Potenţialul de creştere economică a României este pus sub semnul întrebării de lipsa forţei de muncă, iar aceasta ar trebui să fie una dintre cele principalele preocupări ale Guvernului, a afirmat, luni, Ionuţ Simion, preşedintele Camerei de Comerţ Americane în România (AmCham România), în cadrul unei conferinţe de presă.

Reprezentanţii AmCham au prezentat rezultatele sondajului din acest an privind calitatea mediului investiţional în România, în rândul membrilor organizaţiei.

„Situaţia pieţei muncii este îngrijorătoare, iar răspunsurile atrag un mare semn de întrebare şi un semnal de alarmă pentru evoluţia economiei: în ultimii doi ani, procentul celor care cred că piaţa muncii este una relaxată a scăzut de la 27% la 2%. În acelaşi timp, a crescut de la 60% la 92% procentul celor care cred că este o piaţă tensionată. Acest lucru arată că piaţa cunoaşte o tensiune foarte mare, iar potenţialul de creştere economică a României este pus sub semnul întrebării de lipsa forţei de muncă calificate”, a spus Simion.

Potrivit acestuia, din sondaj reiese că doar patru companii, adică 2% dintre respondenţi, cred că piaţa este relaxată.

„Absenţa forţei de muncă calificate reprezintă o ameninţare majoră pentru potenţialul de creştere a economiei româneşti. Într-un studiu pe care l-am comisionat sub egida Coaliţiei pentru Dezvoltarea României în anul 2019 se arăta că, pentru a asigura o creştere de 3 – 3,5% pe an în România, pe o perioadă de cinci ani, este nevoie de un milion de locuri de muncă noi”, a mai spus preşedintele AmCham.

Emigrările au continuat într-un ritm alert şi România nu a reuşit să vină cu măsuri care să compenseze sau să oprească această migraţie.

„Politica fiscală cu privire la impozitarea muncii joacă aici un rol extrem de important. Impozitarea totală a forţei de muncă plasează România printre ţările cu nivel de impozitare cel mai ridicat. Atâta timp cât ai o impozitarea semnificativă a muncii nu ştiu cum poţi să atragi pe cineva care este impozitat la fel în Anglia”, a continuat Simon.

Înainte de a se gândi la impozitare progresivă este nevoie de măsuri pe piaţa muncii, iar aceasta ar trebui să fie una dintre cele mai importante teme de discuţie pentru Guvern, consideră el.

La rândul său, Ionuţ Sas, prim-vicepreşedinte al organizaţiei, a arătat că autorităţile române nu par să fie conştiente de această problemă.

„Un asemenea proiect ar trebui să aibă întâi o fază de acceptare, noi suntem în faza de negare. Trebuie să acceptăm faptul că avem un exod al capacităţilor intelectuale în toate domeniilor. În ultimii ani peste un sfert din populaţia activă a României a emigrat şi lucrează în străinătate. Ar fi însemnat o creştere economică între 0,6 şi 0,9% dacă această forţă de muncă ar fi rămas. Cred că ar trebui să fim oneşti cu noi, să ne uităm în oglindă şi să spunem „Ok, avem o problemă, hai să oprim acest exod în primă fază. După ce reuşim să stabilizăm acest lucru şi să oprim acest exod, cred că abia atunci urmează să venim cu măsuri să atragem diaspora”, a declarat Sas.

Acest lucru se poate face prin elemente care să ducă la creşterea nivelului de trai în România şi nivelul de a dori să rămână în România.

„Foarte mulţi îşi pun întrebări fundamentale: vom avea un sistem educaţional, un sistem de sănătate, autostrăzi? Pentru aceste lucruri lumea ar dori să rămână în România”, a completat responsabilul AmCham.

Şi în ceea ce priveşte educaţia ar trebui să existe un proiect de ţară, pentru că foarte puţini dintre tinerii care au plecat să studieze în afară s-au mai întors.

AmCham a prezentat luni rezultatele sondajului privind calitatea mediului investiţional, ediţia 2022. Studiul a fost realizat în perioada mai – iunie 2022, în rândul a 168 de companii membre ale organizaţiei.

AGERPRES

Sursa foto: https://www.ceccarbusinessmagazine.ro/

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail