Vecinătatea cu animalele sălbatice poate deveni periculoasă.

La Dobârlău, situaţia animalelor sălbatice este incertă. Şi asta datorită faptului că, deşi  sălbă­ticiunile le fac probleme oame­nilor, primarul nu ştie cui să se adreseze, deocamdată, pentru extragerea câtorva exemplare din pădurile comunei.

Urşii şi vulpile creează probleme unor oameni din sat, unii având chiar nenorocul să fie „vecini” cu aceste vietăţi ale pădurii. Primarul comunei, Vasile Maxim, ne-a spus că în preajma localităţii există un număr destul de mare de animale sălbatice, mai ales vulpi,  care s-au înmulţit peste măsură. „Coanele roşcate” chiar şi-au găsit adăpost în anumite gospodării părăsite, ceea ce este  şi mai grav. „Ele s-au ‘domesticit’, ca să zic aşa, şi nu se mai sperie de un câine, de gălăgie sau de zgomot”, a explicat primarul.

Vasile Maxim, primarul Dobârlăului

Nici în privinţa urşilor, oamenii nu pot sta liniştiţi. Chiar dacă, deocam­dată, nu au atacat animalele din gospodării, aceştia au „dat iama” în culturile oamenilor, distrugând mai ales pomii fructiferi. Trist este faptul că, nici până la această dată nu se ştie cine trebuie să se ocupe cu recoltarea animalelor sălbatice din pădurile din zona  Dobârlăului. „Situaţia este destul de grea deoarece, deşi s-au făcut licitaţii pentru Fondurile de Vânătoare, noi nu ştim încă, cui trebuie să ne adresăm. Pentru comuna noastră sunt două Fonduri de vânătoare – unul în zona Teliu, Budila, Tărlungeni, şi un Fond care este în zona Întorsura – care era în administrarea AJVPS, dar care, din câte am înţeles, nu a mai câştigat licitaţia. A câştigat o asociaţie din Braşov, cu reprezentanţi din Braşov, sau de unde sunt, pentru că nu s-au prezentat cu toate docu­mentele aici pentru a încheia contractul”, ne-a spus Vasile Maxim.

Acesta a adăugat că se teme de problemele care ar putea apărea odată cu venirea iernii, dacă măcar o parte dintre animalele sălbatice nu vor fi recoltate. „Să sperăm că în scurt timp vom putea să clarificăm aceste aspecte. Dacă intrăm în iarnă cu toate exemplarele din păduri, gospodăriile, animalele din curţi sau chiar cetăţenii din localitate sunt expuşi” a încheiat primarul.

Ana Alina Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail