KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Pregătirile pentru ediția cu numărul 45 a festivalului „Ciobănașul” au început, deși peste trei luni ne mai despart de derularea evenimentului.  12 formații folcorice din zonă și din țară au anunțat, deja, participarea, printre invitații speciali numărându-se Ansamblul Artistic Profesionist „Doina Gorjului”.

Cea de-a 45-a ediție a festivalului de folclor „Ciobănașul” se va desfășura perioada 2-3 septembrie (a.c.), în zona Camping din Întorsura Buzăului, în organizarea Casei de Cultură și a Ansamblului acesteia, „Cununa Carpaților”, a Primăriei orașului, și a Asociației „Cununa Carpaților”.

„Festivalul este organizat de către Casa de Cultură și Primăria Întorsura Buzăului, dar și de către Ansamblul <<Cununa Carpaților>> și Asociația <<Cununa Carpaților>>. Doresc să precizez că Asociația a luat ființă după ansamblu. Ansamblul <<Cununa Carpaților>> este al Casei orășenești de Cultură Întorsura Buzăului, nu este al asociației <<Cununa Carpaților>>. Revenind,  am depus proiect și la Consiliul Județean și așteptăm rezultatele (…), sperăm să primim fonduri și să putem face, ca și până acum, un festival frumos.”- a spus directorul Casei de Cultură Întorsura Buzăului, Costică Oltean, organizatorul principal al festivalului.

Potrivit acestuia, ca și în alți ani, evenimentul va debuta cu „Ziua Tineretului” (sâmbătă, în 2 septembrie), iar  duminică, 3 septembrie, pe scenă va fi prezentat folclor autentic.

Pregătirile au început cu aproximativ  o lună în urmă, a spus Costică Oltean.  12 formații folclorice au confirmat deja participarea. Ansamblul artistic profesionist „Doina Gorjului”  – este cuprins pe lista invitaților speciali.

„Pregătirile pentru Festivalul <<Ciobănașul>> au început în urmă cu aproximativ o lună de zile (…). Festivalul este organizat deja, în proporție de 60-70%. Știm exact formațiile care vor participa (…); la ora actuală, sunt peste 12, atât din zonă, cât și din alte zone ale țării (…). Mai mult decât atât, am făcut deja contractul cu Ansamblul Artistic Profesionist – <<Doina Gorjului>> (…) și vom avea 9 capete de afiș, pe care vreau să le las ca surpriză.” – a declarat directorul Casei de Cultură – Întorsura Buzăului, Costică Oltean.

Acesta a amintit că festivalul a debutat sub forma unei serbări câmpenești, a evoluat în timp, ajungând să fie urmărit de mii de spectatori.

„Festivalul <<Ciobănașul>> este un festival de renume, un festival cunoscut, cred, în toată țara (…). Evenimentul a pornit ca o serbare câmpenească, odată cu venirea oilor de la munte și s-a dezvoltat, în timp.”- a declarat Costică Oltean.

Acesta a afirmat că evenimentul își propune, în principal, păstrarea și promovarea cântecului, jocului și portului popular românesc, reprezentând și un mediu potrivit pentru schimbul de experiență între participanți.

„Prin acest festival, încercăm să ducem mai departe atât portul popular, tradiția populară, dansul popular, această artă care ne reprezintă și iată că, organizând acest eveniment și invitând atâtea formații se face un schimb de experiență, un schimb cultural cu alte formații și de ce nu, chiar se leagă prietenii între dansatori.” – a spus Costică Oltean.

Programul evenimentului va fi prezentat, ulterior. Cei care doresc să se implice ca sponsori, sunt bineveniți.

Ana Ciorici Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail