Expoziţia itinerantă „Aurul şi argintul antic al României”, realizată de Muzeul Naţional de Istorie din Bucureşti cu sprijinul Ministerului Culturii, care cuprinde o parte dintre cele mai preţioase vestigii arheologice descoperite pe teritoriul ţării noastre, a fost vernisată miercuri la Muzeul Naţional Secuiesc din Sfântu Gheorghe, unde va fi găzduită până la începutul lunii septembrie a.c.

În cadrul expoziţiei pot fi văzute peste o mie de exponate provenind din tezaurul istoric al muzeului bucureştean, dar şi din colecţiile a 31 de muzee din ţară, partenere în proiect. Printre acestea se numără piese din valorosul tezaur de la Pietroasa, precum şi o parte dintre brăţările dacice din aur de la Sarmizegetusa Regia.

Directorul Muzeului Naţional de Istorie a României, Ernest Oberlander-Târnoveanu, a declarat că exponatele acoperă o perioadă de peste şase milenii, până în secolul al VII-lea d.Ch, iar o parte dintre ele sunt unice în lume.

„Multă vreme am visat să realizăm un proiect muzeistic, cultural în care să punem laolaltă resursele de inteligenţă, de creativitate şi, desigur, patrimoniul principalelor muzee din ţară (…) Expoziţia este deosebită nu numai pentru că adună poate cele mai importante bunuri din patrimoniul cultural al ţării, multe dintre ele unice în Europa şi în lume, dar este o expoziţie gândită altfel decât tiparele noastre din ultima jumătate de secol. Majoritatea marilor expoziţii erau concepute pentru a fi prezentate în străinătate, de data aceasta expoziţia a fost gândită cu faţa spre ţară, de la început a fost concepută ca să călătorească, să poată fi văzută nu numai la Bucureşti, ci şi în principalele centre culturale ale României (…) Expoziţia a pornit de la ideea că toţi cetăţenii ţării sunt îndreptăţiţi să se bucure de această uriaşă bogăţie, cu toţii suntem şi sunteţi plătitori de impozite şi sunteţi îndreptăţiţi să aveţi acasă posibilitatea de a vedea ceea ce în mod obişnuit se găseşte doar la Bucureşti sau în alte muzee din ţară”, a spus Ernest Oberlander-Târnoveanu.

El a menţionat că expoziţia a reprezentat şi o „bună şcoală de cooperare” între muzeografii din ţară şi a menţionat că la Sfântu Gheorghe a întâlnit un ‘nucleu de oameni profesionişti, de înaltă clasă şi foarte devotaţi patrimoniului’, dar şi autorităţi locale care înţeleg importanţa culturii şi au făcut tot posibilul, din punct de vedere financiar şi logistic, ca expoziţia să fie găzduită în cele mai bune condiţii, inclusiv de securitate.

Directorul Muzeului Naţional Secuiesc din Sfântu Gheorghe, Varga Mihaly, a declarat că expoziţia este cea mai importantă din istoria instituţiei din punctul de vedere al valorii exponatelor. Potrivit acestuia, muzeul din Sfântu Gheorghe contribuie la această expoziţie cu obiecte din tezaurele de la Peteni şi Şimleul Silvaniei, datând din secolul I. î.e.n., aflate în colecţia sa de arheologie.

Expoziţia va fi deschisă la Sfântu Gheorghe în perioada 30 iulie-6 septembrie a.c şi marchează sfârşitul turneului transilvănean. Muzeul Naţional de Istorie a României a demarat acest proiect expoziţional în decembrie 2013, iar până în prezent expoziţia a fost itinerată la Timişoara, Oradea, Satu-Mare, Sibiu, Cluj-Napoca, Târgu Mureş şi Alba Iulia şi îşi va continua periplul prin ţară, la Buzău, Craiova, Iaşi, Suceava, Piatra Neamţ, Constanţa şi Piteşti.

Oana Mălina Negrea/AGERPRES

 www.agerpres.ro

. .

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail