aceea, din simț uman, considerăm că nefericirea mamelor păcătoase nu este deloc de invidiat, ele ar trebui depistate din timp, consiliate și ajutate, și dacă nu pot deveni mame zeițe, cel puțin să fie mame conștiente. Desigur, sunt cazuri și cazuri, mai puțin grave și mai grave, însă atunci când se ajunge la crimă înseamnă că pe lanțul evenimentelor anterioare unele verigi sunt slăbite, deci e mai multă nevoie de educație preventivă.

  Mihai Trifoi

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail