„Trăieşte provocările vieții în labirintul bolilor neurologice”- este titlul unor întâlniri neconvenționale cu pacienții, pe care un medic din Sfântu Gheorghe și echipa sa le organizează. O astfel de întâlnire, cuprinzând prezentări și dezbateri pe tema bolii „Parkinson”, dar și surprize, va avea loc duminică, la o sală de evenimente din municipiu.
Inițiativa îi aparține doamnei dr. Ghizela Todor – Simion, medic primar neurolog din Sfântu Gheorghe. Aceasta și echipa sa medicală se ocupă zilnic de persoane pentru care fiecare clipă e o luptă cu provocările aduse de propriul organism, și au decis să încerce să le aducă acestora un strop de bucurie, să le arate că există viață și bucurii și în timpul bolii, că încă se mai pot bucura de lucruri mici. Astfel, în luna decembrie a anului trecut, medicul și echipa au deschis un șir de întâlniri cu pacienții și cu aparținătorii acestora, sub forma unor evenimente plăcute, în cadrul cărora cei prezenți să primească speranță, încredere, putere, dar să aibă parte și de surprize frumoase. Prezentări și dezbateri pe tema bolii „Parkinson”, un concert de pian, dans și multe surprize au pregătit organizatorii, atunci, la sala „Santana”, din Sfântu Gheorghe. Al doilea eveniment din acest șir va avea loc duminică, 12 mai în aceeași locație, de la ora 12,00, fiind, de această dată, dedicat pacienților cu „Parkinson” din tot județul.
„Noi lucrăm cu multe boli cronice. Unele au, altele n-au tratament și atunci, dacă trebuie să menții o relație cu un pacient timp de 10 ani, de 15 ani, să zicem, indiferent dacă merge la alt medic sau nu, ideea de boală rămâne, o boală lungă, cronică, o boală ce necesită controale repetate, și având în vedere tendința actuală mondială de a ajuta pacientul cu sfaturi și a-l încadra social, m-am gândit că ar fi bine să facem lucrul acesta și aici. În România, destul de puțin se practică acest lucru, pentru că implică o întreagă mașinărie, dar m-am gândit că merită, având în vedere calitatea vieții. Calitatea vieții este foarte importantă pentru toată lumea, cu atât mai mult pentru pacienții care se mișcă greu, se deplasează cu dificultate și necesită îngrijiri speciale. Eu cred că dacă le oferi puțin mai mult decât un singur tratament, e foarte benefic. M-am gândit că trebuie să facem mai mult și având în vedere că pot să fac, în specialitatea mea, mai mult, am decis să organizăm aceste evenimente.”- declara, într-un interviu acordat după primul astfel de eveniment, dr. Ghizela Todor Simion.
Potrivit acesteia, și la evenimentul de duminică, 12 mai, tema va fi tot „Viața cu boala Parkinson”.
„Ne-am gândit să facem a doua întrunire în alt mod, să vedem cum va fi. Nu îl vom dedica altei boli, din mai multe motive. Am zis să facem tot axat pe Parkinson, aici pacienții fiind într-un număr destul de acceptabil pentru un astfel de eveniment, pentru că nu poți să chemi nici 2000 de oameni, nici 10. A trebuit să alegem o boală în care pacienții să fie într-un număr potrivit pentru un eveniment de genul acesta. Al doilea eveniment va fi, deci, în același scop.(…). Pentru că oamenii au reacționat extraordinar de bine după primul eveniment, am decis să extindem numărul pacienților, aducându-i și de la ceilalți colegi, pe cei care vor să vină. ”- a declarat dr.Ghizela Todor Simion
Ana Ciorici Costache