Potrivit unei analize realizate de Econtext, judeţul Covasna ocupă locul 41, penultimul, în clasamentul valorilor economice ale judeţelor din România.

Judeţul nostru produce cel mai puţin şi obţine cei mai puţini bani din bunurile produse. Aşa reiese dintr-o analiză realizată de Econtext pe baza estimărilor Comisiei Naţionale de Prognoza (CNP) pentru acest an.

Valoarea Covasnei este de 3,99 miliarde de lei, de aproape 30 ori mai mică decât a Bucureştiului, situat pe locul întâi cu 123,7 miliarde, şi la foarte mică distanţă de Giurgiu, care a produs 3,75 de miliarde.

Pe primul loc se află, după cum spuneam, Capitala, care este urmată de judeţele Timiş, Cluj, Argeş, Constanţa, Prahova şi Braşov. Potrivit Econtext, Covasna şi Giurgiu sunt singurele a căror economie ar valora sub 1 miliard de euro, la cursul actual de 4,2 lei pentru 1 euro.

În cadrul unei conferinţe de presă, Balint Jozsef, reprezentant al Partidului Civic Maghiar şi, totodată, viceprimar al municipiului, a vorbit despre situaţia economică din judeţ: „În ultima perioadă, pe lângă acele mari vorbe că totul e în regulă şi că totul merge perfect pe la noi, auzim şi acele voci care vorbesc despre şomajul în creştere, despre salariile mici din judeţul Covasna. Suntem codaşii clasamentului pe ţară, cu toate că atât judeţul cât şi municipiul a beneficiat, din partea Guvernului de sume importante. Se pare că degeaba sunt investiţii, dacă acestea nu generează beneficii, nu asigură locuri de muncă, iar în execuţia lor sunt implicate numai câteva firme, un număr restrâns de întreprinzători. Astfel, devine greu să ţinem acasă tineretul. Absolvenţii, în loc să-şi găsească un loc de muncă, sunt nevoiţi să plece, sau să-şi facă dosar de şomer”, a spus Balint Jozsef.

În opinia acestuia, pentru schimbarea situaţiei este nevoie de schimbarea mentalităţii economice actuale. „Pentru a schimba ceva în bine este nevoie de locuri de muncă, în primul rând, care se pot obţine numai prin schimbarea mentalităţii economice actuale, prin lărgirea sferei întreprinzătorilor locali, care beneficiază de comenzi”, a concluzionat viceprimarul municipiului.

Ana Alina Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail