Un număr de aproximativ 1.200 de copii, aparținând familiilor nevoiașe din județ, vor putea beneficia de programul „Fiecare Copil în Grădiniță” (FCG), demarat de Asociația OvidiuRo.

Potrivit unui comunicat de presă emis de Inspectoratul Școlar Județean Covasna, la sfârșitul lunii ianuarie a.c., la liceul teoretic „Kos Karoly” din Sfântu Gheorghe au avut loc două sesiuni județene de informare a primarilor și directorilor grădinițelor, cu privire la modul de implementare a programului național reglementat prin Legea nr. 248/2015. Conform datelor prezente în comunicat, legea privind stimularea participării în învățământul preșcolar a copiilor provenind din medii defavorizate, răspunde obiectivelor cu privire la reducerea abandonului școlar la 11,3% și a sărăciei și inechității sociale ce derivă din „Strategia Europa 2020”. Ministerul Muncii afirmă că, la nivel național, peste 111.000 de copii sunt eligibili pentru a primi tichetele sociale condiționate de prezența la grădiniță, pe care programul implementat de Asociația OvidiuRo le oferă. În cele 45 de localități aparținătoare județului Covasna, există aproximativ 1.200 de potențiali beneficiari ai programului FCG.

. . Ce trebuie să știe cei care vor să își înscrie copiii în program?

Acordarea tichetelor sociale este strict condiționată de prezența zilnică a copiilor, totalul absențelor motivate permise se calculează pe baza unui algoritm în care învoirile personale (cel mult trei) și scutirile medicale nu pot depăși 50% din numărul total de zile de grădiniță din luna respectivă. Situația fiecărui copil va fi centralizată într-un sistem informatic național gestionat de Ministerul Educației. Copiii eligibili sunt identificați de asistenții sociali din primării, pe baza unui dosar care atestă faptul că venitul de care dispun este sub 284 lei / membru de familie. Stimulentul educațional se acordă lunar în perioada septembrie-iunie, pe bază de cerere și declarație pe proprie răspundere, completată de părinți sau de persoanele care răspund legal de copil, cu suportul asistentului social, acolo unde este cazul. De altfel, cei care deja beneficiază de anumite ajutoare sociale, care atestă încadrarea sub pragul de venit nu mai sunt nevoite să depună un nou dosar, copiii acestora devenind automat eligibili. Tichetele sociale pot fi folosite numai pentru achiziționarea produselor alimentare, de igienă, îmbrăcăminte și/sau rechizite.

Cererea pentru participarea în cadrul programului poate fi întocmită în termen de 30 de zile de la înscrierea copilului la grădiniță, iar stimulentul se acordă pentru prima lună în care copilul a îndeplinit criteriile de frecvență definite în Legea 248/2015.

Ioana Ardeleanu

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail