La fiecare început de Brumar, mai precis pe 8 noiembrie, sunt sărbătoriți Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril. Pentru cei care nu știu să precizăm că arhanghelii reprezintă conducătorii cetelor de îngeri, având aripi şi purtând săbii ca simbol al biruinţei asupra răului. Mai mult decât atât, ei sunt călăuzele sufletelor celor adormiţi în drumul spre Rai.

Numele de Mihail corespunde expresiei ebraice „Cine este egalul lui Dumnezeu”.   Sf. Arhanghel este reprezentat iconografic ca un personaj semeţ, care într-o mână  ţine lancea cu care îl străpunge pe Satan, iar în cealalta poartă o stâlpare verde de finic. În vârful lancei se găsesc o panglică de in şi semnul  Crucii. Sfântul amintit este considerat  păzitor al Credinţei şi un luptător împotriva ereziilor.

Arhanghelul Mihail se spune că poartă cheile Raiului, veghind mereu la căpătâiul celor suferinzi. Dacă stă aşezat în partea dreaptă a omului grav bolnav, acela nu se va mai face bine şi îşi va da în curând obştescul sfârşit.

Se crede că în stânga muribundului s-ar afla la pândă diavolul, gata să-i răpească  sufletul, de aceea Arhanghelul face totul să împiedice acest lucru.

Dacă cel grav bolnav are zile de la Dumnezeu şi îi este dat să mai trăiască, atunci Arhangheul Mihail îl veghează stând la picioarele lui.

Numele Arhanghelului Gavriil însemnă „Omul lui Dumnezeu”. El este vestitorul  unor sfinte şi minunate taine, apărând în icoane ţinând în mâna dreaptă o candelă aprinsă, iar în stânga o oglindă cu rama de culoare verde.

Sf. Gavriil a fost trimis de Dumnezeu să ducă soţilor Ioachim şi Ana vestea minunată şi neaşteptată a zămislirii fiicei lor, Maria (viitoarea Maică a Domnului), iar mai târziu, peste ani au încunoştinţat-o pe Fecioara Maria în privinţa întrupării Domnului Iisus.

Cele două importante personaje biblice sunt considerate patroni ai caselor şi gospodăriilor, iar în reprezentările iconografice apar zugrăviţi ca având aripi şi ţinând  săbii în mână.

 E cunoscut faptul că Arhanghelul Gavriil a anunţat-o pe Fecioara Maria de întruparea lui Iisus, fiind perceput în folclor ca un înger ce aduce bucurie, fiind un vestitor  al minunilor. Este socotit, de asemenea, un ocrotitor al pruncilor, dar şi al mamelor, în unele icoane fiind înfăţisat ţinând în mână o călimara şi o pană, simbol al rolului său de mesager. Celălalt personaj mitic, Arhanghelul Mihail, e investit cu puterea de a lupta împotriva forţelor malefice.

Potrivit evidenţelor oficiale, aproape un milion şi jumătate de români îşi serbează în fiecare an pe 8 Brumar (conform vehiului calendar popular), Ziua onomastică. Ca atare, tuturor celor ce poartă prenumele de Mihai şi Gavril, cu variantele cunoscute pentru ambele sexe, ţinem să le adresăm calde felicitări.

Peste 720.000  dintre sărbătoriţi sunt bărbaţi. Cei mai mulţi se numesc Mihai (360.900), Gabriel (237.500), Mihail (54.160), Mihăiţă (27.200) şi Gavril (22.100). Totodată, se sărbătoresc şi cei cu prenumele  Gavrilă, Mihnea, Gabi, Mihalache, Mişu.

Cele mai frecvente prenume ale femeilor sărbătorite în această zi sunt Mihaela (351.150), Gabriela (218.850) şi Gabi (35.189)

Ziua de 8 Brumar era socotită pe vremuri de oamenii de la ţară un hotar  dintre sezonul autumnal şi cel hibernal, care…bate la ușă. Se credea că cei doi sfinţi au grijă să nu lase iarna să dea buzna dintr-o dată cu frig şi omăt peste meleaguri, luând lumea pe nepregătite.

De altfel, aceasta zi era numită de săteni şi „Toamna  Arhanghelilor”, deoarece de multe ori vreme fiind blândă,  constituia un  fel de adio al zilelor frumoase, dar şi un preambul către anotimpul rece.

În sâmbăta anterioară zilei Arhanghelilor Mihail si Gavriil s-au ţinut slujbe de pomenire a morţilor, creştinii  au dat de pomană colaci, fructe, colivă de sufletul celor răposaţi. Sunt ofrande numite pe alocuri şi “Moşii de Arhangheli”.

Hramul vechii Biserici din lemn de la Zagon  

În comuna Zagon, chiar în centru se află un Monument istoric, o mică biserică din  lemn, veche de peste două secole, ce are Hramul Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil şi acolo doar o dată în an, pe 8 noiembrie se oficiază slujbă.

Prima biserică ortodoxă atestată pe acele locuri a fost ridicată în perimetrul numit pe vremuri „Satul românilor”. Ca un atestat peste timp, evidenţiem faptul că pe clopotul rămas de atunci drept mărturie există o inscripţie datând din anul… 1468.

Mulţi dintre sătenii din Zagon, unii chiar şi din satul aparţinător, Păpăuţi, vin şi se reculeg pe data de 8 noiembrie în această vechea biserică-monument, cinstind astfel numele celor doi sfinţi patroni.  Celelalte slujbe au loc în impunătoarea biserică aflată  peste drum.

…În încheiere să le urăm un sincer „La Mulţi Ani”, cu bucurii şi sănătate numeroşilor  sărbătoriţi ce poartă aceste vestite apelative!

          Horia C. Deliu

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail