Interviu cu Ionuț Neagu, senator AUR de Covasna

Ionuț Neagu, tânărul senator covăsnean  ales în Parlamentul României pe listele Partidului Alianța pentru Unirea Românilor (AUR), la redistribuirea voturile, este cel care începând cu data de 21 decembrie 2021, odată cu depunerea jurământului ce se încheie cu textul „Jur să-mi îndeplinesc cu onoare şi fidelitate mandatul încredinţat de popor; Aşa să mă ajute Dumnezeu.”- va reprezenta interesele alegătorilor covăsneni români, în mod special, timp de 4 ani, în forul legislativ al României,  alături de ceilalți cinci parlamentari ai UDMR Covasna.

Deoarece puțini sunt cei care știu cine este senatorul IONUȚ NEAGU, am stat de vorbă cu acesta într-una din zilele din timpul vacanței parlamentare în care, după cum ne-a destăinuit, puține au fost cele în care să nu fi avut activitate în teritoriu. 

Stimate domnule senator, spune-ne, te rog, „Cine este Ionuț Neagu”?

Am 38 de ani și domiciliez, de la vârsta de 4 luni, în Tg.Secuiesc, oraș în care am  urmat toate școlile-primară, gimnazială și liceul. La 19 ani am plecat la Iași la Facultatea de Inginerie Textilă din cadrul Universității Gheorghe Asachi  care,  în 2011 a fost clasificată în prima categorie din România, cea a universităților de cercetare avansată și educație. Tot aici am făcut și un master în inginerie textilă, în asigarea calității. Ulterior am făcut un doctorat pe tema ingineriei industriale în Franța, la o Universitatea Lille1, pe care l-am susținut la 27 de ani.

Sunt căsătorit de la vârsta de 22 de ani, am doi copii relativ mici, unul de 8 luni și celălalt de 3 ani și jumătate.

Viața m-a dus din Franța în Londra unde am deschis câteva afaceri în  domeniul textil, dar și în zona de construcții. La un moment dat, aceste afaceri au mers în paralel. Am avut și o agenție de plasare de comezi în industria textilă,  pentru niște firme de lux. Am colaborat inclusiv aici în zonă, în Miercurea Ciuc, pentru o firmă franceză.

În Anglia am stat zece ani-soția și copii mereu au fost cu mine, dar pot să spun că niciodată nu am fost plecat de aici, din Tg.Secuiesc, din județul Covasna, din România.

Am activat și-n cadrul unei organizații civice unde am avut activitate în principal legată de infrastructură, reabilitări de drumuri.

De unde ideea de a candida la Alegerile Parlamentare din anul 2020, din partea  acestui partid nou, AUR?

Din ce v-am spus până acum cred că v-ați dat seama că sunt un om al acțiunii și, vin și adaug, căruia nu-i place să iasă în față în mod neapărat.

Ce m-a determinat să fac parte din Partidul Alianța pentru Unirea Românilor au fost și sunt cele patru mari valori ce stau la baza acestuia, și-anume: FAMILIE, CREDINȚĂ, NAȚIUNE ȘI LIBERTATE. Până acum nu am văzut un partid  în România care să aibă o doctrină clară și să o și respecte. Nu am văzut un partid care să apere familia, credința, nația și libertatea.

La început, mi-am dorit  să fiu în eșalonul 2, adică să ajut acest partid cât pot eu de mult, însă, fiind sătul de politica aceasta făcută de 31 de ani, în care parlamentarii și guvernanții sunt toată ziua la televizor, iar de făcut fac mult prea puțin pentru cei care i-au ales, m-am hotărât să candidez la alegerile parlamentare, pentru a schimba ceva în bine.

Trebuie să știți că în  orice țară civilizată nu se întâmplă lucrul acesta; aleșii lucrează, își fac treaba și ies cu comunicate publice, sunt total transparenți, pot fi contactați la orice oră. Vă dau un exemplu: La ușa parlamentarului din zona în care locuiam în Londra se putea bate la orice oră, cu orice problemă, și te primea, îți dădea o cafea. Am fost la el cu probleme ce țineau de comunitatea românească,  dar nu neapărat.

Deși e mult prea devreme să întreb, întreb totuși. Aveți cabinet senatorial în județul Covasna?

Încă nu avem, suntem în căutarea unui spațiu, în Sf. Gheorghe, unde să-l deschidem. M-am adresat și primarului Antal Arpad căruia i-am solicitat să ne comunice dacă municipalitatea are vreun spațiu liber pe care să ni-l pună la dispoziție, dar răspunsul este negativ.

Când vom reuși acest lucru voi sta la dispoziția cetățenilor în fiecare săptămână, în cele 2 zile în care voi avea activitate în teritoriu, dar vom avea angajată și o persoană la Cabinetul Senatorial.

Pentru o comunicare continuă și facilă cu locuitorii județului Covasna, și nu numai, am creat și un cont oficial pe facebook, Ionuț Neagu politician. Acolo o să comunic și toate problemele care vor fi ridicate de cetățenii pe care îi reprezint.

Din păcate, nici în această legislatură, la fel ca și în cea încheiată în decembrie 2020, județul Harghita nu are reprezentant român în Parlament. În acest caz, voi, parlamentarii AUR, veți milita și pentru rezolvarea problemelor românilor din acest județ?

Bineînțeles! Am convenit cu Dan Tanasă, deputat de Mureș, să fim numiți, informal, parlamentari de Harghita, și să deschidem și acolo un cabinet parlamentar de care să ne ocupăm amândoi. Noi ne-am pus de acord să avem o strategie comună pentru aceste trei județe și să ne ocupăm amândoi, în paralel, de problemele din zonă.

În opinia ta, care sunt cele mai importante 5 probleme?

Probleme sunt multe, dar cea mai arzătoare este cea referitoare la discriminarea românilor în aceste județe din inima României, în care sunt minoritari în raport cu etnicii maghiari, majoritari, problemă care trebuie să-și găsească rezolvare printr-o legislație corectă față de toți cetățenii acestor județe, indiferent de naționalitate.

Noi avem deschidere către orice parte și ne interesează rezolvarea problemelor existente în prezent în județele Covasna, Harghita și Mureș, prin modificarea legislației, pentru că aici  trăim împreună, suntem colegi, prieteni, vecini, ne căsătorim unii cu alții- români, maghiari, romi, chiar și germani.

Ca parlamentar AUR îmi doresc ca, în următorii 4 ani, să se obțină legal, de la Legislativul în care activez, un statut corect pentru românii din Covasna, Harghita și parțial Mureș, care sunt minoritari în cadrul unei minorități naționale, cea maghiară, majoritară în zonă.

Ca proaspăt parlamentar, spune-mi, te rog: cum se vede Parlamentul/parlamentarii prin ochii tăi?

E prea devreme să dau un verdic deoarece la puțin timp după ce am depus jurământul, după cum știți, a început vacanța parlamentară, dar o idee tot mi-am format în acele prime zile în care am participat la ședințele celor două comisii din care fac parte- Comisia pentru transporturi și infrastructură și Comisia pentru drepturile omului, egalitate de șanse, culte şi minorităţi, a cărui secretar sunt.

Adevărul este că sunt total deziluzionat deoarece eu îmi imaginam că în Parlament se discută pe principii, pe idei, și am ajuns repede la concluzia că nu este deloc așa! Din contră, sunt înțelegeri de grup și aranjamente pe la spate, iar dacă nu faci parte dintr-o majoritate, aproape că nici nu contezi! Știți cum e în Parlament? Imaginați-vă că sunteți la liceu, acesta a fost sentimentul meu, în pauza mare. Așa sunt grupuri, grupulețe, fiecare cu interese proprii, care fac aranjamente. Nu vreau să judec, nu vreau să condam, dar pot spune că  oamenii aceștia sunt  rupți în totalitate de problemele și de nevoiele oamenilor de rând. Sunt  parlamentari care votează în necunoștință de cauză, la indicația liderului de grup, fără să citească proiectele de lege supuse votului, dar mai ales fără să-și consulte conștiința.

Crezi că această conștiință se va trezi, vreodată, în parlamentarul român?

Sincer, NU!

Atunci, mă întreb, o fi totul pierdut? Sunteți mulți tineri acolo,în Parlament, care trebuie să aduceți un suflu nou.

Nu, nu e totul pierdut! Atât timp cât noi, cei 46 de parlamentari ai Partidului Alianța pentru Unirea Românilor  vom fi în acest Parlament și ne fom face treaba având la bază cei patru piloni – FAMILIE, CREDINȚĂ, NAȚIUNE ȘI LIBERTATE, sunt speranțe că în jurul nostru se vor trezi conștiițele colegilor din alte partide parlamentare, care au datoria să fie în slujba poporului român prin tot ceea ce vor face în viitorii patru ani.

Mie nu-mi rămâne decât să îți urez, să vă urez: Domnul să vă călăuzească, să vă lumineze mințile  și să vă fie alături în tot ceea ce veți face, spre binele nostru, al tuturor!

***

Notă: De la data realizării acestui interviu cu senatorul AUR de Covasna, Ionuț Neagu, în vacanța parlamentară acesta a avut nenumărate întâlniri cu: reprezentanții Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș, prefectul județului Covasna, Iulian Todor, primarul municipiului Sf.Gheorghe, Antal Arpad, primarul orașului Întorsura Buzăului, Raul Urdă, primarii comunelor Barcani- Nicoale Pastor, Sita Buzăului- Nicolae Stoica, Dobârlău – Bogdan Barbu și, totodată, a avut discuții cu primarii comunelor Hăghig-Alexandru Cucu, Vâlcele-Kovacs Laszlo, Zagon- Kiss Augustin, Boroșneu- Ilie Nicolae și Valea Mare-Bogdan Ștefan Marin.

Maria CREȚU-GRAUR

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail