Primăria Sfântu Gheorghe va apela la un executor judecătoresc pentru punerea în aplicare a sentinţei de evacuare a chiriaşului fostului cinematograf „Arta” din municipiu, al cărui contract de închiriere a expirat la începutul acestui an.

Viceprimarul municipiului Sfântu Gheorghe, Sztakics Eva, a declarat joi, pentru AGERPRES, că punerea în aplicare a sentinţei va avea loc pe data de 7 septembrie.

În ultimii 13 ani, cinematograful a fost închiriat de Regia Autonomă de Difuzare a Filmelor (RADEF) lui Gheorghe Iliescu, un om de afaceri din Braşov, care vrea să îl cumpere, dar anul trecut, la cererea autorităţilor locale, clădirea a fost trecută în administrarea Consiliului local Sfântu Gheorghe. Gheorghe Iliescu susţine că a investit aici mai mult de 600.000 de dolari şi a dat în judecată RADEF şi Consiliul local pe considerentul că nu i s-a permis să cumpere imobilul, deşi a solicitat acest lucru şi are legea de partea sa.

Conducerea Primăriei Sfântu Gheorghe a anunţat în repetate rânduri că intenţionează ca după evacuarea şi reabilitarea fostului cinematograf să mute în această clădire Teatrul „Andrei Mureşanu”, care de două decenii împarte acelaşi spaţiu cu Teatrul maghiar „Tamasi Aron”.

De ani de zile în judeţul Covasna nu pot fi vizionate filme pe ecran lat, deoarece niciun cinematograf nu mai funcţionează. Cinematograful „Lux” din Sfântu Gheorghe a fost retrocedat urmaşilor fostului proprietar şi a ajuns o ruină.

În schimb, cinematografele din Târgu Secuiesc şi staţiunea Covasna vor reintra în circuit până la sfârşitul acestui an. Cinematograful din Târgu Secuiesc a fost închiriat pentru 15 ani unui om de afaceri, care a început amenajarea unei săli cu peste 100 de locuri care urmează să fie inaugurată în aproximativ o lună. Acesta s-a angajat să proiecteze filme de două ori pe zi, timp de patru zile pe săptămână, iar restul timpului să folosească sala pentru spectacole şi concerte.

La Covasna, lucrările de modernizare a cinematografului „Victoria” au început săptămâna aceasta şi vor fi încheiate până la Crăciun. Autorităţile locale au luat în acest scop un împrumut bancar în valoare de 500.000 de euro. Primarul Lorincz Zsigmond a declarat pentru AGERPRES că cinematograful va avea peste 300 de locuri şi va fi folosit şi pentru spectacole de teatru.

Oana Mălina Negrea/AGERPRES

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail