„Cu noi este Dumnezeu, înţelegeţi neamuri şi vă plecaţi, căci cu noi este Dumnezeu.”

       Cuvintele acestei frumoase și profunde cântări bisericești mi-au rămas în minte, în suflet și bat neîncetat ca niște clopote neobosite. Acordurile ei nu au umplut doar Biserica „Poborârea Duhului Sfânt”, devenită neîncăpătoare de Ziua Națională a României, ci și pustiul de pe străzile orașului Târgu Secuiesc, într-o zi în care ar trebui să fim uniți sub același drapel și să cinstim aceeași Mamă-Țară care ne ține pe toți în brațe fără deosebire de rang ori naționalitate.

       Cântarea preluată din cărţile vechi testamentare poartă şi numele de „cântarea proorocului Isaia” și reprezintă „biruinţa asupra morţii, bucuria de a fi răscumpăraţi de Iisus Hristos şi de a fi salvaţi de Tatăl Ceresc.” Acest mesaj ne-a fost adus de românii din Frăția Ortodoxă Sfântul Mare Mucenic Gheorghe purtătorul de Biruință –  „organizație creștină în care se adună români care au ca valori principale dragostea de Dumnezeu, Neam și Țară.  Misiunea acestei organizații este de a dezvolta în sufletele românilor dorința de a se înbunătăți permanent, de a fi mândri de neamul din care facem parte și de a renunța la mentalitatea actuală a societății în care se promovează „ descurcăreala”, minciuna, furtul, mișelia și trândăvia. Ea a fost botezată cu acest nume de vrednicul de pomenire Părinte Justin Pârvu. ”

Același Părinte care în 2013 l-a îndemnat și pe președintele Asociației „Calea Neamului” din Brașov, Mihai Tîrnoveanu, când acesta i-a cerut sfatul: „Mergeți la frații voștri din Covasna și Harghita, căci au mare nevoie de voi.” Astfel încât pe 6

Decembrie 2014, de ziua Bunului și Sfântului Nicolae, cu binecuvântarea Preasfințitului Andrei Făgărășanu, episcopul ortodox al Covasnei și Harghitei, un grup de intelectuali din Brașov și Țara Făgărașului, care a inițiat în urmă cu câțiva ani Acțiunea „Români pentru români”, a fondat Asociația „Calea Neamului.”

 

Două grupări care îndeamnă la unitate prin Credință și Dragoste de Neam, fără a avea legătură cu politica, doar cu credința Lui Dumnezeu care promovează dragostea aproapelui. Am făcut această prezentare pentru a vă introduce în atmosfera divină a celor întâmplate de Ziua Națională a României la Târgu Secuiesc, zi în care cel care a inițiat și invitat acești români la Marșul Unirii prin centru orașului, Mihai Tîrnoveanu, scria pe rețeaua de socializare, facebook :

 

„450 de români din toate provinciile istorice ale Țării au venit aici de Ziua Națională pentru a înălța steagurile triumfătoare ale Neamului alături de frații lor din Târgu Secuiesc, Zăbala, Mărtănuș, Brețcu, Zagon, Ojdula, Păpăuți, Miercurea-Ciuc, Voinești-Covasna și Sfântul Gheorghe. Am fost, suntem și vom fi Oștirea lui Hristos în slujba României. Într-o ordine și disciplină exemplară au venit aici românii din Frăția Ortodoxă Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, condusă de Dan Ciprian Grajdeanu, grupul de la Iași condus de Dan Bors și Corneliu Ciucanu, grupul de la Botoșani în frunte cu Bogdan Cărăuşu, grupuri de români din București, Deva, Dorohoi, Slatina, Craiova, Piatra Neamț, Bacău, Brașov, Buzău, Galați și Asociația Calea Neamului. Noi toți am sărbătorit Ziua Națională la Târgu Secuiesc în semn de respect și recunoștință față de românii din oraș și din împrejurimi care-și păstrează credința ortodoxă și limba română. Transmitem și de această dată, așa cum am mai făcut-o de atâtea ori, că suntem umăr lângă umăr cu frații și surorile noastre din Inima Țării care ne sunt exemplu de rezistență identitară și la bine, în zi de Sărbătoare, dar și la greu. Acești români nu sunt și nu vor fi niciodată singuri. Acești români au douăzeci de milioane de frați și de surori. Împreună suntem aceeași familie, bucuria și lacrima lor, ale noastre sunt. Suntem pe același drum al Demnității românești.”

 

Mult pot face cuvintele atunci când ele sunt însoțite de fapte care rămân ca semințele din care cresc rod bun, numai bun de împărțit tuturor.

Evenimentul de la Târgu Secuiesc de 1 Decembrie 2017, a fost o explozie de românism autentic, de creștinism, de dragoste și emoție cât nu se poate exprima în cuvinte. Românii veniți din toate colțurile țării îmbrăcați în costume populare, cu sufletele înfășurate în cele trei culori, au dat dovadă de un bun simț și o demnitate exemplară. Nu vă pot descrie în cuvinte ce emoții au dat năvală în suflete la auzirea cântărilor care s-au înălțat în biserica noastră. Cum s-au cutremurat pietrele de pe caldarâm la auzul cântecelor religioase și  patriotice intonate de la cel mai mic până la cel vârstnic. Pentru că cei sosiți cu mașinile personale și-au luat și copiii mici cu ei, iar cei veniți cu autocarele au avut și vârstnici de peste șaptezeci de ani. Printre ei nu doar preoți cu părul sur, ci și bătrâni, femei și bărbați, care abia își târau picioarele împovărate de ani.

Impresionantă determinarea lor! Dorința lor arzătoare de a se alătura acțiunii inițiată de președintele  Asociației „Calea Neamului” , Mihai Tîrnoveanu, de a aduce și a dărui steaguri tricolore tuturor participanților la sărbătoare cu un mesaj de dragoste și unitate pentru binele Neamului, așa cum a declarat și pe pagina sa de facebook:

 

„Mesaj pentru românii din Covasna și Harghita.

Intrând în centrul orașului Târgu-Secuiesc, 1 Decembrie, cu bucurie, cântec și pace. Alături de sutele de români veniți din toate colțurile țării au fost și frații noștri din Tg. Secuiesc, Zăbala, Mărtanuș, Brețcu, Zagon, Păpăuți, Sfântu Gheorghe, Miercurea Ciuc, Ojdula, Doboi. Acest lucru a fost cel mai important. Dacă noi cei din afara județelor Covasna și Harghita am fi fost singuri aici, drumul nostru ar fi fost unul amar. Le mulțumim tuturor celor care ne-au întâmpinat cu pâine și cu sare la Târgu Secuiesc, primindu-ne astfel în sufletul lor. Oameni buni din Covasna și Harghita, nicio acțiune de-a noastră a celor din celelalte zări ale țării, desfășurată aici, nu și-ar îndeplini rostul dacă voi nu ați fi cu noi în această faptă. NUMAI ÎMPREUNĂ putem fi în Duhul Neamului, NUMAI ÎMPREUNĂ putem reuși să dăm de aici, din Inima Țării, următorul mesaj pentru întreaga Țară: poporul român este viu, demn și frumos. Din cea mai adâncă rană ne putem ridica. Oricât de greu ne-ar fi, nu, nu ne lăsăm. Genunchii noștri nu se vor pleca pe caldarâm decât pentru Dumnezeu; altfel stăm demni, în picioare, cu căciulile pe frunte, în fața tuturor, așa cum cânta bătrânul Hagiu din Zăbala. Acesta este simbolul, rostul, semnificația. Aceasta este Înțelegerea lucrurilor. Nu pentru parade și fală, nu pentru jucării ne luptăm, cum bine spunea Iancu Avram, ci pentru această certitudine, pentru acest ideal. Din acest motiv au venit sute de oameni, unii de la sute de kilometri, de pe tot cuprinsul României, la Târgu Secuiesc, într-o ordine și disciplină deplină, cu atâta bucurie și dragoste frățească. Pentru că acești români cred în voi, în puterea voastră, acești români văd în voi un simbol. Acești oameni vă iubesc din tot sufletul lor, vor fi alături de voi la bine și la greu. Sutem spice ce pot fi rupte, uneori chiar îndoite, împreună însă suntem mănunchi de neînfrânt.”

 

Orașul Târgu Secuiesc nu a fost niciodată încărcat cu atâta energie pozitivă înălțată din piepturile „celor cu inima tricoloră” . Nu a fost sfințit cu o rugăciune mai înălțătoare și mai ziditoare decât cea rostită în centrul orașului, după ce toți participanții au asistat cu emoție la ceremonialul religios închinat eroilor, la ceremonialul militar și  la discursul prefectului Sebastian Cucu care a transmis mesajul prim ministrului Mihai Tudose din care citez esența :

„1 Decembrie 1918 le-a adus românilor demnitatea și îndeplinirea idealului național. Centenarul Marii Uniri este angajamentul nostru pentru redefinirea valorilor naționale.  Centenarul Marii Uniri va fi nu doar un moment de marcare a istorie, ci mai ales un punct de reper pentru repunerea la locul cuvenit a identității naționale. La mulți ani, România! La mulți ani românilor de pretutindeni! La mulți ani tuturor celor care locuiesc în România!”

 

Imaginați-vă! Doar imaginați-vă sute de români îngenuncheați în frig, pe caldarâmul ud, plin de noroi, neprietenos, flămânzi, însetați și obosiți de pe drumul lung parcurs, pentru a fi alături de românii din Târgu Secuiesc de Ziua Națională a României. O imagine copleșitoare, dar câtă lumină pe chipul lor. Câtă binecuvântare sub genunchii plecați în numele Neamului. Genunchi care au sfințit cu evlavia lor acest pământ căruia de prea multe ori i-a fost călcată demnitatea în picioare. Imaginați-vă lacrimile localnicilor amestecate cu cele ale românilor din Frăția Ortodoxă Mare Mucenic Gheorghe purtătorul de Biruință. Imaginați-vă o voce tunătoare  ca cea a lui Moise când a citit cele zece porunci pe Muntele Sinai. Apoi asociați vocea cu un om simplu „după vorbă, după port ”cu părul alb și ochi blajini. Îmbrăcat în straie preoțești, preotul ortodox Arion Leon, venit cu un grup din Ploiești, cel care a rostit cea mai profundă rugăciune pe care mi-a fost dat s-o ascult vreodată. Rugăciune cu care voi încheia mărturisirea mea despre Ziua Națională a României, urmând să revin cu câteva declarații, impresii, ecouri despre

acest eveniment care a rămas în inimile tuturor celor care simt cu adevărat Românește.

 

„Doamne, Iisuse Cristoase, fiul lui Dumnezeu, Cel care ai venit în lume să ne mântuiești pe noi pe toți.Cu sufletele pline de evlavie Ție astfel ne rugăm: Îndură-te, Doamne, de Țara noastră și de Neamul nostru  și ajută să-și găsească , în sfârșit, calea cea dreaptă. Coboară Duhul Tău cel mântuitor să ne curățească întinăciunea și să întoarcă inimile la blândețea și la frica de Tine. Doamne, luminează mințile noastre, care din pricina amărăciunilor și umilințelor, nu văd calea cea dreaptă. Încălzește, Dumnezeule, inimile noastre care învrăjbite de diavol au uitat să-și iubească aproapele și să-i ierte pe vrăjmași. Slobozește, Doamne, Neamul românesc din jugul minciunii, al urii, al pizmei și al egoismului. Învață-ne, Doame, să ne răbdăm unii pe alții, așa cum Tu ne rabzi pe noi. Stinge pofta celor care pentru binele lor își asupresc semenii. Încălzește-le, Doamne, inimile, tămăduiește-le rănile și îmbrățișează-i în nețărmurita Ta dragoste. Odihnește, Dumnezeule, sufletele ce și-au dat bunul lor cel mai de preț pentru credință și dreptate, adică, viața lor. Cu capetele plecate, cu genunchii îndoiți și cu inimile frânte, ridicăm această rugăciune către Tine, Doamne, Bunule, și ție îți strigăm: Auzi-ne, Doamne! …Și trimite mila Ta peste Neamul nostru românesc, că numai a Ta este puterea, a Ta și mărirea și numai Tu vei întoarce râurile Neamului nostru la matca străbună, ca să se laude Numele Tău în veac.

Al Tatălui și al Fiului și al sfântului Duh. Amin!”

 

Închideți ochii, imaginați-vă în continuare, așa cum s-a și întâmplat, rugăciunea „Tatăl Nostru” rostită în cor de sutele de români și veți avea imaginea completă a unei zile divine. Zi în care eu personal, am avut sentimentul că am fost vizitați de Oastea Domnului. Și ce binecuvântare! Ce binecuvântare peste cei „Uitați în inima României”.

*Mulțumiri personale forțelor de ordine care au asigurat buna desfășurare a evenimentului, și nu în ultimul rând,  celor care și-au dat votul de încredere prin aprobarea Marșului Unirii în centrul orașului Târgu Secuiesc.

 Mihaela Aionesei –Târgu Secuiesc

 

 

 

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail