Soprana Ileana Cotrubaş s-a născut la 9 iunie 1939, la Galaţi, şi a crescut într-o familie de muzicieni, conform http://sopranos.freeservers.com.

Cariera muzicală a artistei a început la radio, la vârsta de nouă ani, în Corul de Copii al Radiodifuziunii Române, sub îndrumarea lui Ion Vanica, potrivit http://revistamuzicala.radioromaniacultural.ro.

În 1952 s-a stabilit la Bucureşti, pentru a urma cursurile Şcolii Speciale de Muzică. A debutat la Opera din Bucureşti, în 1964, remarcându-se, apoi, pe marile scene ale lumii.

Ileana Cotrubaş a participat, în 1965, la prestigiosul concurs din Hertogenbosch, Ţările de Jos, unde a câştigat primul său premiu în operă, de lied şi oratoriu. Un an mai târziu, a câştigat un concurs de radio-televiziune la Munchen, Germania. Au urmat apariţii pe scena Operei de Stat din Viena, Hamburg, Berlin, precum şi la Festivalul de la Salzburg. A semnat un contract cu Opera din Frankfurt.

În 1969, a debutat pe scena britanică, la Glyndebourne. Din 1971, a susţinut spectacole la Royal Opera House, Covent Garden, pe a cărei scenă a revenit în următorii 20 de ani.

A cântat în Chicago, la Lyric Opera (1973), după care au urmat spectacole în Milano, La Scala (1975) şi în New York, la Metropolitan (1977). La Metropolitan a avut peste 50 de apariţii, notează eualegromania.ro. A cântat în a doua gală a centenarului Operei Metropolitan, la 22 octombrie 1983, şi la aniversarea a 25 de ani de carieră la Metropolitan a celebrului dirijor şi, ulterior, director al Metropolitanului, James Levine, la 27 aprilie 1996.

Unul din punctele culminante ale carierei artistei l-a constituit spectacolul de la „Scala” din Milano, din 7 ianuarie 1975, când a înlocuit-o în ultimul moment pe Mirella Freni în rolul Mimi din „Boema” de Giacomo Puccini. Performanţa sa a fost apreciată atât de către critici, cât şi de public.

S-a remarcat printr-o voce de o puritate şi expresivitate inegalabile, în diferite limbi străine. Presa de specialitate a apreciat sensibilitatea şi extraordinara sa forţă dramatică.

De-a lungul carierei internaţionale, a colaborat cu nume celebre aflate la pupitrul dirijoral, de la Carlos Kleiber la Herbert von Karajan şi de la Carlo Maria Giulini la Claudio Abbado.

A făcut un cuplu de neuitat cu Placido Domingo în ”Traviata” şi ”Rigoletto” de Verdi, ”Povestirile lui Hoffmann” de Offenbach, dar şi în ”Elixirul dragostei” de Donizetti, ”Carmen” de Bizet, ”Beatrice şi Benedict” de Berlioz, ”Louise” de Charpentier şi ”Gianni Schicchi” de Puccini. Cu Luciano Pavarotti a apărut în ”Favorita” de Donizetti, ”Boema” de Puccini şi ”Idomeneo” de Mozart.

Ileana Cotrubaş s-a retras din activitatea muzicală în 1990. Dar nu şi din viaţa muzicală, predând lecţii tinerilor cântăreţi şi ţinând cursuri de măiestrie. Celebra soprană Angela Gheorghiu a fost eleva sa.

La 1 decembrie 2000, a fost distinsă cu Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Mare Ofiţer pentru „contribuţia cu totul deosebită adusă promovării democraţiei şi culturii româneşti în lume”, arată cdep.ro.

A scris autobiografia ”Adevărurile operei”, în care sunt adunate idei în care artista a crezut întotdeauna.

La 9 iunie 2019, soprana Ileana Cotrubaş a fost aniversată în cadrul unei ediţii speciale a emisiunii „Opera în interpretări de referinţă”, difuzată de radio România Muzical.

AGERPRES

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail