Spitalul orăşenesc din Baraolt va fi susţinut cu subvenţii de la autorităţile locale din Baraolt şi cinci comune din zonă: Aita Mare, Băţani, Belin, Brăduţ şi Vârghiş.

Spitalul orăşenesc din Baraolt

Primarul Nagy Istvan a iniţiat şi a încheiat contracte de asociere cu primăriile din comunele învecinate – Aita Mare, Băţani, Belin, Brăduţ şi Vârghiş – în vederea finanţării unor cheltuieli ale Spitalului Orăşenesc Baraolt, preluat în administrare de autoritatea locală, în cursul anului trecut.

În baza acestor contracte, fiecare autoritate locală a transferat, sub formă de subvenţie, către Spitalul din Baraolt, anumite sume de bani, însă aceştia nu puteau fi folosiţi datorită consilierilor UDMR care, în patru şedinţe consecutive au votat împotriva proiectului de hotărâre privind aprobarea rectificării bugetului local al Oraşului Baraolt, în vederea includerii în planul veniturilor bugetare pentru sănătate pe anul 2011, a sumelor provenite de la primăriile comunelor mai sus menţionate. Primarul a persistat în demersul său şi iată că a 5-a încercare a fost cu succes, aprobându-se modificarea de buget şi chiar mai mult decât atât.

„În patru şedinţe ordinare nu s-a aprobat această rectificare de buget, privind intrarea acestor debite în bugetul oraşului Baraolt, şi odată cu luna august, când se pare că am avut majoritate, 5 candidaţi independenţi împotriva a 6 UDMR-işti – deci UDMR-ul vota întotdeauna împotriva acestei rectificări-, s-a reuşit modificarea bugetului local, inclusiv punerea unor sume pentru terminarea Casei de Cultură de la Micloşoara, pentru bani la încălzire şi iluminat la şcoală, acordarea unor subvenţii pentru spital şi a unor bani de la stat, şi  pe de altă parte includerea unor sume de la stat pentru reabilitarea sistemului de apă şi canalizare din Baraolt. Presupun că, odată cu această mutare, UDMR-ul va înţelege că ei luptă împotriva fratelui său şi îşi arată colţii (…) Dacă ei depun o modificare de hotărâre în consiliul local nu trece nici hotărârea lor, dar nici hotărârea propusă de primar şi acceptată de către cealaltă parte nu poate să treacă, fiindcă şi acolo se votează împotrivă”, a explicat primarul oraşului Baraolt, Nagy Istvan.

Acesta a mai adăugat că, datorită acestor tergiversări primarul comunei Brăduţ a depus o adresă oficială prin care solicita restituirea sumelor către comuna Brăduţ, de către primarul şi de către Consiliul Local al oraşului Baraolt. „Eu am trimis sumele respective înapoi, cu întrebarea dacă mai doreşte să rămână în acest parteneriat. Domnul primar a răspuns că da, şi atunci, se pare că toate lucrurile vor intra într-un făgaş bun, în sensul că se pare că va rămâne acest parteneriat, deşi s-a încercat să se pună diferite piedici în acest sens”, a mai spus Nagy Istvan.

Primarul Nagy Istvan

„Consider totuşi că este o lipsă în legislaţia românească, la care, inclusiv UDMR–ul ar fi putut să facă ceva (…) dar nu fac nimic pentru ca să se facă legi pentru micro-regiuni, legi pe cap de copil, legi pe cap de asistat social, legi pe cap de bolnav. Dacă ar exista asemenea legi, nu ar mai putea manipula politic autorităţile locale şi populaţia (…) În acest sens, nu ar mai putea manipula politicul prin diverse căi. Pentru toată lumea legile ar fi la fel. Nu mi se pare normal că eu trebuie să depun de trei ori atâtea eforturi pentru a face o hotărâre de consiliu local să treacă, pe când în comunele învecinate sau în localităţile unde sunt majoritari UDMR, ei fac ce doresc”, a spus primarul oraşului Baraolt.

Revenind la situaţia spitalului, primarul ne-a spus că faţă de septembrie anul trecut când a avut aproximativ 6 miliarde datorii, în momentul actual are aproximativ 1,5 miliarde. „Din punctul meu de vedere, cred că spitalul are posibilitatea de a trăi. Dar acest trai, această virtute a spitalului depinde foarte mult de voinţa de a ne putea uita onest în oglindă”, a spus Nagy Istvan. Acesta a mai precizat faptul că există nişte statistici din care reiese faptul că spitalul nu este pregătit pentru rezolvarea unor probleme speciale. „Sunt făcute nişte statistici foarte interesante care spun în felul următor: de jumătate de an la Baraolt au fost 1.815 pacienţi, din care 691 din Baraolt, 518 din Brăduţ, 267 din Băţani, 126 din alte localităţi, 82 din Belin, 74 din Vârghiş, şi 57 din Aita Mare. Deci, în acest context se poate vedea că este un spital care este pregătit pentru rezolvarea unor anumite probleme de sănătate, ci nu a unor probleme speciale. Eu consider că sistemul sanitar va evolua în sensul că va avea spitale generale care satisfac anumite cerinţe, şi spitale specializate pe anumite domenii”, a explicat primarul Nagy Istvan.

Ana Alina Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail