. . Directorul Centrului European de Studii Covasna-Harghita din Sfântu Gheorghe,  dr. Ioan Lăcătușu, a primit, alături de alte personalităţi ale lumii ştiinţifice şi cultural româneşti, medalia „Distincţia culturală” din partea Academiei Române.

Distincția, oferită pentru contribuţii valoroase la cunoaşterea istoriei şi culturii românilor din sud-estul Transilvaniei, i-a fost înmânată luni, directorului Centrului European de Studii Covasna-Harghita din Sfântu Gheorghe,  dr. Ioan Lăcătușu, de către acad. Emil Burzo, preşedintele Filialei Cluj a Academiei Române, în cadrul manifestării intitulate „Zilele Academice Clujene”.

„Sunt onorat și recunoscător pentru acest gest și consider că distincția este o recunoaștere a ceea ce a însemnat munca de ani de zile a grupului de oameni de la Sfântu Gheorghe, a oamenilor care sunt în jurul Centrului de Documentare Nicolae Colan, al Centrului de Studii Europene Covasna- Harghita, atât din cele două județe, cât și mai ales a specialiștilor din întreaga țară, care într-un superb gest de solidaritate, de ani de zile participă la acțiunile noastre, contribuie la cunoașterea istoriei zonei noastre (…). Această distincție confirmă faptul că Academia Română, cel mai înalt for științific al țării, este atentă la fenomenul cultural românesc din zona noastră, se implică și sperăm ca aceste gesturi să fie continuate prin sprijinirea proiectelor noastre culturale, pe linia cunoașterii și valorificării istoriei, culturii, civilizației românești, a conviețuirii interetnice din zonă în așa fel încât țara, opinia publică  să cunoască realitățile din zonă așa cum sunt ele și nu cum de multe ori pătrund pe anumite canale, doar dintr-o anumită perspectivă, ci ca un buchet de flori, care cuprinde atât cultura românească, cât și a concetățenilor maghiari (…). Este o bucurie, și în același timp, fără a folosi cuvintele uzitate, este rodul nu doar a muncii mele, dar în același timp, a grupului de oameni cu care de ani de zile am stăruit în promovarea identității și culturii românești din  zonă”, a declarat dr. Ioan Lăcătușu.

Sociolog, arhivist, muzeograf, publicist şi editor, dr. Ioan Lăcătușu a publicat numeroase lucrări de istorie, sociologie şi demografie. Dr. Ioan Lăcătușu a pus bazele unor instituţii importante cultural-ştiinţifice în zonă, s-a implicat în crearea și menținerea unor relații între românii din Covasna şi Harghita cu cei din celelalte județe ale țării, dar și cu cei din vecinătatea României – din Ucraina, Republica Moldova, Serbia, Bulgaria şi Ungaria.

Ana Alina Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail