Prezenţa ursului în ogradă deja nu mai surprinde pe nimeni în unele sate şi comune din judeţul Covasna.

Siko Imre, primarul comunei Belin ne-a spus că, aproape zilnic, localnicii sunt vizitaţi de urşi: „Avem vreo 40 de urşi. Coboară zilnic în ogrăzi, dar oamenii s-au obişnuit”. Acesta a menţionat însă că în ultima perioadă nu au avut probleme mari provocate de blănoasele mamifere.

Cu toate acestea, vânătorii din Asociaţia Judeţeană a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi (AJVPS) Covasna n-au fost scutiţi de intervenţii: „Intervenţii avem, avem. Urşi sunt, dar sunt urşi tineri. Cei mari nu prea mai sunt. Sunt din ăştia de trei patru ani şi ursoaice cu 2-3 pui. La noi în judeţ, urşi sunt în zona Baraoltului, în Aita Seacă, Belin. După mine sunt în jur de 300 de urşi, nu mai mult. Pe hârtie sunt vreo 800 sau 1000, dar în realitate nu sunt atâţia. În zona Aita Seacă, Aita Mare, Baraolt, au fost probleme (…) Au mai fost cazuri la Întorsura Buzăului, unde ursul a omorât o vacă. Intervenţii am mai avut în zona Aita Seacă şi Băţani”, a explicat directorul AJVPS.

Se împuşcă doar urşi „penali”

Potrivit directorului AJVPS Covasna, în ultimul timp, nu mai există sezon de vânătoare, pentru că urşii sunt protejaţi şi se dau numai cote de intervenţie, ceea ce înseamnă că se împuşcă doar urşii „vinovaţi”: „Acum sunt nişte restricţii care spun că prima oară ursul trebuie urmărit, trebuie monitorizat, şi se poate împuşca numai cel care are cel puţin două dosare”, a mai spus acesta.

Ana Alina Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail