Absolvenţii de liceu şi facultate, dar şi elevii cu vârsta de minim 16 ani, care nu mai urmeză vreo formă de învăţământ, sunt aşteptaţi, începând de ieri, să se înscrie în evidenţele Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Covasna, în vederea obţinerii ajutorului de şomaj.

Luminiţa  Zin, şefa departamentului servicii buget din cadrul instituţiei, ne-a spus că acei tinerii care au absolvit o şcoală, un liceu sau o facultate, în acest an, dar nu-şi găsesc un loc de muncă, au posibilitatea ca, în termen de 60 de zile de la data absolvirii, să îşi depună dosarul la punctele de lucru ale AJOFM Covasna, unde vor primi şi consiliere în vederea angajării, potrivit studiilor finalizate. “Înscrierea se face în termen de 60 de zile de la data absolvirii şcolii şi nu a luării examenelor aferente, ca bacalureatul sau licenţa. Indemnizaţia de şomaj se acordă timp de şase luni şi reprezintă 50% din valoarea indicatorului social de referinţă care este de 500 lei, respectiv 250 de lei, lunar” a precizat Luminiţa Zin.

Aceasta atrage atenţia asupra faptului că, tinerii care nu se înscriu în baza de date a AJOFM Covasna, în termen de 60 de zile de la terminarea şcolii, pierd dreptul la indemnizaţia de şomaj. Tinerii absolvenţi, beneficiari ai indemizaţiei de şomaj, care reuşesc să se angajeze în decursul celor şase luni, vor primi  ajutorul de şomaj neacordat dacă vor face dovada angajării cu program  de opt ore, pe o perioadă de 12 luni. Absolvenţii pot depune actele la sediile AJOFM din judeţul Covasna, de luni până joi, între orele 8.30- 13.00. Dosarul trebuie să cuprindă copii xerox după  actul de identitate, acte de studiu sau adeverinţă din care  să rezulte faptul că nu urmează o formă de învăţământ, certificat de naştere, certificat de căsătorie sau de divorţ (dacă este cazul) precum  adeverinţă de la medicul de familie, cu menţiunea că este sau nu „apt de muncă”.

Aşadar, tineri absolvenţi, nu pierdeţi ocazia de a vă înscrie la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă.

Anna-Maria Chiţu

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail