Zilele de 14, 15 și 16 octombrie au fost dedicate proiectelor internaționale Erasmus în 67 țări din întreaga lume. Activitățile din școala noastră reprezintă unul dintre cele 667 de evenimente ce au avut loc în aceste zile, sărbătorind valorile transmise prin specificul proiectelor Erasmus. Cele două proiecte aflate în desfășurare în cadrul unității noastre școlare: „Get plugged to rural life”, coordonator, profesor Hosu Daniela și „Storytelling is an art”, coordonator, profesor Leu Angelica, ne-au determinat implicarea cu mult entuziasm în acest eveniment.

În două dintre cele trei zile, la nivelul școlii s-au organizat câteva activități de interes: Expoziție de produse realizate de elevi, Masă rotundă, Activitate de scriere creativă  și Atelier de Creație. Cadrele didactice implicate, prof. înv. primar Șelaru Zsofia, prof. înv. primar Liliana Hermenean, prof. Nițu Ioana Raluca, prof. Stoica Monica și bibliotecar Bratosin Elena au participat cu mult interes și au observat emoția cu care elevii au participat la activitate, bucuria cu care au lucrat și mulțumirea de pe chipuri la finalul activităților.

Expoziția realizată a cuprins produse realizate de preșcolarii, școlarii din ciclul primar și cei din ciclul gimnazial în cadrul activităților din cadrul proiectelor. Toți elevii au avut posibilitatea să admire exponatele pentru câteva minute. Culorile folosite în realizarea picturilor, stângăciile abia observate, amestecul de inovație și creativitate au adus multe zâmbete pe chipuri de copii sau chiar chipuri de adulți.

Masa rotundă a adus în același loc elevi pentru a purta discuții despre valori vizate de proiectele  derulate. Copiii au fost încurajați să se simtă liber pentru a-și exprima punctul de vedere asupra unor teme propuse precum: caracterul moralizator al poveștilor, aducerea poveștilor de odinioară în realitatea cotidiană, reinterpretarea poveștilor, transdisciplinaritate și interdisciplinaritate în abordarea conținutului poveștilor și altele.

La activitatea de scriere creativă, elevii au fost provocați să scrie poezii sau scurte texte în proză, în limba română și în limba engleză,  despre teme precum: familia, prietenia, bunătatea, generozitatea, adevărul, sinceritatea etc. Textele obținute au fost foarte interesante, elevii dând dovadă de creativitate și flexibilitate: #goodfriends, #Europeanideas, #tellingthetruth, #european family, #betterstoriesbettermessages.

La Atelierul de Creație, micuții noștri întorsureni și-au dat frâu liber imaginației și au pictat peisaje din țările partenere, locuri care și-ar dori să le viziteze, sentimente și impresii legate oameni, obiceiuri și activități specifice, pe un fundal muzical adecvat. Pe ritmurile vesele ale unor melodii tradiționale grecești, spaniole, poloneze, lituaniene și românești, pensulele micuților noștri europeni au dat naștere unor veritabile opere de artă cu o încărcătură emoțională puternică. Mesaje precum #together4better, #friends4ever, #Europeismyhome, #strongcommunities sau #happyerasmuskids au dat startul unor discuții constructive, atât în limba română, cât și în limba engleză, referitoare la particularitățile culturale ale fiecărui popor, importanța și relevanța activităților de proiect pentru școală și comunitate dar și comunicarea și colaborarea cu prietenii noștri de peste hotare.

Concluzia este evidentă: acceptarea diversității, îmbrățișarea multiculturalității precum și închegarea unor prietenii durabile conturează importanța și succesul acestui proiect școlar internațional. Împreună descoperim lumea, învățăm și clădim o lume mai bună. Pas cu pas și pășim împreună!

Prof. Angelica Leu și prof. Hosu Daniela,

Școala Gimnazială ,,Mihail SadoveanuÎntorsura Buzăului

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail