Iată că din nou am ocazia să vorbesc nu despre o „plăcută surpriză”, ci despre o reconfirmare așteptată: albumul în care ne sunt prezentate imagini superbe din județul nostru, intitulat Din Covasna, inima țării.
Autoarea, tânăra profesoară care a adunat între coperți aceste frumoase fotografii, a devenit, în ultimii cinci ani, o prezență constantă în publicistica și activitatea editorială din zona noastră. Plănuite mai de demult, dar publicate doar în acest ultim timp, cărțile doamnei Florentina Teacă aproape că ajung să umple un raft, dacă le alăturăm și pe cele în curs de apariție. În două dintre acestea sunt prezentate informații edite, dar mai ales inedite, despre mocanii din Voinești-Covasna, localitatea sa de suflet: Sântilia: străvechi obicei pastoral românesc, Editura Eurocarpatica, Sfântu Gheorghe, 2014 și Mocanii voineșteni, străjeri ai românismului în arcul carpatic transilvan, Editura Eurocarpatica, Sfântu Gheorghe, 2016. În altele patru întâlnim memoria oamenilor și locurilor noastre sub forma fototecii: Covasna, Voineşti: istorie şi cultură românească în imagini, Editura Eurocarpatica, Sfântu Gheorghe, 2014; Chipuri de demult din inima României: Voineștii Covasnei în imagini din secolul trecut, Editura Magic Print, Onești, 2015; Mărturii ale continuităţii româneşti în Carpaţii de Curbură: Voineştii Covasnei în imagini şi cuvinte, Editura Ștefadina, București, 2016 și Mărturii fotografice: oameni și locuri din județul Covasna, Editura Eurocarpatica, Sfântu Gheorghe, 2017. La fel cum a colecționat aceste fotografii vechi, umblând – și nu exagerez cu nimic când spun, apostolește – din casă în casă, a adunat și vorbele pline de înțelepciune ale voineștenilor ei într-un volum de reportaje: De vorbă prin Voineștii Covasnei, Editura Eurocarpatica, Sfântu Gheorghe, 2017. Mai apoi, tânăra profesoară a îngrijit un volum de articole despre o personalitate de prim rang a românilor, personalitate născută în părțile noastre: Episcopul Justinian Teculescu, apărător al spiritualităţii româneşti. Istorie şi actualitate, Editura Eurocarpatica, Sfântu Gheorghe, 2016. Continuăm enumerarea, apropiindu-ne de tematica albumului la care facem acum referire, cu Covasna prin ochii cercetașilor, Editura Magic Print, Onești, 2016; aici putem admira ilustrări peisagistice contemporane din Covasna și din jurul orașului ei natal. Doar sumar amintesc de alte multiple activități ale cercetătoarei și scriitoarei Florentina Teacă: rodnica activitate publicistică și de cercetare, participări la sesiuni, simpozioane, manifestări culturale și patriotice, proiecte și acțiuni organizate cu cercetașii și cu tinerii, în general etc. De remarcat implicarea constantă și benefică în viața cetății, ca unul dintre colaboratorii de bază ai Centrului Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan”, Centrului European de Studii Covasna-Harghita și ai Editurii Eurocarpatica, Asociației Județene „Cultul Eroilor”, ca să nu mai vorbim de Asociația de tineret GRIT, pe care o coordonează, sau de colaborarea cu multe asociații culturale din județele Covasna, Harghita, Brașov și din Basarabia.
Așadar, un tablou larg, voluminos, o râvnă de mare cinste. Multă muncă de teren, știință de a cerne și discerne informații, floare și țepi de trandafir în expunere. Este nevoie de aceste cărți; românii din Arcul Carpatic au nevoie de afirmarea identității lor printre ceilalți români din toate zonele țării și, împreună cu toți concetățenii maghiari și de alte etnii din această binecuvântată parte de țară, au nevoie ca lumea să știe despre ei, că există și cum sunt. Florentina Teacă demonstrează prin această bogăție publicistică faptul că a-ți afirma dragostea de țară este o îndatorire de cel mai mare preț.
Albumul Din Covasna, inima țării, tipărit de Editura Magic Print din Onești la finele anului trecut, realizat cu sprijinul SC Coni-Trans Exportpackaging SRL Covasna și al Ocolului Silvic Comandău, a fost finanțat de către Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Covasna – cinste lor! Un exercițiu de admirație pentru pitorescul locurilor de la noi din județ este această carte și, cum spunea autoarea în Argumentul volumului, o reclamă, o invitație de a ne vizita, pentru cei din alte zone. „Locurile și lucrurile au un suflet al lor și dacă le iubim cu adevărat ajungem să-l vedem, să vedem sufletul unei păduri, sufletul unei biserici, sufletul unui munte”: aceasta este provocarea lansată de autoare cu acest album – să pătrundem dincolo de peliculă, dincolo de luciul colii, să trăim ceea ce ni s-a pus în față, pentru că doar să admirăm nu e complet.
Mulțumind pentru privilegiul de a avea la îndemână această nouă carte, le așteptăm și pe cele ce vor veni, întregind, astfel, contribuția culturală a Florentinei Teacă în anul 2018, când sărbătorim prima sută de ani a României Noastre Reîntregite.
Dr. Ioan LĂCĂTUȘU