Reprezentanţii medicilor de familie din judeţul Covasna solicită prefectului Raduly Istvan să-i susţină în demersurile lor de a stopa proiectul ce vizează diminuarea, de la 1 februarie, a valorii punctului pentru serviciile medicale acordate.

În cadrul întâlnirii pe care au avut-o luni cu reprezentantul Guvernului în teritoriu, aceştia au arătat, printre altele, că reducerea finanţării şi, implicit, scăderea veniturilor cabinetelor medicilor de familie va afecta asistenţa medicală primară şi va descuraja tinerii să practice această meserie.

„Luni, dr. Raduly Istvan, prefectul judeţului Covasna, a primit la biroul său o delegaţie a Asociaţiei Judeţene a Medicilor de Familie Covasna, pe doamna preşedintă dr. Lucia Şereş şi pe medicul de familie dr. Jakab Engye-Aniko, susţinute de dr. Albert Istvan, din partea cabinetelor medicale private. Medicii au cerut prefectului să intervină în legătură cu modificarea hotărârii de Guvern 521/2023, care, în opinia lor, înjumătăţeşte veniturile cabinetelor medicilor de familie. Ei afirmă că acest lucru va îngreuna furnizarea de asistenţă medicală primară şi va descuraja şi mai mult tinerii absolvenţi să practice medicina de familie, în contextul în care un număr semnificativ de medici de familie au depăşit sau se apropie de vârsta de pensionare”, se arată într-un comunicat de presă al Prefecturii.

Potrivit sursei citate, prefectul Raduly Istvan a transmis petiţia medicilor către Ministerul Sănătăţii şi către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS).

Pe site-ul CNAS au fost publicate, în transparenţă decizională, valorile punctelor per capita şi pe serviciu în asistenţa medicală primară, precum şi în asistenţa medicală ambulatorie de specialitate, ţinând cont de sumele alocate pentru fiecare domeniu de asistenţă medicală prin Legea bugetului de stat pe anul 2024.

Astfel, valoarea unui punct per capita pentru medicii de familie ar urma să fie de 7,7 lei, iar a unui punct pentru servicii acordate pacienţilor în asistenţa medicală primară de 6,2 lei, în timp ce consultaţiile în ambulatoriile de specialitate ar urma să fie plătite cu 3,3 lei/punct, valorile fiind sub cele practicate în prezent.

„Conform Contractului-cadru aceste valori se calculează de CNAS anual, după intrarea în vigoare a Legii bugetului de stat şi în limita fondurilor aprobate prin acest act normativ (…) Conform Legii bugetului de stat pe anul 2024, în bugetul FNUASS sunt aprobate pentru acest an fonduri totale de 62,4 miliarde lei, din care pentru materiale şi prestări servicii cu caracter medical suma de 44,5 miliarde lei. Pentru luna ianuarie a anului curent, având în vedere necesitatea asigurării continuităţii furnizării serviciilor medicale, în ziua de 29 decembrie 2023 (data publicării în Monitorul Oficial a Legii bugetului de stat pe anul 2024) casele de asigurări de sănătate au încheiat, în regim de urgenţă, acte adiţionale cu furnizorii de servicii medicale, menţinând valorile de punct aferente semestrului al II-lea al anului 2023″, se arată în comunicatul postat pe pagina CNAS.

Oana Mălina Negrea/AGERPRES

Sursa foto: Prefectura Covasna

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail