Duminică, 15 ianuarie, l-am aniversat pe Mihai Eminescu la Covasna. Și nu oricum ci …altfel.
În locul sintagmelor „Poetul nepereche” sau „Luceafarul literaturii române” sau „Geniul pustiu “, desigur îndreptațite și deloc uzate, am încercat o abordare mai lejeră a personalității poetului văzut prin prisma contemporanilor săi: Titu Maiorescu, Ion Creangă, Veronica Micle, I.L.Caragiale. Am ascultat multă poezie recitată și nu citită de către elevi ai Școlii Gimnaziale „Avram Iancu” și ai Liceului „Korosi Csoma Sandor”. Am ascultat cântece pe versurile poetului interpretate de surorile Iulia, Elena și Ioana Oprea și de către Ana Maria Sandulea.
Și dacă a fost … altfel, atunci am ascultat poezia „Și dacă…” în patru variante : română, engleză, germană și maghiară, remarcând muzicalitatea și ritmul identic la fiecare traducere. Și asta ca argument la cele peste 60 de limbi în care s-a tradus Eminescu.
La sfârșit aș vrea să mulțumesc elevelor citate mai sus precum și următorilor : Simona Urzică, Darius Manea, Cristina Enea, Maria Complies, Diana Pascaru, Andrei Măciucă, Briana Tiba, Briana Șulea, Horea Papuc, Alina Oana, Hajdo Zsombor. De asemenea mulțumim dnei Mihaela Aionesei, dlui Gelu Tabalai, dlui Czilli Balzs precum și cadeților de la grupul folcloric „Junii Covăsneni” coordonați de către dna Flavia Lungu, care au încheiat programul cu o suită folclorică. O adâncă reverență și cadrelor didactice implicate în „Ziua”noastră: Dana Patru si Petruta Zaha.
Mihai Tozlovanu
Eminescu, o poveste fără sfârșit
15 ianuarie 2017 – 167 de ani de la nașterea Luceafărului poeziei românești, Mihai Eminescu, sărbătorit la „Sala Unirea” din Covasna, printr-un program cultural prioritar realizat cu sprijinul Consiliului Local și Primăriei orașului Covasna, în colaborare cu Casa de Cultură Covasna. Organizatori, pe lângă Asociația Cultural-Creștină Justinian Teculescu, au fost Școala Gimnazială Avram Iancu și Liceul Korosi Csoma Sandor care și-au dorit să participe cu un program inedit la Ziua Culturii Naționale.
Programul, intitulat „Eminescu Altfel…” a început cu o rugăciune înălțată poetului de către toți cei prezenți, avându-i aproape pe cei doi preoți, președintele Asociației pr. Ioan Ovidiu Măciucă și pr. Antonie Pintrijel. Acesta din urmă ne-a recitat „Rugăciune” a poetului Mihai Eminescu și ne-a încântat cu melodia „Eminescu”, pe versurile poetului Grigore Vieru. Pr. Ioan Ovidiu Măciucă l-a dat exemplu pe poetul Mihai Eminescu, amintindu-ne că „a iubit biserica- simbol al credinței și identității românești, patria și neamul”.(…) „ A iubi cu adevărat este echivalentul dorinței ca acea persoană să nu moară niciodată. Eminescu se află în tot ce-i românesc. Este cartea de vizită a românilor în cultura universală.” (…) Petre Țuțea l-a numit „ suma lirică de voievozi, românul absolut pe care trebuie să-l prețuim așa cum se cuvine.”
Intervenții interesante despre viața mai puțin cunoscută a lui Eminescu a avut și Gheorghe Tabalai, care spre finalul programului, ne-a citit și două scrisori ale poetului adresate Veronicăi Micle.
Ineditul serii a fost programul de excepție prezentat de elevii școlilor mai sus amintite, care pe lângă recitările în limba română a unor poezii cunoscute,ne-au surprins plăcut cu recitarea lor și în limba maghiară, engleză, germană. Spre surprinderea noastră a tuturor, așa cum remarca și vicepreședintele Asociației, domnul Mihai Tozlovanu „ este imposibil să nu recunoști poezia lui Eminescu, chiar recitată în altă limbă, pentru că își păstrează muzicalitatea specifică doar poeziei eminesciene”. Dacă anul trecut, în cadrul aceluiași eveniment, a fost ales poemul „Luceafărul” pentru citirea de către toți cei prezenți, anul acesta „Doina” a fost pe buzele tuturor :„ De la Nistru pân’ la Tissa/ Tot Românul plânsu-mi-s’a,/ Că nu mai poate străbate/ De-atâta străinătate….”
La finalul serii, membrii Ansamblului de dans popular „Junii Covăsneni” au încins scena cu dansurile specific zonei, încheind într-un mod frumos și tradițional această zi care va rămâne cu siguranță în inimile celor prezenți. Atât elevii care au fost incluși în program, cât și profesoarele care i-au îndrumat, au primit din partea Asociației diplome de participarea la Ziua Culturii Naționale „Eminescu Altfel”.
Felicit pe această cale cadrele didactice implicate în acest proiect, pentru seriozitatea cu care s-au prezentat elevii, elevii pentru ireproșabila prestație avută, organizatorii evenimentului pentru eforturile depuse, și nu în ultimul rând aprecieri sufletului acestui eveniment, domnul Mihai Tozlovanu, care trecând peste emoțiile caracteristice omului sensibil, a făcut din această zi o poveste frumoasă despre care se va mai povesti, peste ani și ani…
Mihaela Aionesei