James Marshall “Jimi” Hendrix (27.11.1942 – 18.09.1970) a fost un chitarist american, compozitor si cantaret. In ciuda faptului ca mare parte din cariera sa mainstream a durat doar 4 ani, anii lui de glorie, a ramas in istorie ca unul dintre cei mai mari chitaristi (la chitara electrica) din lume si este unul dintre cei mai apreciati muzicieni ai secolului XX.

Viata si parcursul in muzica a lui Jimi Hendrix

Jimi Hendrix a iubit extrem de mult muzica si si-a dedicat cea mai mare parte a vietii sale acestui domeniu. A inceput sa cante de la varsta de 15 ani si a reusit sa ajunga un superstar cunoscut la nivel mondial, apreciat inca de foarte multi oameni din publicul de toate varstele.

In amintirea lui Jimi Hendrix exista documentare, filme, videoclipuri si chiar si un slot video care ii poarta numele, pe care il poti accesa oricand doresti in cazinoul online Yoji.

Jimi era de origine afro-american si avea descendenta din indienii Cherokee. Copilaria si-a petrecut-o intr-o casa modesta, insa de mic a avut o inclinatie catre muzica.

Spre exemplu, la scoala din Seattle, in anii 1950, Hendrix lua mereu cu el o matura pentru a imita cantatul la chitara, lucru care a atras atentia unui ingrijitor.

Acesta din urma a solicitat o strangere de fonduri pentru a-i cumpara lui Jimi o chitara, constientizand cat de mult insemna pentru el.

In 1957, in timp ce isi ajuta tatal facand curatenie in garajul unei batrane, Jimi a gasit o ukulele, adica o chitara portugheza. Batrana i-a spus tanarului Jimi ca poate sa pastreze instrumentul, acesta avand doar o singura coarda ramasa.

La varsta de 15 ani, Jimi Hendrix reuseste sa-si cumpere prima chitara acustica, pentru suma de 5 dolari, ceea ce la momentul actual ar reprezenta aproximativ 55 de dolari. El canta timp de 4 ore in fiecare zi, ascultand alti artisti celebri si incercand sa invete diverse tehnici.

In septembrie 1962 s-a mutat impreuna cu un prieten in Clarksville, Tennessee, unde a infiintat o trupa, King Kasuals. Apoi li s-a alaturat un al doilea chitarist, iar cei trei au inceput sa cante in diverse baruri locale pe onorarii mici.

In ianuarie 1964, deja Hendrix acumulase cateva frustrari, el fiind nevoit sa asculte de parerile mai putin inspirate, in opinia lui, ale colegilor de trupa. Jimi era frustrat nu doar in plan profesional, dar si artistic, astfel ca a luat decizia sa se rupa de grup.

S-a mutat in Harlem, unde a locuit la hotelul Theresa. In luna februarie a castigat premiul la un concurs organizat in Harlem Theatre. Asta l-a incurajat foarte mult si, sperand sa aiba o cariera de profesionist in domeniu, a inceput sa cante in cluburile locale.

La recomandarea lui Ronnie Isley, s-a alaturat formatiei I.B Specials, trupa de rezerva a Isley Brothers.

In martie 1964, Hendrix a inregistrat alaturi de Isley Brothers single-ul Testify. Lansat in luna iunie, nu a avut prea mult succes, insa, in luna mai, Hendrix a asigurat partea de instrumental-chitara pentru Mercy, Mercy, piesa lui Don Covan. Lansata in luna august, piesa s-a bucurat de succes, urcand pana pe 35 in topul Billboard.

Dupa inca alte cateva luni cu Isleys, Hendrix s-a plictisit si a decis sa se alature unei alte trupe, The Upsetters.

In luna iulie 1965, are prima aparitie televizata, in emisiunea “Trenul de Noapte” de pe canalul Nashville 5. A fost prima data cand a performat la o televiziune si astfel s-a facut cunoscut unui public mai larg.

Impreuna cu The Experience, albumul de debut al lui Hendrix a fost “Are you experienced”. Lansarea a avut loc initial doar in Marea Britanie in 1967. A fost albumul in care Jimi si-a dovedit cu adevarat abilitatile la chitara, calitatile sale muzicale fiind exceptionale.

In iunie 1967 se intoarce in Statele Unite unde a participat la Monterrey Festival. Albumul “Are you Experienced” a avut un succes major in Statele Unite, versiunea fiind putin mai diferita fata de cea lansata in Marea Britanie. Jimi a pornit un turneu solo de exceptie in State.

In intreaga sa cariera, una scurta de altfel, Jimi a lansat numai 3 albume de studio:

  • Are You Experienced
  • Axis Bold as Love
  • Electric Ladyland

Jimi Hendrix Experience a fost proiectul sau de suflet, acesta fiind desfiintat in 1969. Nu trebuie sa ascundem ca Jimi a avut parte de probleme extra-profesionale, cum ar fi abuzul de substante interzise, fiind si arestat pentru asta.

Una dintre cele mai bune performante ale sale este la festivalul Woodstock, inregistrarile cu Jimi performand acolo vanzandu-se in milioane de copii ulterior.

Cert este ca Hendrix a marcat industria muzicala prin abilitatile extraordinare la chitara si a inspirat multe generatii viitoare.

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail