Timp de trei luni de zile inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Covasna împreună cu reprezentanţi ai Poliţiei şi ai Jandarmeriei au desfăşurat o campanie, la nivelul judeţului, pentru depistarea şi combaterea cazurilor de muncă fără forme legale.

Liliana Balmuş, inspector şef adjunct al ITM Covasna, a declarat că, de când au început aceste controale, numărul sancţiunilor aplicate pentru muncă fără forme legale a scăzut foarte mult. Din datele comparative prezentate de reprezentanţii ITM reiese că în perioada mai-iulie 2011 numărul persoanelor depistate că desfăşurau activitate, fără a avea întocmite contracte de muncă (sau alte acte doveditoare privind relaţia de muncă), a scăzut de la 37 la 10 persoane. Totodată a scăzut şi numărul angajatorilor care practică munca la negru.

Pe parcursul celor trei luni de zile  inspectorii ITM Covasna au controlat un număr de 286 societăţi comerciale. Aceste contoale „s-au lăsat” cu aplicarea de amenzi pentru munca fără forme legale în valoare de 326.000 de lei, din care în luna mai 160.000  lei, 66.000 lei în  luna iunie şi 100.000 lei în iulie.

„Surpriza” mare a fost produsă de un angajator care, în momentul controlului, avea la lucru 21 de persoane care nu au putut face dovada că au încheiate forme legale de angajare.

În acest caz, reprezentanţii ITM Covasna au făcut un denunţ penal împotriva angajatorului, pentru infracţiunea prevazută şi sancţionată de noul Cod al Muncii privind primirea la muncă a mai mult de 5 persoane fără întocmirea unui contract individual de muncă.

Liliana Balmuş a precizat că acţiunile de control continuă şi în luna august, acestea având ca scop atât depistarea cazurilor de muncă fără forme legale cât şi supravegherea respectării reglemetărilor privind securitatea şi sănătatea în muncă, de către toţi angajatorii.

Peste 50.000 de contracte de muncă active

Potrivit datelor prezentate ieri de către reprezentanţii Inspectoratulului Teritorial de Muncă, la nivelul judeţului Covasna în luna iunie a.c. au fost înregistrate 52.462 de contracte de muncă active, iar în luna iulie  cu 116 mai multe decât în luna precedentă, respectiv 52.578  de contracte. Din totalul acestora, marea lor majoritate sunt încheiate pentru perioadă nedeterminată.

Concret, dintre contractele de muncă încheiate în luna iunie un număr de  49.240  sunt pe perioadă  nedeterminată, iar în  luna iulie cu 49 mai puţin, respectiv 49.191.

Anna-Maria Chiţu

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail