În acest an, pe 2 iunie, de Înălțarea Domnului, românii îi comemorează pe eroii căzuți în teatrele de război, moment în care cimitirele dedicate acestora devin locuri de pelerinaj pentru cei ce vor să aducă un omagiu strămoșilor care au murit pe front.

Cu această ocazie, la Cimitirul Internațional al Eroilor de la Valea Uzului, începând cu ora 17.00, se organizează manifestările dedicate Zilei Eroilor, de către Asociația „Calea Neamului” împreună cu Primăria Orașului Dărmănești.

„Obiectivul este cinstirea memoriei militarilor Armatei Române căzuți în luptele de pe Valea Uzului în Primul Război Mondial, prin apărarea Crucilor și Monumentului ridicate pentru veșnica lor pomenire. La Valea Uzului lupta continuă. Combatanții actuali sunt: pe de o parte românii prezenți în jurul Crucilor din 2019 încoace, prin cuvânt și faptă si pe de cealaltă parte, structurile străine din exteriorul și interiorul României, precum și trădătorii din politica antinațională. Miza dărâmării Crucilor Eroilor Armatei Române de la Valea Uzului este rescrierea istoriei în paradigma străină de la vest de Tisa, ce se înscrie în ampla ofensivă a statului vecin desfășurată pe plan politic, social, economic, cultural și religios, împotriva României. Marea redută ce stă împotriva lor sunt cimitirile civile și militare, adică istoria creștină ce consemnează permanența de existență și de luptă românească pe acest Pământ. De aceea ei de-a lungul timpului le-au ”refăcut” dând nume străine pe Cruci sau dărâmându-le de-a dreptul, așa cum au făcut și cu bisericile ortodoxe din Transilvania. Același model urmăresc si la Valea Uzului.

Suntem prezenți aici, noi, urmașii celor de pe Crucea marelui Neam Românesc.

Mergem cu Dumnezeu înainte, împreună, pentru Birunța lui!”- a scris Mihai Tîrnoveanu, președintele Asociației Calea Neamului, pe pagina lui de socializare.

Ziua Eroilor a ajuns, însă, și o ocazie pentru unii de a instiga la ură între români și maghiari. Astfel, pe pagina de Facebook a Clubului Maghiarilor din Străinătate (Kulhoni Magyarok Klubja) a fost postat un material în care se arată că „se pregătește o nouă provocare”, cu referire la manifestări ce se  anunță a avea loc în Cimitirul Internațional al Eroilor de la Valea Uzului. Indiferent de cine sau de ce se dorește a se organiza la Valea Uzului, cu toții trebuie să admitem un adevăr simplu:  acolo este un cimitir, un spațiu public, în care oricine poate merge să se reculeagă, să depună o floare sau o coroană.

Ce fel de provocare este aceea care presupune depunerea unei coroane de flori și aprinderea unei lumânări la un mormânt? De ce maghiarii au dreptul să organizeze ceva într-un cimitir al eroilor, dar românii nu pot să depună o coroană la mormântul soldaților căzuți pe front (indiferent de naționalitatea lor)? Așa cum autorul postării amenință că vrea să vadă dacă Jandarmeria își va face datoria, putem specula că și autoritățile la care face trimitere, primarul din Sânsimion, ar trebui să-și facă datoria și să organizeze o manifestare dedicată memoriei soldaților ce și-au găsit odihna veșnică în acest loc, și dacă el nu o face, atunci să nu îi împiedice pe alții să-și comemoreze ostașii.

Cimitirul Internațional al Eroilor de la Valea Uzului este un spațiu public și cu toții avem drepturi și obligații legale ce rezultă din statutul acestuia. Potrivit susei citate,  „eroii români care se presupune că sunt comemorați acolo sunt de fapt înmormântați în cimitirul militar din Comănești și că în ultimii ani au existat câteva hotărâri judecătorești definitive care au creat o cu totul altă situație…”. Dacă sunt sentințe definitive, așa cum spune autorul postării, oamenii legii trebuie să le pună în aplicare. Din păcate, mulți formatori de opinie maghiari – cum este și cazul de față – doar mint cu privire la astfel de decizii definitive, trunchiază adevărul pentru a se potrivi scopurilor proprii: crearea unui sentiment de ură între maghiari și români.

Indiferent de câți soldați români sunt înhumați acolo – 1, 6 sau 100 – în spațiul amenajat al Cimitirului Internațional poate fi adus omagiu acestora în diverse forme de manifestare, individuale sau simbolice, cu respectarea regulilor de bun simț și bună înțelegere între reprezentanții  naționalităților direct interesate. Scandalurile create sau care se doresc a fi create în jurul Cimitirului Eroilor de la Valea Uzului sunt un non-sens, având în vedere faptul că situația este destul de clară atât cu privire la locația cimitirului cât și caracterul internațional al acestuia, existând documente în acest sens la care au acces atât autoritățile române cât și maghiarii. Mai mult, orice nelămurire se poate rezolva pe cale amiabilă. Un exemplu elocvent pentru o atitudine sănătoasă a fost dat în data de 15 mai a.c. de către membrii Asociației Prospectorii Istoriei și ai Asociației Exploratorii Transilvăneni, cetățeni români de naționalitate română și maghiară, care au acționat în solidar prin depunerea unei coroane de flori de mari dimensiuni care conține simbolistic drapelele în miniatură a soldaților căzuți și îngropați locașul de cult, fie ei germani, unguri, români, austrieci, italieni, ruși sau sârbi deopotrivă. Aceștia au decis să aducă un omagiu celor care și-au pierdut viața în războaiele mondiale pornite fără voia lor, celor câteva mii de pioni căzuți pe tabla de șah imensă, a cărei grilă s-a întins și peste zona Văii Uzului.

O mână de oameni cu interese obscure pot influența negativ comunități și chiar națiuni, indiferenți față de cei care zac îngropați în țărâna de la Valea Uzului, interesați doar de sondaje și de ocuparea unui loc cât mai aproape de cei ce pot decide ce pioni vor pune pe aceeași tablă de șah. Adevărații eroi ai zilelor noastre sunt cei ce aduc pacea. Să nu-i mai transformăm pe eroi în pioni! Să nu ne lăsăm transformați în pioni! Onoare eroilor de toate naționalitățile!

Maria Crețu-Graur

FOTO: Mesagerul de Covasna

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail