Poliţiştii din Sfântu Gheorghe care vor trece în subordinea autorităţilor locale în urma descentralizării vor fi ajutaţi să înveţe limba maghiară, dacă vor dori acest lucru.

Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad a salutat joi, decizia Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) de descentralizare a Poliţiei, menţionând că autorităţile locale vor fi pregătite să preia serviciile de Ordine Publică şi Circulaţie Rutieră începând cu data de 1 ianuarie 2012.

Acesta a adăugat că deocamdată nu ştie exact câţi poliţişti vor trece în subordinea autorităţilor locale, dar că pe parcursul lunii noiembrie se va face o analiză şi un plan de acţiune pentru operativitate.

„Decizia CSAT reprezintă un pas important în ce priveşte descentralizarea sectorială a Ministerului Administraţiei şi Internelor (…) şi sper că începând cu 1 ianuarie 2012 vom putea organiza Poliţia locală în aşa fel încât să contribuim şi mai mult la siguranţa cetăţenilor din municipiul Sfântu Gheorghe”, a declarat Antal Arpad, în cadrul unei conferinţe de presă.

Întrebat dacă viitorilor angajaţi ai Poliţiei locale li se va impune obligativitatea cunoaşterii limbii maghiare, în condiţiile în care peste 70% din totalul cetăţenilor municipiului Sfântu Gheorghe sunt de etnie maghiară, Antal Arpad a declarat: „Eu cred că este o solicitare civilizată, dacă pot să formulez aşa, din partea locuitorilor, a autorităţilor, dar chiar şi a legilor în vigoare ca cei care intră în contact cu publicul să cunoască limba maghiară. Nu vom face acest lucru radical de pe azi pe mâine pentru că nu ar fi cinstit, dar cred că e bine să ştie toată lumea că există această dorinţă. (…) Însă cu siguranţă nu va fi în primele şase luni, în primul an un motiv de eliberare din funcţie a vreunui poliţist faptul că nu cunoaşte limba maghiară. Dar ne vom strădui chiar din prima zi să facem echipe mixte în care măcar un poliţist să cunoască limba maghiară. Şi eu cred că este un lucru foarte corect, că dacă te opreşte o echipă de poliţişti pe stradă şi tu vorbeşti limba maghiară să poţi comunica în această limbă”, a declarat Antal Arpad.

Acesta a mai spus că în cazul în care vor exista poliţişti care vor dori să înveţe limba maghiară şi vor solicita acest lucru atunci vor primi sprijin din partea autorităţilor locale.

În context, Antal Arad şi-a reafirmat dorinţa de a promova o iniţiativă legislativă prin care va propune acordarea unui spor salarial de 10-20% angajaţilor din cadrul instituţiilor publice care vorbesc una sau mai multe dintre limbile minorităţilor naţionale. „Dacă va exista acest spor atunci îi vom putea motiva şi financiar pe acei poliţişti care cunosc limba maghiară”, a mai spus primarul.

Oana Mălina Negrea/AGERPRES

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail