Organizația Internațională a Muncii (OIM) avertizează asupra impactului austerității asupra protecției sociale, estimând că măsurile de combatere a crizei vor avea pe termen lung efecte negative asupra economiilor țărilor europene, în multe dintre ele, printre care și România, înregistrându-se un grad ridicat de sărăcie și în rândul copiilor, relatează marți portalul grec ekathimerini.com, după publicarea raportului World Social Protection întocmit de această organizație.

„Odată cu șomajul semnificativ, cu salariile reduse și taxele ridicate, aceste măsuri au contribuit la accentuarea sărăciei și excluderii sociale, ce afectează în prezent 123 de milioane de oameni în UE, adică 24% din populație, mulți fiind copii, femei, persoane vârstnice sau cu dizabilități”, se arată în raport.

În document se subliniază că deciziile prin care s-a încercat reducerea datoriilor, cum ar fi scăderea cheltuielilor bugetare prin diminuarea pensiilor, a ajutoarelor sociale și a fondurilor pentru sănătate, nu au condus la stimularea unei creșteri economice care să genereze noi locuri de muncă și să permită mai multor membri ai societății să contribuie la dezvoltarea economiei.

În consecință, „costurile ajustărilor au fost transferate populației, care timp de cinci ani a trebuit să se descurce cu mai puține locuri de muncă și cu venituri mai mici’, este una din concluziile raportului, în care se explică faptul că scăderea veniturilor determină o diminuare a consumului și implicit a cererii, ceea ce mai departe încetinește redresarea economică.

Sunt menționate cazurile Irlandei, Portugaliei și Greciei, unde scăderea veniturilor ce a rezultat în urma aplicării măsurilor de austeritate cerute în schimbul împrumuturilor externe a condus la scăderea consumului. ‘Câștigurile modelului social european, care a redus semnificativ sărăcia și a promovat prosperitatea în perioada postbelică au fost erodate de ajustările pe termen scurt”, consideră OIM.

Organizația mai avertizează și asupra efectelor negative ale austerității asupra generațiilor viitoare în statele Uniunii Europene, în condițiile în care în prezent un sfert dintre copiii din țări precum România, Bulgaria, Grecia, Italia și Spania se confruntă cu „riscul sărăciei”. De altfel, „sărăcia în rândul copiilor a crescut în 19 țări ale UE în perioada 2007-2012”, se remarcă în raport.

Alte efecte negative ale austerității constatate de OIM sunt scăderea calității serviciilor de sănătate, iar creșterea numărului cazurilor de depresie psihică a condus la abuzul de medicamente și la tot mai multe sinucideri.

AGERPRES

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail