A doua zi de Rusalii, respectiv a Pogorarii Sfântului Duh, deci în Lunea Rusaliilor, se cinsteşte o altă Sărbătoare religioasă – Sfânta Treime. Adică, îi venerăm pe Tatăl, Fiul şi Sfântul Duh. Este un moment special ales de Biserica ortodoxă spre a preamări Sf. Duh, ce alcătuieşte tripticul Sfintei Treimi.

„Întru această zi prăznuim pe însusi Preasfântul şi de viaţă Făcătorul şi întru tot puternicul Duh, care este unul din Treime, Dumnezeu”, se spune într-un text sacru.

Pogorârea Sfântului Duh, pentru că și astăzi ne referim la eveniment, este descrisă în cartea „Faptele Apostolilor”. Se spune că „Duhul coboară din cer ca un vuiet mare de vânt şi se împarte deasupra capului fiecăruia din cei prezenţi, în chip de limbi de foc”.

Sintagma amintită are şi o influenţă catolică, fiindcă Sfânta Treime este sărbătorită de către credincioşi respectivi în prima duminică după Rusalii.

Azi credincioșii merg din nou la Slujbă și ascultă cu evlavie Liturghia, care începe cu mențiunea: Binecuvântată este împărăţia Tatălui, a Fiului şi a Sfântului Duh, acum şi pururea şi în vecii vecilor”. Se pomenesc, așadar, cele trei entități ale Treimii: Tatăl, Fiul şi Sfântul Duh. Închinătorii știu că Dumnezeu este Unul în fiinţă şi întreit în persoană. Este o Taină a Credinţei milenare – poate cea mai mare Taină – ceva măreț, peste puterea noastră de înțelegere.

Și numai Credinţa ne poate ajuta.

   Horia C. Deliu

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail