Eveniment cultural ce se serbează la 26 septembrie începând cu anul 2001 și este o manifestare care celebrează diversitatea lingvistică, plurilingvismul / multilingvismul, învățarea limbilor străine pe durata vieții și are ca obiectiv să atragă atenția publicului asupra importanței învățării limbilor străine și să îl sensibilizeze cu privire la existența și valoarea tuturor limbilor vorbite în Europa, încurajând învățarea lor.

Această zi aflată la început de an școlar, constituie o frumoasă și îmbietoare invitație pentru elevi de a pune în valoare nu numai arta comunicării, dar și de a-și manifesta talentul artistic exprimat prin viu grai sau creații plastice, dans, jocuri, chiar și prin statutul privilegiat și voluntar de spectator al culturii universale.

Bucuria acestei sărbători a fost împărțită, în egală măsură, atât de elevii cât și de profesorii din Colegiul Național „Mihai Viteazul”, unde pregătirile și manifestările s-au derulat pe durata mai multor zile, fiind ocazia oportună de manifestare dezinvoltă și stimulativă a talentului și de  sublinierea a propriei personalități.

Liceenii au avut oportunitatea de a-și da frâu liber cugetului și trăirilor de sentimente ce exprimă frumosul în artă și în literatură, abordând și împletind poezia cu teatrul de improvizație, jocul de mimă, interpretarea vocală în diferite limbi precum: engleza, franceza, germana, româna, maghiara, spaniola și altele, realizări de postere și creații literare.

Cel mai mult le-a plăcut salutul și scurtele declarații de iubire în diferite limbi străine .

Cei mai mici s-au întrecut în recitări de poezii, desene, audiții și interpretări vocale, dansuri și jocuri.

Sărbătoarea limbilor europene a fost completată printr-o manifestare mai amplă, la care au luat parte elevi, profesori, reprezentanți ai comunităților etnice din zona Brașov, eveniment organizat de Alianța Franceză Brașov și găzduit de Centrul Multicultural al Universității Transilvania din Brașov.

Printre numeroșii invitați, de remarcat a fost prezența domnului Michäel Koriche  în calitatea sa de Atașat pentru cooperare  educativă la Ambasada Franței și Coordonatorul Alianțelor Franceze din România, a domnului decan al Facultății de litere, Adrian Lăcătuș, cadre didactice universitare  precum și alte personalități.

 

 

Cum era de așteptat, în centrul atenției s-au aflat elevii care au acceptat un „test” numit „Atelier de supraviețuire”, un context de a fi ghidul/interpretul familiei într-o vacanță în străinătate, o provocare sau o oportunitate pentru a trece sau a reuși un examen lingvistic în fața părinților.

Răspunsul la întrebarea „De ce să învățăm mai multe limbi stăine?” este tot mai simplu: Într-o Europă Unită având la bază interese diverse, cu culturi și vorbitori de limbi diferite, este nevoie de a se dezvolta interacțiunea și comunicarea între membrii acestor națiuni, într-o formă armonioasă și de înaltă valoare civică!

***

Știați că?…

În toată lumea sunt vorbite între 6000 și 7000 de limbi, dintre care aproximativ 225 sunt limbi europene, iar mai mult de jumătate din populația globului este bilingvă sau plurilingvă (vorbește sau înțelege două sau mai multe limbi).

În Europa se vorbesc 24 de limbi oficiale, dar există și peste 60 de comunități autohtone care vorbesc o limbă regională sau minoritară, iar tematica multilingvismului a devenit tot mai prezentă în dezbaterea europeană, în special din 2007, când a fost creat în cadrul Comisiei Europene portofoliul multilingvismului.

Mai mult de jumătate dintre cetățenii europeni declară că vorbesc și o limbă străină, iar mai mult de un sfert vorbesc chiar două limbi străine. Conform Eurobarometrului Special 243, publicat în februarie 2006, între cetățenii UE, 38% vorbeau și engleza, 14% franceza sau germana, 7% rusa, 5% spaniola și 3% italiana, pe lângă limba maternă.

Sursa: https://ro.wikipedia.org/wiki/Ziua_Limbilor_Europei (Accesat în 27 septembrie 2022)

Prof. Nina Stanoescu  

Colegiul Național „Mihai Viteazul” Sf. Gheorghe

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail