În ultima lună a verii, dar şi la început de septembrie, repre­zentanţii Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Covasna au avut o perioadă destul de încărcată. Aceştia au desfăşurat o serie de controale în mai multe localităţi din judeţ, unde  neregulile nu au lipsit.

Potrivit unui comunicat de presă al OPC Covasna, în conformitate cu programul tematic de control pe trimestrul III s-a desfăşurat o acţiune tematică de control privind respectarea prevederilor legale privind modul de comercializare şi etichetare, prezentare şi publicitate a apelor minerale naturale (ape minerale naturale, ape de izvor), acţiune de control care face parte din Planul Naţional Unic.

Cu ocazia controlului, la unii operatori economici din Sfântu Gheorghe, Băţanii Mari, Ghelinţa şi Baraolt s-a constatat lipsa preţului pe unitatea de măsură la apele minerale aflate la comercializare. Din totalul de 17 unităţi controlate, la 8 dintre ele s-au constatat abateri de la prevederile legale, motiv pentru care s-au aplicat 7 amenzi contravenţionale în valoare totală de 700 lei şi 1 avertisment.

De asemenea s-au desfăşurat acţiuni de control privind calitatea şi modul de încadrare în cantitatea netă declarată a pâinii comercializate în vrac, precum şi respectarea Ordinului ANPC 165 /2011 privind gramajul de minim 300 grame pentru sortimentul pâine şi creşterea permisă din 100 în 100 grame în continuare.

Potrivit Ordinului, excepţie o face pâinea de peste 1 kilogram, care poate fi vândută şi porţionată. În cazul pâinii neambalate se acceptă scăderi de gramaj după 24 de ore de la fabricare, din cauza reducerii umidităţii.

Cele 19 acţiuni de control efectuate în judeţul nostru au relevat faptul că brutarii covăsneni, dar şi comercianţii care vând diverse sortimente de pâine, „nu fac rabat” de la prevederile legii. Astfel, doar la un operator economic din Sfântu Gheorghe s-a constatat lipsa afişării preţurilor la pâinea albă, acesta fiind amendat cu suma de 1000 lei.

Tot în luna august, au fost luate la control service-uri auto, ateliere foto, sau saloane de optică. Contravenţiile nu au lipsit nici în aceste cazuri.

Ana Alina Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail