Nașterea Maicii Domnului, Sărbătoare cunoscută în popor ca Sfânta Marie Mică,  va fi prăznuită duminică, 8 septembrie, fiind ziua in care credincioșii care poartă acest nume pot  să-și cinstească Ziua onomastică. De asemenea, tot acum numeroase biserici și mănăstiri își vor ține hramul.

Evenimentul amintit reprezintă prima mare Sărbatoare din cursul anului bisericesc care a început recent, mai precis  pe data de  1 septembrie.

La fiecare început de toamnă, mai exact  pe data fixă de 8 septembrie, credincioşii  ortodocşi  şi catolici se  bucură de Naşterea  Fecioarei Maria, eveniment aşteptat cu bucurie nu doar de cei ce poartă acest frumos prenume, ci de către toţi închinătorii.

 

S-a săvârșit o minune…

 

Fecioara Maria s-a născut într-o familie de creştini, părinţii săi fiind Ioachim şi Ana.  Cu toate că înaintaseră mult în vârstă, s-au rugat cu tărie lui Dumnezeu pentru a avea un prunc. Îşi doreau aşa mult un urmaş, întrucât evreii fără copii nu aveau voie să aducă jertfe la Templu. Ca atare,  Ioachim  s-a retras în pustiu  40 de zile pentru a se ruga, în timp ce  soţia sa, Ana, i-a promis lui Dumnezeu ca dacă îi va avea un fiu, îl va da să slujească în Biserică.

În cele din  urmă minunea avea să se  săvârşească,Arhanghelului Gavriil revenindu-i cinstea să le transmită viitorilor  sfinţi şi drepţi părinţi minunata veste.  El le-a spus fiecăruia pe rând că  rugăciunile fierbinţi au fost apreciate de  Dumnezeu, primind  binecuvantarea Sa. Cei doi soţi au primit în cele din urmă cel mai de preț dar, o fiică aleasă  a Domnului, pe care au botezat-o Maria.

 

Zile de pomenire

 

Aureolată drept  fiinţa cea mai îndrăgită  din calendarul religios, având în tradiţia populară  rolul  de  mijlocitoare  între  norod şi Dumnezeu, Maica Domnului  are la ortodocşi  nu mai puţin de …nouă zile de pomenire, pe care le vom prezenta în ordinea lor cronologică.

Aşadar, în 8 septembrie este Naşterea, eveniment evocat pe larg în materialul de faţă. Urmează  pe 1 octombrie – Acoperământul Maicii Domnului; în 21 noiembrie – Intrarea în biserică a Maicii Domnului; pe 9 decembrie – Zămislirea Sfintei Fecioare de către Sf. Ana, apoi în 26 decembrie – Soborul Maicii Domnului,  în 25 martie – Buna Vestire; pe 2 iulie – Asezarea Veşmântului Născătoarei de Dumnezeu în Vlaherne. Pe data 15 august s-a venerat Adormirea Maicii Domnului, iar în 31 august  a avut loc  Punerea în raclă  a brâului Maicii Domnului, toate cinstite aşa cum se cuvine de închinători.

 

Cea mai îndrăgită divinitate feminină

 

Trebuie ştiut că  după  1 septembrie s-a intrat în noul An bisericesc,  primul Mare Praznic  fiindu-i dedicat Maicii Domnului. Sărbătoarea  se numeşte în popor şi Sfânta Maria Mică, constituind cea mai însemnată Sărbătoare autumnală. În această zi credincioșii merg de dimineaţă la biserică, pentru a urmări Slujba şi a se închina la icoana Maicii Domnului.

Ilustrul personaj reprezintă  cea mai îndrăgită divinitate feminină a Pantheonului românesc. De peste două mii de ani până în zilele noastre, harul său protector a fost şi este  invocat  de viitoarele mame pentru uşurarea naşterii, de fetele mari spre a-şi găsi ursitul şi grăbirea căsătoriei, de cei bolnavi în speranţa însănătoşirii.

 

 

Zvon de toamnă

 

În calendarul popular şi în bogata tradiţie românească Sărbătoarea de astăzi marchează pronunţat  hotarul  dintre vară şi toamnă, un prag abia anunţat de precedentul praznic religios, cel al Adormirii Maicii Domnului. Deşi toamna va sosi conform datelor astronomice abia pe 22 septembrie, cu ocazia Echinocţiului.  Punctul Echinocțiului de toamnă, numit şi „Punct autumnal” , se află pe sfera cerească la intersecția eclipticii (ce reprezintă proiecția pe sfera cerească a planului orbitei Pământului) cu ecuatorul ceresc, pe care Soarele îl traversează la această dată, trecând din emisfera nordică a sferei cerești, în cea sudică. Aflându-se la acea dată în dreptul ecuatorului ceresc, Soarele va răsări și va apune chiar în punctele cardinale Est și Vest, durata zilelor fiind astfel egală cu cea a nopţilor, indiferent de latitudine,.

După  data de 8 septembrie  rândunelele îşi iau zborul spre ţările calde, insectele şi târâtoarele încep pe rând să se ascundă  în pământ, nopţile şi dimineţile devin tot mai reci.

Acum este vremea  târgurilor populare, a iarmaroacelor tradiţionale. Se dă startul bătutului nucilor (întrucât superstiţia zice că numai aşa  pomii vor rodi şi anul următor), începe  culesul viilor, se adună  fructele şi ultimele plante medicinale. De asemenea, pornesc o serie de munci agricole specifice toamnei: semănatul grâului, secarei şi al orzului etc.

 

Obiceiuri, tradiţii şi superstiţii

 

Această zi marchează în calendarul arhaic o seamă de obiceiuri, tradiţii şi superstiţii, dintre care unele încă se mai respectă în anumite sate româneşti. Câteva dintre ele ne-au fost relatate chiar  de o…sărbătorită,  d-na Maria Neagovici, din Vâlcele, care aşa le-a apucat de la părinţii şi bunicii domniei sale.

Fiind Sărbătoare religioasă importantă nu se fac treburi gospodăreşti, precum spălatul rufelor,  a geamurilor, în general, curăţenia casei. Totodată, azi nu e recomandat cusutul, călcatul, dărăcitul,  dacă nu vrei să atragi răul asupra ta şi a familiei!

Femeile care doresc să aibă copii  trebuie  să meargă la Slujba din biserică, să se închine la icoana Maicii Domnului, rugându-se smerit  pentru fertilitate precum  au făcut Sfinţii părinţii Ioachim şi Ana. După ce ies de la biserică credincioşii pot da de pomană sărmanilor, de sufletul morților, struguri şi prune.

De altminteri,   şi de Sărbătoarea Sfintei Marii Mici, ca şi cu  alte prilejuri de acest fel, ar trebui  ca în locuinţa oricărui român să ardă o candelă la icoană. Se crede că acea casă va fi protejată împotriva necazurilor de orice fel, iar Maica Domnului va aduce pace, înţelegere şi zile bune.

                   Peste două milioane de români îşi vor aniversa onomastica

 

Din nou aveam de-a face cu o zi în care foarte mulţi conaţionali îşi vor serba onomastica.  Se pare că ar fi vorba de peste două milioane  de români, majoritatea fiind de sex feminin, cum este şi normal. Cele mai multe prenume sunt  Maria, urmate de  Mariana şi  Mărioara. Dar sunt şi  circa de 350.000 de bărbaţi  cu nume derivate,  majoritatea purtând prenumele de Marian sau Marin.

…Şi aşa cum am  procedat de fiecare dată  în  asemenea ocazii deosebite, le  adresăm urarea de „La Mulţi Ani!” tuturor sărbătoriţilor!

 

***

 

Concerte  ale Operei șiFilarmonicii  în  Piaţa Sfatului dedicate Sf. Maria Mică, patroana spirituală a Braşovului

 

După cum se ştie, vestita Piaţă a Sfatului din Braşov reprezintă de ani de zile  o locaţie  primitoare.  În  acest perimetru generos au avut loc tot felul de manifestări artistice de anvergură, printre care și două concerte gratuite oferite  la început de toamnă de Opera și Filarmonica  din localitate, începând cu ora 19.00.  Sâmbătă, 7 septembrie 2019, este programatun Spectacol extraordinar dedicat Sf. Fecioare Maria – Ocrotitoarea Brașovului, intitulat „Sărbătoarea Muzicii”. Reprezentația în aer liber va fi susținută de soliști cunoscuți ai apreciatei instituții de cultură,  acompaniați de Orchestra și Corul Operei (manager Ovidiu Lucian Mezei).Programul va cuprinde  arii și momente din opere și operete celebre: „Don Giovanni”, „Nunta lui Figaro”, „Flautul fermecat” de W.A. Mozart, „Nabucco” și „Traviata” de G. Verdi, „Carmen” de G. Bizet, „Bărbierul din Sevilla” de G. Rossini, „Gianni Schicchi” de G. Puccini, „Silvia” și „Contesa Maritza” de E. Kalman sau „Giuditta” de Fr. Lehar.

Vor interpreta apreciaţii soliști Valentina Mărgăraș, Anda Pop, Asineta Răducan, Carmen Topciu,   Nicoleta Chirilă, Corina Klein, Simona Mărcan, Ioana Mărgărit, Maria Petcu-Catrina, Lăcrămioara Schuller, Cristina Roșu, Liviu Iftene, Alexandru Aghenie, Lorand Cristian, Valentin Marele, Nicolae Zaharia, Dan Popescu.Dirijor – maestrul Traian Ichim.

A doua zi, chiar de 8 septembrie, când se cinstește Sf. Marie Mică va avea loc un al doilea Concert special în aer liber, tot în Piaţa Sfatului începând cu ora 19,00. Evenimentul muzical va fi susţinut de Orchestra Simfonică a Filarmonicii braşovene (manager Anton Niculescu).Dirijor – Svilen Simeonov  din Bulgaria), solistă, flautista Luisa Sello  din Italia.

ooo

…Așadar, iată o Mare Sărbătoare religioasă ce va fi cinstită așa cum se cuvine de noi, toți.

 

Sâmbătă, 14 septembrie 2019, ora 18.30, Sala Operei
Deschiderea stagiunii 2019 – 2020
TRAVIATA – Operă de G. Verdi
Cu: Cristina Radu, Mihai Irimia, Adrian Mărcan, Gabriela Hazarian, Sonia Hazarian, Claudiu Bugnar, Nicolae Zaharia, Paul Tomescu, Marian Rește, Dan Ionescu, Adrian Stănilă
Dirijor: Traian Ichim
Regia: Dimitrie Tabacaru

Horia C. Deliu

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail