Duminică, 4 și luni, 5 iunie 2023 se sărbătoresc Rusaliile, la 50 de zile după Învierea Domnului, neavând o dată fixă în an. Ea mai este cunoscută și sub numele de Duminica Cincizecimii sau Pogorârea Duhului Sfânt. Alături de Sfintele Paşti, Rusaliile sau Pogorârea Duhului Sfânt  reprezintă cea mai veche Sărbătoare creştină, fiind cinstită încă de pe vremea Apostolilor. Încă de atunci  era  oprită  îngenuncherea închinătorilor în perioada cinzecimii. De asemenea, nu erau permise spectacolele păgâne. Casele se împodobeau cu flori şi ramuri verzi de nuc sau de tei.

Obiceiul s-a păstrat până în zilele noastre, în biserici se aduceau odinioară şi încă pe alocuri se aduc şi acum ramuri şi frunze verzi de tei sau de nuc. Ele se binecuvintează şi se împart după Slujbă credincioşilor, simbolizând mărturii ale puterii Sfântului Duh, care s-a pogorât peste Sfinţii Apostoli. Prin lucrarea Duhului Sfânt, Dumnezeu-Fiul a coborât din înălţimi şi s-a întrupat, împărtăşind muritorilor viaţa sa celestă.  Încă de la săvârşirea acestor miracole erau oprite îngenuncherea şi postirea în toate zilele Cincizecimii. De asemenea, nu se permitea desfăşurarea unor spectacole păgâne. Obiceiul împodobirii caselor cu flori şi ramuri verzi de nuc sau de tei s-a perpetuat până în zilele noastre.

În mitologia populară rusaliile ar fi de fapt nişte fiinţe fantaste, din categoria ielelor, fiicele lui Rusalim Impărat, ne-a relatat cu ani în urmă regretatul prof. Nicolae Moldovan, originar din Vâlcele. Rosalia  semnifica  odinioară (potrivit denumirii sale latine) Sărbătoarea trandafirului, însă  la noi  s-a încetăţenit o variantă cu influenţe arhaice.

Rusaliile erau în viziunea oamenilor simpli nişte femei frumoase, înzestrate cu puteri magice, având o mare forţă de seducţie. Superstiţiile populare vorbesc despre faptul că aceste creaturi aveau o înfăţişare diafană, uneori voluptoasă, plutind prin văzduh şi provocând suferinţă acelora care nu le respectă obiceiurile. Ele reprezintă duhuri feminine vaporoase, făpturi supranaturale cu puteri magice şi o mare forţă de seducţie.Poartă  şi  alte nume, unele stilizate cum ar fi Naiade, Sirene sau Nimfe, ori neaoşe, precum  Măiestrele, Fiicele Codrilor ori Împărătesele Văzduhului.

Sâmbătă, pe 3 iunie 2023, se comemorează Ziua Morţilor sau Moşii de Rusalii, când se săvârșește pomenirea celor dragi care ne-au părăsit, plecând la Domnul. Acum sunt curăţate mormintele, se plantează flori, se aprind  lumânări, iar la porţile cimitirelor  se oferă de pomană colaci, colivă, ulcele cu vin.

Dumnezeu să-i odihnească!

Horia C. Deliu

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail