Consider că un cadru didactic trebuie să fie, în permanență, la curent cu noutățile din domeniu și cu noile apariții editoriale din domenii conexe, care să îl ajute să facă față provocărilor cotidiene ce țin de profesie și nu numai. Așadar, pe cât se poate, un dascăl bun își va dedica din timpul său lecturii și studiului.

Pe primul loc în topul cărților pe care eu le-am citit în ultima vreme și care cred că trebuie să se regăsească în biblioteca unui dascăl pasionat se numără „Manualul lecturii cu voce tare”, creat de Jim Trelease și completat de Cyndi Giorgis, „într-o ediție nouă, revăzută și completată pentru o nouă generație de cititori”. Volumul a apărut în 2022, la editura Litera, fiind vorba despre a opta ediție a „Manualului…”. Prima publicare, din 1982, a atras, încă de atunci, părinți și educatori dornici să le cultive și să e dezvolte copiilor limbajul și imaginația, pentru a deveni cititori pasionați.

Volumul din 2022 este deschis printr-un minunat citat al lui Albert Einstein: „Dacă vrei să ai copii inteligenți, citește-le povești. Dacă vrei să fie mai inteligenți, citește-le și mai multe povești”. Cartea „aduce în discuție beneficiile și importanța lecturii cu voce tare pentru o nouă generație de copii”, oferind, totodată, strategii și tehnici care să-i ajute pe copii să descopere plăcerea lecturii și să-i îndrume pentru a deveni cititori pe viață – lucru deloc ușor în era ecranelor, nu-i așa?

Nu trebuie să ne fie teamă să citim sau să spunem povești. Nu este nevoie de un talent anume, nu trebuie să concurăm cu marii povestitori ai lumii, dar dacă totuși nu putem trece peste bariera aceasta și peste trac, există soluții, așa cum arătam într-un articol anterior. O colecție în acest sens poate fi găsită în cartea „Cum le spunem povești copiilor- ghid practic pentru a deveni un bun povestitor”- de Silke Rose West și Joseph Sarosy, apărută în 2022, la Editura „Litera”, București – o carte aflată pe locul al doilea în topul preferințelor mele din ultima vreme, o carte binevenită atât pentru cadrele didactice, cât și pentru părinți, bunici, frați, surori și nu numai.

„Mulțumesc, domnule profesor!”- prețioase cuvinte, aducătoare de cea mai mare mulțumire pentru un cadru didactic. Acesta este titlul unei cărți semnate de scriitoarea Patricia Polacco și apărută la editura Frontiera. Este o poveste emoționantă, un omagiu adus tuturor profesorilor care schimbă în bine viața elevilor lor, povestea adevărată a scriitoarei.

Deși are ilustrații frumoase și scriitură ușor de parcurs, nu aș încadra această carte în categoria celor pentru copii, neapărat. Este, de fapt, o carte pentru noi, cadrele didactice; o carte prin ale cărei rânduri încurajatoare să ne putem ajuta copiii, elevii.

Las în continuare un fragment din carte:

„Bunicul ridică borcanul cu miere, ca să-l vadă toți. Cufundă apoi lingurița în el și lăsă mierea să se prelingă pe coperta cărții. Mezina familiei împlinea cinci ani.

– Ridică-te, micuțo, îi șopti bunicul. A venit vremea să te învăț și pe tine ce i-am învățat pe mama, unchiul și fratele tău când erau de vârsta ta. Hai, gustă! zise bunicul, întinzându-i cartea.

Fetița își înmuie degetul în miere și îl puse apoi pe limbă.

-Ei, cum e?

-Dulce! îi răspunse Trisha.

-Dulce precum învățătura, se auzi restul familiei în cor. Iar învățătura e ca albina care a făcut mierea. Trebuie să o alergi mult printre paginile cărții până s-o prinzi!”

***

Ce alte cărți considerați că sunt de nelipsit din biblioteca unui cadru didactic sau părinte?

https://cioricica.ro/ 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail