La 9 iunie, în fiecare an, în cadrul Săptămânii internaţionale a arhivelor #IAW2024 (3-9 iunie), este marcată Ziua internaţională a arhivelor, indică site-ul oficial al Consiliului Internaţional al Arhivelor (ICA), https://www.ica.org/.

Tema din acest an este #CyberArchives şi a fost aleasă la sfârşitul anului 2023, de peste 400 de membri ai Consiliului Internaţional al Arhivelor (ICA) şi experţi ai domeniului. Tema invită specialiştii în domeniul arhivistic şi managementul înregistrărilor, organizaţiile şi sectoarele conectate să se alăture într-o conversaţie virtuală asupra modului în care progresele tehnologice afectează acest domeniu. Valorificând puterea datelor şi îmbrăţişând tehnologiile emergente, arhivele împuternicesc societăţile să ia decizii informate, să promoveze transparenţa şi să păstreze moştenirea culturală. Arhivele sunt produsul documentar al activităţii umane şi, ca atare, constituie mărturii de neînlocuit ale evenimentelor trecute. Ele asigură funcţionarea democratică a societăţilor, identitatea indivizilor şi comunităţilor şi lucrează în apărarea drepturilor omului.

În peisajul digital de astăzi, în evoluţie rapidă, arhivele joacă un rol cu mai multe faţete în asigurarea unui viitor care promovează democraţia, protejează drepturile cetăţenilor şi îmbunătăţeşte calitatea vieţii. Sectorul arhivistic nu se adaptează doar la digitizare, ci abordează provocările şi oportunităţile generate de Inteligenţa Artificială, învăţarea automată, blockchain şi alte tehnologii avansate. Acest subiect necesită o abordare interdisciplinară şi se aşteaptă ca specialişti şi organizaţii din diverse domenii să se alăture acestei conversaţii virtuale. Evenimentul va fi completat de un program complet de webinarii şi de o agendă globală în care este prezentat modul în este celebrată această săptămână şi activităţile pe care le oferă comunităţilor pentru a evidenţia importanţa arhivelor.

În 2023, Ziua internaţională a arhivelor a fost marcată în cadrul celei de-a V-a ediţii a Săptămânii internaţionale a arhivelor #IAW2023, care a avut loc în perioada 5-9 iunie. Tema intitulată „#ArchivesUnited” a celebrat împlinirea a 75 de ani de la crearea Consiliului Internaţional al Arhivelor, 75 de ani de muncă dedicată pentru susţinerea importanţei înregistrărilor şi arhivelor, precum şi a meseriei de arhivar. Tot în 2023, la Abu Dhabi, în perioada 9-13 octombrie, a avut loc Congresul Consiliului Internaţional al Arhivelor, potrivit https://www.ica.org/.

Consiliul Internaţional al Arhivelor (ICA) este o organizaţie internaţională neutră, non-guvernamentală, cu sediul în Franţa. Organizaţia, cu reprezentare în 198 de ţări, promovează administrarea şi utilizarea înregistrărilor şi arhivelor, precum şi conservarea patrimoniului arhivistic al umanităţii, prin schimb de experienţă, cercetare şi idei privind probleme de management în arhivistică, de gestionare şi de organizare a instituţiilor de arhivă. România a devenit membră ICA, cu prilejul Congresului de la Florenţa din 1956, se menţionează pe http://arhivelenationale.ro/.

Sub egida Societăţii Naţiunilor, Institutul de Cooperare Intelectuală a creat, în 1931, un Comitet Consultativ Permanent pentru Arhive, care, trei ani mai târziu, a publicat primul Ghid internaţional de arhive. La 9 iunie 1948, a fost creat Consiliul Internaţional pentru Arhive (ICA), primul preşedinte fiind Charles Samaran, directorul general al Arhivelor Franţei. ICA a ţinut prima sa adunare şi primul său Congres în 1950, fiind creat „Archivum”, primul jurnal oficial al ICA. În 1994, ICA a publicat primul său standard, Standardul Internaţional pentru Descrierea de Arhivă (ISAD(G)). La 10 noiembrie 2011, Conferinţa Generală a UNESCO, în sesiunea sa plenară, a adoptat Declaraţia Universală privind Arhivele.

La Congresul Internaţional de la Viena din 2004 a fost adoptată o rezoluţie prin care se cerea Organizaţiei Naţiunilor Unite să instituie o Zi internaţională a arhivelor. Unele ţări hotărâseră deja să adopte o zi a arhivelor naţionale, cu scopul de a sensibiliza atât publicul larg, cât şi factorii de decizie cu privire la importanţa arhivelor. În 2005, în cadrul celei de-a 33-a sesiuni a Conferinţei Generale a UNESCO de la Paris, data de 27 octombrie a fost proclamată Ziua mondială a patrimoniului audiovizual, ce are ca obiectiv evidenţierea importanţei arhivelor audiovizuale.

În noiembrie 2007, Adunarea Generală anuală a Consiliului Internaţional al Arhivelor (ICA) a hotărât ca la data de 9 iunie, anual, să fie marcată Ziua internaţională a arhivelor. Alegerea a fost adoptată de către Biroul Executiv al ICA, precum şi de întreaga comunitate în domeniul arhivelor la nivel mondial. Începând din 2019, Ziua internaţională a arhivelor este cuprinsă în săptămâna internaţională a arhivelor, potrivit hhttps://www.ica.org/. AGERPRES

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail