Prefectul judeţului Covasna, Sebastian Cucu, şi dr. Ioan Lăcătuşu, unul dintre liderii marcanţi ai societăţii civile româneşti din judeţ, decoraţi recent de mitropolitul Ardealului, Laurenţiu Streza, cu distincţia Crucea Şaguniană, au fost felicitaţi, duminică, de către episcopul Covasnei şi Harghitei, Andrei Moldovan, la finalul Sfintei Liturghii oficiate la Catedrala Ortodoxă din Sfântu Gheorghe.

Episcopul Andrei le-a spus enoriaşilor că distincţia a fost acordată pe 30 noiembrie, la Sibiu, pentru sprijinul acordat Bisericii Ortodoxe Române, cu prilejul sărbătorii Sfântului Apostol Andrei şi a Sfântului Ierarh Andrei Şaguna.

Prefectul Sebastian Cucu a subliniat că această înaltă distincţie onorează întreaga comunitate ortodoxă din judeţul Covasna, precum şi pe strămoşii care au luptat pentru păstrarea credinţei străbune pe aceste meleaguri.

„Mă simt onorat şi, în acelaşi timp, ruşinat şi am să explic şi de ce. (…) Mă simt onorat pentru că (…) această înaltă distincţie (…) reprezintă o mare cinste. Aşa cum îi spuneam şi Înaltului Laurenţiu, prin acordarea acestei distincţii mai puţin mie, Sebastian Cucu, cât prefectului judeţului Covasna, Mitropolia Ardealului a onorat întreaga suflare ortodoxă, i-a onorat pe bunii şi străbunii noştri din acest judeţ, care au reuşit, cu greu, să ducă spiritul şagunian mai departe şi să păstreze credinţa strămoşească, dovedindu-se, de-a lungul timpului, a fi o piatră tare pentru cei care a vrut să o spargă şi nu au reuşit. (…) În egală măsură, spuneam că mă simt ruşinat pentru că atunci când primeşti o distincţie alături de un om, de un cărturar, de un român ca domnul Ioan Lăcătuşu, pe care cu siguranţă mitropolitul Andrei Şaguna şi l-ar fi dorit aproape dacă ar fi fost contemporani, nu se poate să nu îţi pui întrebarea: ce ai făcut ca să meriţi acest titlu?”, a spus prefectul.

Dr. Ioan Lăcătuşu, care a contribuit la înfiinţarea mai multor asociaţii cultural-ştiinţifice şi instituţii identitare româneşti, a dedicat distincţia celor care i-au fost alături de-a lungul timpului în toate demersurile sale, în primul rând membrilor fondatori ai Ligii cultural-creştine „Andrei Şaguna”.

El a amintit că Liga „Andrei Şaguna”, împreună cu Fundaţia culturală „Miron Cristea” din judeţul Harghita, a contribuit la înfiinţarea Episcopiei Ortodoxe a Covasnei şi Harghitei, a Muzeului Naţional al Carpaţilor Răsăriteni şi a muzeului primei Şcoli confesionale româneşti din Sfântu Gheorghe, a Muzeului Spiritualităţii Româneşti de la Catedrala Ortodoxă din municipiu, precum şi la ridicarea statuii mitropolitului Andrei Şaguna la Sfântu Gheorghe, numărându-se, totodată, şi printre promotorii canonizării sfântului ierarh.

Crucea Şaguniană este cea mai înaltă distincţie ce se acordă mirenilor de către Mitropolia Ardealului.

Oana Mălina Negrea/AGERPRES

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail