Nu contează să faci multe lucruri, important este să le faci cu multă dragoste.” – Maica Teresa. Și multă dragoste s-a revărsat în Biserica „Pogorârea Sfântului Duh” din Târgu Secuiesc în ziua de 4 septembrie 2019, când copiii chemați în sfântul locaș, au avut surpriza de a fi primiți cu daruri aduse de românii veniți de departe. Căci dragostei îi stă bine cu fapta, nu cu vorba…. Iar „faptele bune sunt roade ale credinței” (Iacob 2,14 ).
    O mână de oameni inimoși și dedicați, implicați de ani de zile în acțiuni caritabile, reprezentând Asociația Umanitară „Tadeu” din București, au sosit în orașul nostru pentru a împărți celor 35 de elevi ai Școlii Gimnaziale „Turoczi Mozes”, însemnând clasele I, II, III, (a IV nu există) ghiozdănele complet echipate cu cele necesare începerii noului an școlar. Celor mici le-au dăruit și cărți de povești, iar celor mai mari cărți din colecția „Biblioteca pentru școlari”.

Bucuria lor a fost maximă, fiind părtași pentru prima dată unei astfel de acțiuni. Parcă nu le venea să creadă că frumoasele ghiozdănele încărcate cu surprize sunt pentru ei.
Acțiunea Ghiozdanul cu surprize, cum l-am numit eu, s-a desfășurat la biserică în prezența preotului paroh Dan Iosif Cața, care le predă copiilor religia, și a învățătoarelor Marieta Stângă și Emilia Susarenco, emoționate și ele să-și vadă elevii atât de fericiți.

Dincolo de aceste daruri, atât de necesare și pe care unii dintre elevi chiar nu și le puteau permite, cele mai importante rămân: mângâierea, îmbrățișarea, fapta, faptul că cineva se interesează de soarta acestor micuți și nu rămân indiferenți la nevoile lor.

Asociația Umanitară „Tadeu” și-a început activitatea în urmă cu șase ani, dar acțiunile filantropice au început în 2017, când au reușit să formeze un nucleu în jurul faptei bune, încercând să stingă setea celor care sunt bolnavi, săraci, singuri, părăsiți prin „sprijin material/financiar, informare, asistenţă socială, suport psihologic, consiliere spirituală”. În acest sens au inițiat o serie de programe de suflet care vizează categorii defavorizate ale societății noastre printre care unele extrem de sugestive încă din titlu: „Un pahar de apă vie”, „Lapte cald pe stradă”, „Îmbracă satul”, „Stinge foamea”, „Sărbătorim bunicii”, dar și unele educative cum ar fi „Meditații pentru copii”, „Cursuri de pictură” etc. Totul pe bază de voluntariat la care participă oameni din categorii profesionale diferite,  (asistenți maternali, artiști plastici, economiști, pensionari etc.) având un singur scop, acela de a se pune în slujba celor mai puțin favorizați de soartă.

Fondurile pentru susținerea acestor programe sunt obținute din evenimente caritabile pe care tot ei le organizează, un fel de târguri unde se vând produse realizate de ei, fie că e vorba de obiecte decorative sau produse alimentare. Spre exemplu, pentru colectarea fondurilor pentru ghiozdane, în fiecare vară se organizează un târg numit „Augusteria” unde se vând obiecte decorative și alimente. Banii obținuți din vânzarea produselor confecționate de voluntari ce țin de artă (tablouri, obiecte ce țin de amenajări interioare), ori produse comestibile (prăjituri, mâncăruri) sunt folosiți pentru a cumpăra rechizite, cărți și ghiozdane.

Un alt program despre care am aflat stând de vorbă cu grupul sosit la Târgu Secuiesc, este cel din noiembrie numit „Arte pentru carte”. Fondurile obținute se folosesc pentru burse acordate elevilor care au rezultate bune la învățătură, indiferent că sunt în școli primare, gimnaziale ori la facultate.

De pe pagina lor oficială aflu crezul președintelui asociației Adrian Ionescu: „Am convingerea fermă că doar împreună putem să facem ceva folositor semenilor. Veniți alături de noi cu ideile, cu faptele bune și cu energia dumneavoastră pozitivă, pentru a fi plăcuți lui Dumnezeu. Învățăm, muncim și ne completam reciproc.”

Într-un stat paralel față de semenii cei mai nevoiași, cu gândul doar la buzunarul și interesul propriu, e o binecuvântare să vezi că se înmulțesc asociațiile care-și aduc aminte de cei săraci, care împart pâinea cu ei, îi îmbracă pe cei goi, îi mângâie pe cei triști, împlinind astfel una dintre poruncile lui Dumnezeu:„Iubește-ți aproapele!”

„Roadele iubirii sunt: a face bine aproapelui din toată inima, a răbda îndelung, a fi cu îngăduinţă şi a folosi lucrurile cu dreaptă judecată” așa cum spunea Sfântul Maxim Mărturisitorul. Într-un cuvânt a fi milostiv. Căci „milostenia este o lucrare a vieţii trăite nu doar pentru sine, ci trăite împreună cu alţii şi pentru alţii”, dar acest motto se potrivește doar celor cu sufletele lipsite de egoism deschise cu toată dragostea spre semenii săi.

Mulțumiri Asociației „Tadeu” și tuturor celor care au donat din puținul lor pentru ca acești copii să înceapă un an școlar înnoit în fapte bune. Mulțumiri se cuvin și preotului Ioan Lupu care le-a călăuzit pașii și spre comunitatea românească din Târgu Secuiesc, deși obiectivul lor a fost de a ajunge în comuna Plăieșii de jos, județul Harghita, unde au și pornit după ce ne-am despărțit cu promisiunea că ne vom revedea.

 

Mihaela Aionesei, Târgu Secuiesc

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail