Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP) a alocat suma de 5 milioane de lei necesară reabilitării fostului cinematograf Arta din Sfântu Gheorghe, care va găzdui sediul teatrului Andrei Mureşanu.

Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, a declarat ieri, în cadrul şedinţei ordinare a Consiliului Local, că suma a fost primită în urma lobby-ului făcut de UDMR la Bucureşti pe lângă partenerii de guvernare. Antal a mai spus că „din păcate doar UDMR aduce bani în municipiul Sfântu Gheorghe”, subliniind că localitatea s-ar putea dezvolta mai rapid dacă s-ar implica şi reprezentanţii celorlalte partide.

Cele 5 milioane de lei alocate cinematografului „Arta” prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală au fost „contabilizate’ şi de liderul PSD Covasna, Horia Grama, care, în cadrul conferinţei de presă de miercuri, a enumerat mai multe investiţii finanţate de guvernul Ponta. Potrivit liderului PSD, în acest an, guvernul a alocat judeţului Covasna peste 53 de milioane de lei pentru diverse proiecte de infrastructură, cum ar fi alimentarea cu apă, canalizare şi drumuri, făcând posibilă finalizarea unor lucrări începute în urmă cu ani de zile şi abandonate din lipsă de fonduri.

Cinematograful „Arta” din Sfântu Gheorghe, construit în anul 1968, a fost trecut în anul 2012 din administrarea Regiei Autonome de Difuzare a Filmelor (RADEF) în proprietatea Consiliului local municipal. Reabilitarea clădirii a fost evaluată la peste 5 milioane de lei, iar conform proiectului, aici vor fi amenajate o sală de spectacole, două săli de cinema 3D cu 96, respectiv 81 de locuri şi o parte administrativă pentru teatrul Andrei Mureşanu”. Potrivit autorităţilor locale, lucrările s-ar putea finaliza în decurs de un an.

Teatrul românesc „Andrei Mureşanu’, înfiinţat în 1987, a împărţit timp de mai bine de două decenii şi jumătate aceeaşi clădire cu teatrul maghiar Tamasi Aron”, iar mutarea a fost necesară deoarece spaţiul s-a dovedit a fi prea mic pentru a găzdui două instituţii de cultură.

În municipiul Sfântu Gheorghe au existat pe vremuri două cinematografe – „Lux”, care a fost retrocedat foştilor proprietari şi a ajuns o ruină, şi Arta”, unde ultimele filme pe ecran lat au rulat în urmă cu aproape 20 de ani.

Oana Mălina Negrea/AGERPRES

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail