Marele eveniment spiritual al Naşterii Domnului va putea fi sărbătorit de către iubitorii genului liric din zona noastră în mod tradițional. Anume, urmărind spectacolele special oferite de Opera Brașov, care a planificat în Sala Mare a Teatrului „Sică Alexandrescu” din municipiul de la poalele Tâmpei o „Gală de Crăciun” în două ediții succesive, urmată de un recital de excepție susținut de cea mai titrată formație vocală a momentului – „Cvintetul Anatoly”.
Reprezentațiile menționate vor avea loc în zilele de 19 și 20 decembrie 2019 (ne referim la Gală), respectiv luni, 23 decembrie a.c. (Concertul intitulat semnificativ „Fulgi de colind”) susținut de muzicienii trupei „Anatoly”.
„Gală de Crăciun” și Concertul „Anatoly” prezentate la Teatrul „Sică Alexandrescu”
La fiecare sfârșit de an colectivul Operei Brașov a realizat un adevărat tur de forță, oferind numeroșilor săi prieteni fideli „daruri muzicale” care au înregistrat recorduri de audiență. Ne referim în principal la mult-așteptatul Spectacol Extraordinar dedicat Naşterii Domnului, ajuns anul acesta la cea de-a XXI-a ediție consecutivă, intitulat „Gala de Crăciun”. Este momentul artistic cel mai așteptat în pragul Sărbătorilor de Iarnă de către iubitorii de frumos din Țara Bârsei, dar şi de către numeroşi covăsneni, unii dintre ei asistând în fiecare weekend la minunatele reprezentaţii oferite de amintita instituţie de artă. Anul acesta organizatorii au mai pus un cadou sub „brad”, ne referim la Concertul de excepție ce va fi susținut de celebrul grup de muzicieni ai Operei – Cvintetul vocal „Anatoly”.
Aşa se face că în zilele următoare, respectiv joi, 19 și vineri, 20 decembrie a.c. de la ora 18,30, iar luni 23 decembrie 2019, de la ora 19.00, vor avea loc trei reprezentații deosebite într-o locație mai spațioasă (la Teatrul „Sică Alexandrescu”) răspunzând astfel cererii mari de bilete.
Precizăm că Opera din Brașov are în prezent un manager interimar în persoana regizorului de scenă Marilena Aldea, absolventă a Universității „Transilvania” și angajat al amintitei instituții de artă de trei decenii.
Program variat
Spectacolul de Gală 2019 a fost gândit de redutabilul regizor Anda Tabacaru, care împreună cu dirijorul Traian Ichim s-a orientat spre un scenariu care să acopere un spectru larg de preferințe ale publicului larg…„nespecializat”, ca să zicem așa, asistența fiind mai eterogenă ca la programele săptămânale de operă, operetă și balet.
Anda Tăbăcaru reprezintă o personalitate reprezentativă a vieţii artistice româneşti. S-a născut la Iaşi și a studiat pianul la Colegiul Naţional de Artă „Octav Băncilă” din oraşul natal, apoi muzicologia şi compoziţia la Universitatea de Arte „George Enescu” din Iaşi (promoţia 1986), după care regia de operă la Conservatorul din Bucureşti (promoţia 1995). Este doctor în muzică, cu teza: „Dramaturgia muzicală în opera romantică şi importanţa sa în arta spectacolului liric”, în prezent fiind profesor asociat al Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti. A colaborat cu Opera Braşov încă din anul 1991, când a montat cu mare succes, „My Fair Lady” de F. Loewe, spectacol reluat în 2011. De-a lungul timpului Anda Tăbăcaru a realizat și alte spectacole de succes, precum opereta „Silvia” de E. Kalman, iar în cadrul Festivalului Internaţional de Operă, Operetă şi Balet, ediţia a X-a, „Madama Butterfly” de G. Puccini. Un capitol important al carierei sale îl reprezintă perioada strălucită petrecută în Japonia, unde a pus în scenă lucrări memorabile, ca de pildă „Carmen” de G. Bizet, „Boema” și „Tosca” de G. Puccini. În „Țara Soarelui Răsare” a susţinut, timp de opt ani, cursuri de măiestrie artistică la Tokio, Hiroshima şi în alte oraşe, la care au participat cântăreţi japonezi. La aceste cursuri se adaugă şi un master-class în cadrul Zilelor Muzicale de la Castelneau-Magnoac (Franţa). Pe lângă Japonia, a susţinut turnee în Germania, Elveţia, Austria.
Ne vom referi pe scurt și la personalitatea dirijorului Traian Ichim. S-a născut pe 19 iunie 1975, la Chişinău în Republica Moldova. A colaborat până acum cu nume mari din lumea muzicii, precum Leo Nucci, Leontina Văduva, Elena Moșuc, Felicia Filip, Mariana Nicolesco, Pompei Hărăşteanu, Florin Croitoru, Andrei Șerban, Beatrice Rancea, Nicky Woltz, Ileana Iliescu, Eugen Doga etc. La Gala Operelor Naționale din România a fost desemnat cel mai bun dirijor al Stagiunii 2014-2015, eveniment desfășurat la Iași, în noiembrie 2015. A participat la numeroase turnee în Germania, Austria, Olanda, Elveția, Luxemburg, Anglia, Franţa, Albania, Italia, Republica Moldova. Este profesor
asociat la Facultatea de Muzică din cadrul Universităţii „Transilvania”, Braşov, clasa de operă, muzică de cameră și de orchestră. Din 2003 este dirijor la Opera Brașov.
Traian Ichim a apărut la pupitrul dirijoral a numeroase instituții muzicale: Operele Naționale Române din Iași și Cluj-Napoca, Opera Română Craiova, Teatrul de Operă şi Balet „Oleg Danovschi” din Constanţa, Opera Naţională din Tirana (Albania).
Invitați deosebiți
Bogatul program al Galei va acoperi fără doar și poate preferinţele verificate în timp ale spectatorilor, conţinând arii nemuritoare, valsuri celebre, colinde naţionale şi internaţionale, numere de dans şi balet, folclor, hituri de muzică uşoară.
După cum ne-a comunicat PR-ul Operei, Cecilia Toma, în prima parte soliștii, Orchestra, Corul și Baletul au pregătit momente celebre din opere, operete, musical și dans, canțonete și cântece de Crăciun, dintre care amintim doar câteva: „La Périchole” de J. Offenbach, „My Fair Lady” de Fr. Loewe, „La Danza” și „Duetul pisicilor” de G. Rossini, „Granada” de A. Lara, „O, Holly Night” de A. Adam, „I’ll Be Home for Christmas” sau „Have Yourself a Merry Little Christmas” din repertoriul internațional, nemuritorul vals „An der schönen, blauen Donau”, vesela polkă „Tritch-Tratch”, ambele compuse de J. Strauss. Nu vor lipsi colind
ele tradiționale românești, în interpretarea Corului Operei Brașov. Își dau concursul artiștii Aurelia Florian, Valentina Mărgăraș, Cristina Radu, Asineta Răducan, Lăcrămioara Schuller, Sonia Hazarian, Mădălina Bourceanu, Nicoleta Chirilă, Nora Vlad, Liviu Iftene, Mihai Irimia, Valentin Marele. Soliștii balet sunt Cristina Rotundu, Nicoleta Sasu-Galian, Alexandra Scriminț, Dorin Mirea, Adrian Scriminț. Alături de aceștia va evolua și cunoscutul actor Gabriel Costea de la Teatrul „Sică Alexandrescu”, dar și copiii Anastasia Ichim, Maria Manea, Alexandra Marele, Maia Păduraru. Prima parte a spectacolului va fi prezentată de Simona Manole și Lorand Cristian – artiști ai Operei Brașov.
În partea a doua spectatorii se vor delecta cu surprizele oferite de invitați: cantautoarea Narcisa Suciu, stabilită de ani buni în Finlanda, dar care a venit în țara natală special pentru acest eveniment, cântăreții Ianna Novac și Aurelian Temișan, interpreta de muzică populară Mariana Anghel, formația Distinto (Octavian Dobrotă – tenor, Marius Olteanu – tenor, Mihăiță Radu – bas) și Corul de Copii UNISON Seniorii – dirijor, manager general: George Dumitrașcu. Cea de-a doua parte a spectacolului va fi prezentată de neobositul Aurelian Temișan.
Coregrafia este semnată de maestrele de balet Nermina Damian, Ramona Mezei și Nicoleta Sasu-Galian.
„Fulgi de colind” – concert de Sărbători susținut de formația vocală „Anatoly”
Cvintetul vocal „Anatoly” al Operei Brașov vă invită să le fiți alături, dragi cititori, în prag de Ajun de Crăciun. Ei vor evolua luni, 23 decembrie 2019, de la ora 19.00, în Sala Mare a Teatrului „Sică Alexandrescu” într-un concert inedit de colinde și cântece de iarnă în primă audiție, intitulat „Fulgi de colind”. Vor evolua ca invitați speciali soprana Mădălina Bourceanu, violonista Theodora Ciurezu și pianista Anca Preda, care vor întregi programul sărbătoresc oferit de cei cinci muzicieni consacrați.
Recent, cei cinci membri „Anatoly”, adică Andrada Mureşan – alto, Gabriel Baciu – tenor I, Ciprian Cucu – tenor II, Ciprian Ţuţu – bariton şi Marius Modiga – bas au fost dublu Laureați cu Aur la Concursul Internațional „Chorus Inside A
dvent” de la Roma, manifestare muzicală prestigioasă ajunsă la Ediția cu numărul 40. Grupul braşovean a obținut Premiul I și Diploma de Aur, atât la secțiunea Muzică Profană, cât și la cea de Muzică Sacră.
Publicul cunoaște și iubește de ani de zile – ca și semnatarul acestor rânduri – Cvintetul „Anatoly”, fiindcă toți sunt artiști adevărați, muzicieni desăvârșiți, care au în repertoriu piese „á capella”, dar cântă și cu acompaniament lucrări preclasice, clasice şi romantice, muzică religioasă, colinde, prelucrări folclorice şi compoziții contemporane, în aranjamente proprii.
La Concursul International din Capitala Italiei au participat reprezentanți din Polonia, Ungaria, Danemarca, Rusia, Armenia, Ucraina și țara organizatoare, iar stimații noştri compatrioți au evoluat în Deschiderea Galei ce a avut loc în celebrul Pantheon din Roma.
Cei cinci muzicieni sunt apreciați și de către conducerea Arhiepiscopiei Sibiului pentru susținuta lor activitatea de promovare a muzicii sacre şi tradiţionale, primind de la Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, distincţia „Crucea şaguniană pentru laici”.
Evenimentul de luni este organizat de Opera Brașov, Primăria municipiului Brașov și Asociația Culturală „Anatoly”, în parteneriat cu Teatrul „Sică Alexandrescu”, Libris.ro și Colegiul de Onoare al Brașovului.
Urări de Sărbători
…Acesta fiind, dragi prieteni, ultimul nostru articol pe anul în curs dedicat activităţii Operei din Braşov apărut în cotidianul „Mesagerul de Covasna” (ziar cu acoperire regională ce s-a dovedit un solid partener media încă de la apariţia sa în urmă cu un deceniu), se cuvine să adresăm felicitări colectivului prestigioasei instituţii de artă din municipiul de la poalele Tâmpei pentru izbânzile anului ce în curând ne va părăsi. Totodată, ţinem să urăm staff-ului, regizorilor, scenografilor, maeştrilor coregrafi, dirijorilor, soliştilor, Corului şi Orchestrei, corpului de Balet, personalului tehnic, compartimentului PR, într-un cuvânt tuturor angajaţilor Operei cele mai bune urări pentru Sărbătorile de Iarnă şi Anul Nou!
La Mulţi Ani!
Horia C. Deliu