În fiecare an la 40 de zile de la Sfintele Paști credincioșii sărbătoresc  Înalțarea Domnului sau Ispasul, cum se mai spune în popor. De asemenea, tot acum sunt  venerați  Eroii Neamului. 

Înălţarea la Cer constituie unul dintre cele 12 Prazince Împărăteşti, închinătorii venerând  momentul în care Domnul nostru, Iisus Hristos, s-a Ridicat la Cer în prezenta apostolilor, dar şi a altor creştini, de față fiind şi un personaj devenit mai târziu celebru, pe nume Ispas.Timp de patruzeci de zile după Înviere,  isus Hristos a rămas alături de ucenicii săi, pregătindu-i  să devină propovăduitorii Evangheliei în lumea largă. Când s-a Înălţat la Cer a promis tuturor celor ce credeau în El, că le va trimite Duhul Adevărului, care avea să se pogoare de Rusalii asupra ucenicilor după zece zile.

Azi, când sunt cinstite cele trei evenimente,  datina spune că după Slujba de la biserică, oamenii sunt invitaţi să petreacă, să fie fericiţi  împreună cu familia.  În unele zone se ţin nedei, petrecei populare, la care participă aproape toată suflarea aşezării.

Ispas se sune că a fost un personaj mitic, care a  a  asistat la Înălţarea Domnului şi la ridicarea sufletelor morţilor la Cer. Era un om bun, iubit de cei din jurul său, fiindcă spunea adevărul, nu purta pică nimănui, iar veselia sa a ajuns proverbială, motiv pentru care credincioşii caută la rândul lor să-i urmeze pilda şi să fie bine dispuşi în această  zi.

Ispas  este prăznuit şi ca un patron al casei, apărător al familiei şi bunurilor din bătătură. Tradiţia impune ca de Ziua sa  să nu se execute  anumite treburi casnice: cusut, spălat rufe, curăţenie generală, tors, ţesut etc. În schimb, pot şi trebuie efectuate  anumite  ritualuri legate de cultul morţilor, de pomenirea celor plecaţi dintre noi, de evocarea fiinţelor dragi ce ne-au părăsit. Mormintele lor  se împodobesc  cu flori şi  frunze verzi, iar oamenilor sărmani li se dă  la poarta cimitirului câte ceva de mâncare sau de îmbrăcat.

  Bătrânii  încă îşi mai amintesc  de anumite practici  din magia populară, legate de farmece, superstiţii, deochi, blesteme şi aşa mai departe.  Pe vremuri  se credea că sufletele unor morţi  rămâneau slobode pe Pământ, transformându-se în strigoi, speriind copiii şi  provocând necazuri necredincioşilor.

Femeile de la ţară practicau pe timpuri felurite ritualurile magice: culegeau şi  sfinţeau plante şi ierburi (leuştean, paltin, alun, nuc), rosteau descântece, având convingerea că “buruienile” amintite posedă puteri secrete care o să le apere, pe ele şi famiile lor,  de… strigoi!

După ce vin de la biserică, unii săteni în frunte cu preotul iau parte la  procesiunea de sfinţire a recoltelor.  La plecare se iau  câteva spice verzi de grâu şi se împodobesc  cu ele  pridvorul caselor.

Creştinii se salută până la Rusalii cu formula „Hristos s-a Înălţat” şi se răspunde, „Adevărat s-a Înălţat”.

Praznic de Pomenire a Eroilor

De ziua Înălțării Domnului, Biserica Ortodoxă Română face Praznic de Pomenire a Eroilor, măsură  adoptată după Revoluţia din 1989. Prin hotărârile Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din anii 1999 şi 2001 s-a decis, de Înălţare, cinstirea Eroilor Neamului.Totodată, şi Legea 379/2003 privind Regimul mormintelor şi operelor comemorative de război a proclamat ca a patruzecea zi de la Sfintele Paşti să fie socotită Ziua Eroilor, o Sărbătoare de suflet şi simţire patriotică  a poporului român. Dumnezeu să-i odihnească în pace pe aceşti bravi fii ai Neamului!

Ca atare, în toate lăcașurile de cult din țară și din străinatate ale BOR sunt pomeniți  ostașii și luptătorii români din toate timpurile care s-au jertfit pe câmpurile de luptă, dar și în lagăre și în închisori pentru apărarea patriei și a credinței strămosești, pentru întregirea neamului, libertatea și demnitatea poporului român. După Sfânta Liturghie vor fi oficiate Slujbe de Pomenire și la cimitirele, troițele și monumentele dedicate cinstirii Eroilor Neamului. Slavă lor!

Horia C. Deliu

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail