Specialiști în balneologie, firme sau alte entități a căror activitate are legătură cu acest domeniu, au participat vineri la conferința intitulată „Balneologie autentică prin clustere”.
Manifestarea a fost organizată de clusterul balneoturistic regional „Transylvania”, împreună cu Asociația Clusterelor din România și Fundația Amfiteatru.
Potrivit vicepreședintelui Asociației Clusterelor din România, Vajda Lajos, evenimentul și-a propus să constituie un prim pas spre conturarea unei strategii regionale de dezvoltare a balneologiei și balneoturismului, clusterul balneoturistic regional „Transylvania” fiind un promotor al acestei idei.
„România are un potențial extraordinar în domeniul balneologiei. Consider că ar trebui gândită o strategie regională în acest sens, pentru a putea deschide un capitol de excelență în acest domeniu. Am ținut să avem această întâlnire, mai ales că și Guvernul a luat în serios problema balneologiei și eu cred că în acest domeniu, România are o șansă foarte mare. Dacă vrem să dezvoltăm balneologia trebuie să conlucreze foarte, foarte mulți.” –a declarat, vineri, Vajda Lajos.
Potrivit acestuia, în cadrul evenimentului, la care au participat specialişti în balneologie din staţiuni şi institutele de cercetări în domeniu, specialiști în turism din ţară și reprezentanți ai unor clustere de profil, s-a încercat formularea unor soluții pentru dezvoltarea balneologiei.
„Eu cred că dezvoltarea stațiunilor balneare reprezintă o temă foarte, foarte complexă. Trebuie avute în vedere mai multe aspecte. Spre exemplu, dacă majoritatea stațiunilor se află în mijlocul pădurilor, bineînțeles că rolul pădurilor este foarte important; totodată, trebuie ținut cont de aspectul stațiunilor, de arhitectura specifică a acestor stațiuni, de faptul că multe stațiuni se află în mediul rural (…), iar Ministerele, și nu doar cel al Sănătății, au un rol foarte important în dezvoltarea balenologiei. Un alt pas care trebuie făcut ar consta în dezvoltarea de pachete – care să fie adresate și altor categorii de vârstă (…). Atragerea și implicarea tinerilor în dezvoltarea balenologiei reprezintă un alt aspect important, un alt pas care ar trebui făcut, dar și implicarea altor sectoare în acest sens – domeniul construcțiilor, textilelor – dacă vorbim de amenajări interioare, industria lemnului – dacă vorbim despre mobilierul din centrele de tratament sau hotelurile specifice; de industria alimentară –dacă vorbim de alimentare sănătoasă în aceste spații. Formarea specialiștilor în balneologie, cercetarea la nivelul regiunilor, formarea specialiștilor în turism – care înțeleg ce presupune balneologia și tratamentele aferente, să înțeleagă și comunitățile din aceste stațiuni balneare ce înseamnă faptul că trăiesc în mediul respectiv – deci e nevoie de o abordare foarte complexă a acestui domeniu și despre toate acestea s-a discutat în cadrul conferinței.” – a declarat Vajda Lajos.
El a arătat că s-a adus în discuție și faptul că stațiunile balneare ar trebui să aibă statut special: „Așa cum se aplică, de exemplu, în cazul parcurilor industriale, niște facilități celor care investesc în parcuri industriale, așa ar trebui să creăm un statut special la nivelul fiecărei regiuni din România, pentru aceste stațiuni balneare. Ceea ce înseamnă că persoana care investește în balneologie să aibă scutire de impozit, cel puțin pe clădire sau pe teren; o parte din valorificarea resurselor naturale să rămână în bugetul localități respective, iar sumele să fie reinvestite în balneologie.” – a spus vicepreședintele Asociației Clusterelor din România, Vajda Lajos
Prezenți la conferință, reprezentanți ai Asociației Române de Balneologie, au opinat că evenimentul este foarte important pentru promovarea și dezvoltarea balneologiei:
„Este un eveniment foarte important pentru promovarea și dezvoltarea balneologiei, iar eu, în calitate de medic și de cadru didactic cercetător, am ținut să vin la această manifestare, în primul rând pentru că mi-a plăcut foarte mult titlul: <<Balneologia autentică>>; în al doilea rând pentru că promovez cercetarea factorilor naturali și a tratamentelor curelor balneare, și mai ales că am definitivat anumite studii, aici, la Băile Tușnad, în patru patologii, iar rezultatele au fost diseminate la Congresul Mondial din Brazilia, la Congresul din Franța, Conferința Națională a Asociației Române de Balneologie, de la Băile Tușnad, care a avut loc anul trecut, aici. Deci, am încercat să fundamentăm, științific, toate aceste tratamente balneare care se fac.” – a spus Gabriela Dogaru, medic primar recuperare balneologie, șef lucrări în cadrul Universității de Medicină Farmacie UMF „Iuliu Hațieganu”, Cluj – Napoca, vicepreședinte al Asociației Române de Balneologie (ARB).
Președintele Asociației Române de Balneologie, Constantin Munteanu, a declarat că în opinia sa, direcția actuală a balneologiei este bună, dar că mai sunt mulți pași de făcuți în acest sens:
„Această conferință reprezintă, ca orice eveniment care se desfășoară în domeniul balnear, un pas înainte. Este foarte importantă colaborarea actorilor care acționează în această zonă. E un mediu în care ne întâlnim, facem schimb de opinii și pentru produsul balneologiei este foarte important acest eveniment, ca fiecare întâlnire pe care putem să o avem. Direcția actuală a balneologiei este bună, dar sunt foarte mulți pași care trebuie făcuți. Dincolo de toate, sunt un pic dezechilibrate lucrurile la nivel de stațiuni balneare și de aceea, după cum am spus, e multă muncă, dar fiecare pas devine foarte important în acest context (…)! O întâlnire de acest gen reprezintă un atu, de fiecare dată. Zona deține un important bagaj de factori naturali și atunci, pornind de aici, fiecare întâlnire are rolul și rostul de a crea un cadru necesar pentru a ne dezvolta.” – a declarat președintele ARB, Constantin Munteanu.
Acesta a menționat că, în opinia sa, clusterele (n.r. forme libere de asociere, ce presupun colaborare între mediul economic, universități și centre de cercetare, administrațiile publice locale și centrale și organizații catalizatori) – au un rol important în dezvoltarea acestui domeniu.
„Este important să se construiască un cluster, deoarece, în primul rând, aglutinează mai multe persoane, în al doilea rând, aglutinează mai multe idei și în al treilea rând, pune la un loc expertiza mai multor persoane implicate în domeniu, mai multor actori, care împreună pot să genereze progresul necesar de care avem nevoie pentru dezvoltarea acestui domeniu.” – a declarat Constantin Munteanu, președintele Asociației Române de Balneologie.
Vicepreședintele Asociației Clusterelor din România, Vajda Lajos, a menționat că în momentul de față, în țară există trei clustere balneoturistice: Clusterul Regional Balneoturistic „Transylvania”, Clusterul Regional Balneoturistic ”Muntenia” și Clusterul Regional Balneoturistic „Transilvania Nord.”
Potrivit acestuia, clusterul Regional Balneoturistic „Transylvania” – cu sediul la Incubatorul de Afaceri din Sfântu Gheorghe – s-a înființat în urmă cu doi ani, dintre obiectivele acestuia făcând parte promovarea potenţialului turistic şi balnear al judeţelor din Regiunea Centru și crearea unei strategii comune de dezvoltare a acestui domeniu.
„Clusterul s-a înființat în anul 2014, la ințiativa a 7 organizații nationale, iar scopul clusterului constă în reconstituirea culturii balneoturistice. În Regiunea Centru se gãsește cea mai mare densitate de stațiuni balneoclimaterice din România. Clusterele balneoturistice s-au înființat cu misiunea de a tranforma, în mod sustenabil, potențialul în atú.”- a declarat reprezentanta Clusterului Regional Balneoturistic „Transylvania”, Mátyus Enikő.
Potrivit acesteia, clusterul pe care îl reprezintă are, momentan, 42 de membri, aceștia provenind, în principal, din Regiunea Centru.
În cadrul conferinței, Mátyus Enikő a prezentat laturile de dezvoltare ale clusterului. „Clusterul prevede abordarea multidisciplinară a problemei balneoturismului, prin identificarea celor mai importante componente care contribuie la fenomenul balneoturistic într-o stațiune și care pot asigura viabilitate localității. Aceste elemente sunt: natura înconjurătoare, aspectul stațiunilor, bazele de tratament, specialiștii în balneologie, specialiștii în turism, comunitatea – problemele sociale și clienții. Sinergia și armonia elementelor constructive la aceste stațiuni constituie unui brand regional, Transilvania fiind una din cele mai populare destinații turistice din Europa, conform unor surse externe.” – a spus Mátyus Enikő.
Totodată, în cadrul conferinței au fost prezentate relațiile internaționale ale clusterului și conceptul de platformă de colaborare ale clusterelor balneoturistice regionale din România.
În final, s-a vorbit despre o strategie coerentă de dezvoltare al balneoturismului, care vizează în primul rând, specificitatea stațiunilor, iar pe baza unei ”hărți a minții” (mind map) a strategiei de dezvoltare au fost enumerate programele operaționale și naționale, din cadrul cărora pot fi realizate obiectivele strategice.
„Participanții au avut intervenții asupra subiectelor prezentate, iar în final s-a ajuns la concluzia că o colaborare mai intensă între actori va duce la aplicabilitatea la termen mediu al inițiativelor prestabilite.” – au precizat organizatorii.
Potrivit acestora, la încheierea conferinței dl. Aurel Borșan, președintele Fundației ”Amfiteatru”, a predat membrilor prezenți certificatul care atestă calitatea de membru în Clusterul Regional Balneoturistic Transylvania.
„La eveniment au fost prezenți: Anne Marie Duminică – consultant din cadrul Ministerului Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri, Alina Paraiala de la Senatul României, Nicu Rădulescu – Organizația Patronală a Turismului Balnear din România, Victor Timotim – Institulul National de Cercetare si Dezvoltare – Departamentul de Turism, Niculescu Roxana și Mátéffy Győző de la Autoritatea Națională de Turism, Rosner Herman – Patronatul Asociația Națională a Agențiilor de Turism din România, Joos Ștefan- managerul Spitalului de Recuperare Cardiovasculară „Dr. Benedek Géza” , Dr. Tatár Márta, Albert Zoltán – Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Ciomad – Balvanyos, Alin Chipăilă președintele Asocieției de Turism din Sibiu, Petru Mihail – primarul localității Ideciu de Jos, Ștefan Silochi – primarul localității Târgu Ocna, și alți actori importanți al balneologiei și al balneoturismului din România.”- au amintit organizatorii.
Ana Alina Costache